30-10-2019 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

10 tips en tricks om een droge huid tijdens de winter te vermijden

De winter is in het land en onze huid heeft dit al zeker opgemerkt! De wind, de koude, de regen, ... Onze handen en ons gelaat worden niet gespaard. Gelukkig bestaan er verschillende tips en tricks om een trekkerige, jeukerige, schilferige, enz. huid te voorkomen. Maar we kunnen het niet genoeg zeggen, wanneer het gaat over een droge huid: het is beter om te voorkomen dan te genezen!

1.      Bedek jezelf voldoende

De belangrijkste oorzaken van een droge huid zijn natuurlijk de weersomstandigheden en de koude. Je doet er dus goed aan om voldoende warme en bedekkende kleding aan te doen zodat je het gelaat, maar ook je handen en je oren kan beschermen tegen het slechte weer.  Ons motto hier is dus: handschoenen en muts aan!

Probeer ook te vermijden dat je het thuis of op kantoor te warm stookt, want je huid schrikt terug voor dit grote temperatuurverschil.

2.      Hydrateer je langs de binnenkant zodat dit zichtbaar is aan de buitenkant

Drink voldoende water doorheen de dag om te vermijden dat je huid gaat uitdrogen. En ja, als het minder warm is, zal je ook wel minder dorst hebben (of toch minder vaak in ieder geval). Maar zelfs tijdens de wintermaanden heeft je lichaam minstens 1,5 liter water per dag nodig opdat de huid voldoende gehydrateerd blijft en optimaal kan functioneren.

Zelfs tijdens de wintermaanden heeft je lichaam minstens 1,5 liter water per dag nodig opdat de huid voldoende gehydrateerd blijft en optimaal kan functioneren.

3.      Eet evenwichtig en gevarieerd

De huid heeft behoefte aan essentiële voedingsstoffen om zich te beschermen en haar structuur terug op te bouwen. Bepaalde vitaminen en mineralen dragen bij tot de normale werking van de huid, zoals vitamine A en C en jodium bijvoorbeeld. Zorg dus dat je voldoende seizoensfruit eet zoals pompelmoes, appelsienen, citroen, kiwi’s, mandarijnen en clementines. Wanneer nodig, kunnen er ook altijd bepaalde voedingssupplementen ingenomen worden voor dat extra duwtje in de rug om een reserve aan vitaminen en mineralen op te bouwen!

4.      Breng een goede, hydraterende crème aan

Een hydraterende crème is onmisbaar tijdens de winter, zeker voor diegenen die al hoofdzakelijk een droge huid hebben. Breng 's ochtends een dagverzorging aan op het gelaat, zodat de huid beschermd wordt tegen externe factoren, en breng een nachtverzorging aan voor het slapengaan, om zo de regeneratie van de huid te bevorderen en ook de strijd aan te gaan tegen huidveroudering.

Let er op dat je steeds kiest voor natuurlijke en kwaliteitsproducten. Bepaalde goedkopere producten bevatten verschillende chemische bestanddelen die de huid op lange termijn kunnen beschadigen.

5.      Reinig eerst de huid

Breng altijd pas de crème aan nadat de huid gereinigd werd, anders verhinderen de onzuiverheden een goede penetratie van de verzorging in de huid. Bij voorkeur breng je dus een verzorging aan na het douchen of baden of na de dagelijkse reiniging van je huid. Ook is het zo dat water de huid uitdroogt. Vermijd dus te heet water tijdens het baden of douchen en vergeet niet dat je je huid steeds goed moet hydrateren na het zwemmen, want chloor droogt de huid extreem uit.

6.      Gebruik een serum

Een serum is een specifieke verzorging die zelfs de diepste huidlagen hydrateert. Het is een onmisbaar product om de strijd tegen vroegtijdige huidveroudering aan te gaan en kan als aanvulling gebruikt worden op andere hydraterende verzorgingen (crème, melk, lotion, enz.). Je brengt deze best aan onder je dag- of nachtverzorging, met extra aandacht voor de oogcontour.

NB: bepaalde serums kunnen zelfs toegevoegd worden aan de dagcrème om zo het effect ervan te versterken.

Bepaalde serums kunnen zelfs toegevoegd  worden aan de dagcrème om zo het effect ervan te versterken.

7.      Scrub de huid ook regelmatig, maar niet te vaak, en geef zeker ook eens de voorkeur aan hydraterende maskers.

Een scrub, of een peeling voor de huid, speelt een belangrijke rol in de regeneratie ervan. Deze laat het toe om ongewenste partikels te verwijderen, zoals vervuiling, een teveel aan talg, enz. Omdat een scrub ook wat ruwer is voor de huid, mag deze echter niet meer dan 2 keer per week gebruikt worden.

Een hydraterend masker kan perfect gebruikt worden na een scrub om het geheel af te maken. Je kan deze ook alleen gebruiken, maar dan nadat de huid gereinigd werd. Breng het masker bij voorkeur 's avonds aan en laat het 5 tot 10 minuten inwerken voor een extreem zachte en goed gehydrateerde huid.

8.      Verwaarloos je handen, voeten en benen niet

Zelfs al lijken ze goed beschermd door je handschoenen, in je schoenen of je kleren, ook je handen en voeten zullen niet ontkomen aan dehydratatie.  In feite krijgt de huid niet voldoende zuurstof onder al die verschillende lagen kleren, wat niet bevorderlijk is voor de regeneratie.  Let er dus op dat deze goed gehydrateerd  worden.

Onze handen en voeten zijn overigens zeer gevoelig voor kloven, zeker wanneer de handen doorheen de dag frequent gewassen worden.

9.      Draag zorg voor je lippen

Een hydraterende stick voor de lippen is het tweede onmisbare item om uitdroging te voorkomen. Jup, het zijn onze lippen die de eerste tekenen van dehydratatie tonen, zoals schilferen of splijten. Zorg dus dat je hun verzorgt voordat de eerste pijnlijke kloofjes optreden.  Neem je lippenbalsem overal met je mee!

10. Verwen je pijnlijke handen en voeten tijdens de winter

Sommigen onder ons hebben handen en voeten die in de winter extra gevoelig zijn. Bepaalde zones, zoals de duimen, handen, tenen en hielen kunnen rood of blauw worden, een branderig of jeukerig gevoel geven, met tintelingen en zwellingen. De maatregelen die genomen moeten worden in geval van een slechte bloedcirculatie gaan wat verder dan enkel een simpele hydratatie van de huid.

Zo kan je de winter in alle schoonheid tegemoet gaan!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels