02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2018 | Sport en vitaliteit

10 tips voor bij het afvallen

Geschreven door Natasha

Afvallen is niet eenvoudig. Vaak denken we dat een crashdieet of strikt de calorieën tellen de oplossing is. Maar loont dat ook wel lange termijn? Met de volgende 10 tips zal snel duidelijk worden hoe jij de strijd tegen de kilo’s op een slimme manier moet aanpakken. 

 

1. ‘Light’ is niet altijd de beste keuze

Je beperkt best de inname van ‘light’ producten. Veel mensen denken dat je alles kan blijven eten zolang er maar het woordje ‘light’ opstaat. Maar let hier toch mee op. Dit zijn vaak bewerkte producten waar heel wat stoffen aan toegevoegd worden zodat de smaak blijft behouden. Op die manier zijn die producten wel ‘light’ maar zijn ze dan ook nog wel gezond? Er is voldoende gezonde onbewerkte voeding voorhanden die perfect past binnen het kader van een dieet. Probeer dan ook vooral voor die voeding te kiezen.

 

2. Vergeet dat hongergevoel

Jezelf uithongeren is niet de manier om gewicht te verliezen en dit gewicht ook op termijn te behouden. Als je je lichaam uithongert gaat je lichaam inschakelen op overlevingsmodus en zal je helemaal geen gewicht meer verliezen. De boodschap is dan ook je metabolisme op gang te houden. Dit doe je door regelmatig kleine porties te eten. Kies hierbij ook steeds voor gezonde voeding.

 

3. Let op met vloeibare calorieën

Vaak vergeten we dat frisdrank, fruitsap en ook sportdrank heel wat suikers en dus ook calorieën bevatten. Door deze calorierijke drankjes te schrappen en over te schakelen naar gewoon water kan je je inname van calorieën al sterk verminderen.

Water is uiteindelijk ook de beste dorstlesser. Drink 2 liter water per dag, want je lichaam voldoende hydrateren is erg belangrijk.

 

4. Staar je niet blind op de hoeveelheid calorieën

De hoeveelheid calorieën die een product bevat zegt niets over de voedingswaarde van een product. Als je gewicht wil verliezen zal je natuurlijk meer calorieën moeten verbranden dan dat je opneemt. Maar hou zeker in je achterhoofd dat er bijvoorbeeld ook producten met goede vetten bestaan (met een hogere hoeveelheid calorieën) die je de nodige voedingsstoffen en een verzadigd gevoel geven. Kijk dan ook niet alleen naar de hoeveelheid calorieën, maar ook naar de hoeveelheid voedingsstoffen van een product.

 

5. Een quick fix bestaat niet

Blijvend gewichtsverlies is gebaseerd op een verandering van je levensstijl op lange termijn. Neem dan ook een gezondere levensstijl aan die uiteindelijk een gewoonte zal worden. Crashdiëten zorgen voor een jojo-effect en moet je dus vermijden. Wees dus niet teleurgesteld als je na twee weken nog niet op je streefgewicht zit. Blijven volhouden is de boodschap.

 

6. Focus je op je maaltijd

We hebben het allemaal erg druk tegenwoordig en nemen niet meer de tijd om rustig te eten. Steeds vaker eten we een snelle hap op weg naar ons werk, in de auto, voor onze computer,… Maar op deze manier beseft je lichaam niet altijd dat je aan het eten bent en bovendien eten we hierdoor ook veel te snel. Resultaat is dat ons hongergevoel niet bevredigd zal worden.

Neem voortaan dan ook wat meer tijd voor je maaltijd. Ga rustig zitten en leg die gsm en laptop weg. Focus je volledig op je maaltijd, eet rustig en geniet hiervan. Je zal sneller een voldaan gevoel krijgen.

 

7. Dagelijks bewegen is een must!

Integreer sport en beweging in je dagelijkse routine. Ga op zoek naar een sport die je graag doet of ga sporten met vrienden. Ga eens met de fiets naar je werk of naar de winkel en neem voortaan steeds de trap i.p.v. de lift. Hoe meer je beweegt hoe maar calorieën je zal verbranden en hoe sneller je gewicht verliest.

Vergeet daarbij ook niet dat sporten ontspannend werkt. Bekijk het als een momentje voor jezelf. Niets dan voordelen dus!

 

8. Kies het juiste tussendoortje

Tussendoortjes zijn belangrijk. Als je gewicht wil verliezen moet je meerdere malen per dag kleine porties eten. Je energieniveau blijft op peil, je metabolisme draaiende en je hongergevoel blijft weg. Want we weten allemaal dat we bij grote honger vaak de verkeerde beslissingen maken. Tussendoortjes zijn dus een must. Maak wel steeds een gezonde en verantwoorde keuze. Denk maar aan magere yoghurt, stukjes groenten of fruit, noten,…

 

 9. Eet de juiste hoeveelheid op het juiste moment

Start iedere dag met een gezond ontbijt en sla voor de rest geen maaltijden over.

Deel je bord bij warme maaltijden op in 3 delen: Vul de helft van je bord met groenten. Vul een vierde met vlees, vis of eieren. Vul een vierde met aardappelen, rijst of pasta (liefst volkoren).  

 

10. Zie ongezonde voeding niet als een beloning

Je lichaam voelt heel wat voordelen van gezonde voeding. Bekijk dan ook die gezonde voeding als beloning voor je lichaam en niet die chocoladereep of die zak chips. Op die manier zal het heel wat makkelijker worden ongezonde voeding te schrappen en vaker bewust voor gezond te kiezen.

 

 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels