02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Bereid je optimaal voor op je loopwedstrijd met deze 5 tips

Lopen

Wanneer je de loopmicrobe te pakken hebt, verlang je al snel naar een nieuwe uitdaging zoals een wedstrijd. Of je nu deelneemt om een persoonlijk record te breken of om de sfeer op te snuiven, je bent vastberaden om die finish te bereiken. Wij geven je alvast enkele tips om optimaal aan de start te komen en deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.

1. Let op je voeding

Iedereen heeft baat bij een gezonde en evenwichtige voeding, maar voor sporters is het net dat tikkeltje belangrijker. Een goede voeding helpt namelijk om je sportieve prestaties te verbeteren. Je hebt de juiste hoeveelheden vitaminen, vocht en energie nodig om optimaal te kunnen presteren. Enkele dagen voor je wedstrijd is het belangrijk om voldoende koolhydraten op te nemen. Deze vind je bijvoorbeeld in brood, pasta, rijst en aardappelen. Voor een training of wedstrijd is het belangrijk om ruim op voorhand een licht verteerbare maaltijd te nemen.

Tijdens een inspanning verlies je eveneens veel vocht en energie. Vandaar dat het erg belangrijk is om deze tekorten tijdig aan te vullen en uitdroging te voorkomen. Drink dus zowel voor, tijdens als na je inspanning voldoende. Afhankelijk van de duur en de intensiteit kan je kiezen voor water of sportdrank.

2. Zorg voor aangepaste kledij en draag comfortabele schoenenLoopwestrijd

Schoenen zijn misschien wel het belangrijkste voor een loper: deze geven de nodige demping, flexibiliteit en stabiliteit en kan bijgevolg vele blessures vermijden. Aangezien elke voet en elke manier van lopen bij iedereen verschillend is, bestaat er niet een perfecte loopschoen. Wanneer je twijfelt over de juiste keuze, laat je je best adviseren door een deskundige.

Daarnaast kan ook je kledij een invloed hebben op je prestatie. Pas daarom je kledij aan de weersomstandigheden aan. Bij koud weer, kies je best voor enkele laagjes. Test je kledij uit tijdens je voorbereiding en draag zeker geen nieuwe uitrusting op de dag van je wedstrijd. Nieuwe kledij kan schuren en schoenen die je nog niet hebt ingelopen, kunnen bijvoorbeeld blaren veroorzaken.

3. Luister naar je lichaam

Tijdens de voorbereiding van je wedstrijd is het enorm belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Bouw daarom je trainingen goed op en overdrijf hier niet in. Wanneer je je niet 100% voelt of je spierpijn aanhoudt, is het niet erg om een pauze in te lassen. Integendeel wanneer je dat niet doet, zal je vroeg of laat toch een blessure oplopen. Hierdoor kan het zijn dat je veel langer moet herstellen of zelfs niet kunt deelnemen aan je wedstrijd.

4. Bouw af tot de wedstrijddag

Om te kunnen schitteren op je wedstrijddag is het aangeraden om je trainingen af te bouwen. Dat wil zeggen dat je wel blijft trainen, maar dat je het trainingsvolume laat afnemen. Op die manier zijn je spieren hersteld voor de wedstrijd en kunnen ze ertegenaan gaan tijdens de wedstrijd.

5. Ken het wedstrijdparcours

Als laatste zorg je er best voor dat je het wedstrijdparcours kent. Op die manier weet je wat je te wachten staat en doen er zich geen verrassingen voor. Dankzij een verkenning van het parcours, kan je je wedstrijd perfect indelen, weet je op welke plaatsen je het tempo kan opdrijven of waar je een beetje gas kan terugnemen en weet je waar de bevoorrading zich bevindt.

Zo met al deze tips in je achterhoofd kan jij je optimaal voorbereiden op je loopwedstrijd en zet je misschien wel een topprestatie neer! Veel succes!