02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-08-2018 | Algemeen welzijn

5 handige tips om je goede cholesterol te verhogen

Geschreven door Niels cholesterol HDL LDL goede cholesterol

Meer dan twee op de drie Belgen heeft last van een te hoge cholesterol. Het risico dat je een cardiovasculaire aandoening krijgt, verhoogt ook wanneer je een te hoge slechte cholesterol (LDL cholesterol) hebt. Om de negatieve effecten van deze slechte cholesterol tegen te gaan, beschikt je lichaam over goede cholesterol (HDL cholesterol). In het vervolg van deze tekst vind je enkele nuttige tips om de slechte cholesterol in je lichaam geen schijn van kans te geven.

1. Breng wat beweging in je leven

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Deze uitspraak is al stokoud en vindt zijn oorsprong bij de oude Romeinen. Toch zit er in dit oeroude gezegde een grond van waarheid. Door dagelijks te bewegen zal de doorbloeding in het lichaam beter worden. Hierdoor krijgen de aders minder snel de kans om dicht te slippen en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Verder kan regelmatig bewegen de hoeveelheid LDL cholesterol in het lichaam verlagen terwijl de hoeveelheid HDL cholesterol kan stijgen.

Maak dus elke dag zeker een halfuurtje vrij voor matige lichaamsbeweging zoals een stevige wandeling met de hond, een tripje met de fiets of een rustige zwembeurt.

2. Vervang verzadigde vetten door gezonde vetten

Cholesterol wordt vaak geassocieerd met het eten van verzadigde vetten. Deze vetten zijn de grote boosdoener voor een verhoogde slechte cholesterol. Kies dus voor magerder vlees in plaats van de vette varianten. Je kan zelfs zo ver gaan om twee maal per week je portie vlees te vervangen door een stevige dosis groenten of bonen.

Boter is lekker, maar het is ook een grote dooddoener voor de cholesterolspiegel. Probeer dus om die dikke klont bakboter te vervangen door een scheutje plantaardige olie zoals olijfolie of zonnebloemolie. Deze vetten zijn onverzadigd en bijgevolg dus ook beter voor de cholesterol.  

Verder kan je onverzadigde vetten vinden in verschillende soorten noten zoals pinda’s, cashewnoten, amandelen en pecannoten.

3. Overdrijf niet met alcohol

Het gematigd gebruik van alcohol heeft geen negatieve gevolgen voor de cholesterol. Verrassend genoeg kan een glaasje rode wijn per dag zelfs de waarden van HDL cholesterol verhogen en de LDL-waarden verlagen. Het overdreven gebruik van alcohol heeft echter wel nefaste gevolgen voor het lichaam en de cholesterol. Geniet dus met mate.

4. Laat roken links liggengoede-cholesterol

 Roken blijft een van de belangrijkste oorzaken van een verhoogde cholesterol. De dagelijkse rookpauzes zorgen voor ontelbaar veel serieuze aandoeningen onder andere hart- en vaatziekten.  Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste stap die je kunt ondernemen om je goede cholesterol te laten stijgen. Breek die sigaret dus in tweeën en geef je goede cholesterol een boost door te stoppen met roken. 

5. Probeer van die overtollige kilootjes af te raken

Overgewicht komt vaak uit een combinatie van slechte voedingsgewoonten en onvoldoende lichaamsbeweging. Ongezonde voeding zit meestal boordevol verzadigde vetten die een negatieve impact hebben op de cholesterolspiegel. Door enkele kilo’s te verliezen krijgt het lichaam de kans om meer goede cholesterol aan te maken.

Deze vijf simpele tips kunnen je helpen om de aanmaak van goede cholesterol in je lichaam te stimuleren en zo de strijd tegen de slechte cholesterol te winnen. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels