02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

Toon alle thema's »

Acné littekens

Littekens van acné (krijg je door puistjes uit te knijpen) bevinden zich meestal in het gelaat. Geen wonder dat we deze littekens liever kwijt dan rijk zijn.

De gouden regel bij acné littekens : probeer deze littekens te voorkomen!

Vermits de acné littekens er komen door puistjes uit te knijpen (puistjes op de kin, puistjes op de neus of op het voorhoofd), is het belangrijk van de puistjes weg te krijgen en van te weten wat te doen tegen acné ( acné vulgaris of jeugdpuistjes, acné conglobata of dikke pijnlijke bobbels meestal op de rug, acné tarda bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar). Een litteken heb je immers voor de rest van je leven!

Wat kan je doen om acné littekens te voorkomen?

  1. Preventief : gebruik aangepaste acné-producten om je huid dagelijks te reinigen en verzorgen. Zo voorkom je een groot aantal jeugdpuistjes (en voorkom je littekens door het uitknijpen van de puistjes). Lees ook onze 10 tips tegen puistjes.
  2. Behandelen van puistjes : wanneer je, ondanks een goede dagelijkse reiniging en verzorging van acné, toch witte en zwarte puntjes krijgt, gebruik dan een sterkere crème om deze vervelende mee eters onder controle te krijgen. Vraag aan je apotheker welk product het meest geschikt is voor jou. Dit hangt af van de ernst van je acné. Elk puistje of mee eter dat je op deze manier wegkrijgt, leidt niet meer tot een litteken. Voor meer informatie : lees ook onze blog Avene Cleanance Expert.
  3. Wanneer je beslist van een mee eter toch uit te knijpen, gebruik dan altijd een comedonenlepeltje (in plaats van je nagels). Ontsmet de huid voor je dit comedonenlepeltje gebruikt, duw de mee eter voorzichtig uit met het lepeltje, en ontsmet de huid daarna opnieuw. Ook hierdoor beperk je de kans op littekens. Het is belangrijk dat je weet hoe mee eters verwijderen.

Acné littekens verwijderenWat kan je doen om acné littekens te verwijderen?

Weet dat acné littekens in de loop van de tijd vanzelf minder zullen opvallen, en dat je acné littekens nooit helemaal perfect verwijderd krijgt. Ook is het zo dat men aanraadt van minimum 1 jaar te wachten, vooraleer iets aan een litteken te doen.

Hetgeen wat men kan doen, is littekens minder zichtbaar maken.

Daarvoor worden technieken gebruikt als peeling, microdermabrasie, laser, en chirurgie.

Men verwijdert de oppervlakkige lagen van de huid door gebruik van chemische stoffen (peeling), door mechanische wrijving (microdermabrasie), of met een laser. Ook chirurgisch kan geprobeerd worden een bepaald litteken te verwijderen. Bij deze laatste techniek wordt er echter ook weer een nieuw litteken gecreëerd.

Wat kan je doen om bestaande acné littekens te verzorgen?

Een vers acné litteken (meestal rood van kleur) moet je goed beschermen tegen de zon. Zoniet kan dit bruin kleuren, en daardoor net meer opvallen. Een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor is een must. 

Er zijn allerhande littekencrèmes op de markt (meestal voor verse littekens). Weet dat dit geen wondermiddelen zijn. 

Wanneer je het vervelend vindt dat je een litteken hebt, kan je het litteken met een camouflage product bijkleuren tot de kleur van je huid. De apotheekmerken voor huidverzorging van een acnéhuid hebben deze camouflageproducten meestal in hun gamma zitten.