02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
09-08-2019 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Puistjes na de zomer

Geschreven door Niels acné huidverzorging

De zon kan niet enkel wonderen doen voor je stemming, maar ook voor je huid. De zomer is de perfecte periode om te werken aan dat prachtige kleurtje waar je al altijd van gedroomd hebt. Toch heeft de zon ook andere gunstige effecten op de huid. Zo merken sommige mensen met acne dat ze minder last van puistjes en pukkeltjes hebben tijdens de zomermaanden. Wanneer de zon verdwijnt, duiken de puistjes plots weer op.  

Wat doet de zon met acne?

Vroeger kregen veel mensen met acne het advies om lichttherapie te volgen, maar uit recenter onderzoek is gebleken dat een teveel aan zonnestralen nooit goed is voor je huid. Toch klopt het dat een beetje zon kan helpen om de pukkeltjes te doen smelten als sneeuw voor de hete zomerzon. Dit komt doordat de bacterie die voor acne zorgt (propionibacterium acnes) erg gevoelig is voor de Uv-straling van de zon. Je zou dus denken dat zonnekloppen de perfecte oplossing is om acne tegen te gaan, maar naast positieve eigenschappen heeft een teveel aan zonlicht ook een hele boel negatieve eigenschappen. 

Positieve effecten van zonlicht

Naast het verzorgen van een mooie, bruine teint helpt zonlicht ook bij de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is onmisbaar voor het lichaam en helpt onder andere bij de ontwikkeling van de botten. Verder voel je je een stuk gelukkiger wanneer je voldoende in de zon komt. Een gebrek aan zonlicht kan dan ook leiden tot depressies.

Negatieve effecten van zonlicht

Jammer genoeg brengt zonlicht ook enkele gevaren met zich mee. Zo kan de Uv-straling zorgen voor een verhoogd risico op huidkanker. Verder droogt de zon de huid ook uit waardoor de talgklieren plots overuren gaan maken. De overmatige productie van talg zorgt dan ook vaak voor puistjes en pukkeltjes. 

Waarom heb je na de zomer meer last van puistjes? acne zomer uitknijpen

De extra portie zonlicht van de zomermaanden heeft je acne eigenlijk gewoon even op pauze gezet wat er vaak voor zorgt dat de acne erger terugkomt in de maanden na de zomer. De bacteriën die acne veroorzaken beginnen weer volop aan het werk te gaan bij het verminderd zonlicht van het najaar. Ook heeft de zon ervoor gezorgd dat de hoornlaag en het talg verdikt. De ophoping van talg kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van pukkeltjes. 

Mallorca-acne

Tijdens je zonnevakantie kan je ook geconfronteerd worden met vervelende puistjes en pukkeltjes. Deze term Mallorca-acne werd bedacht door de Deense dermatoloog Hjorth die opmerkte dat vele Deense vakantiegangers op het eiland Mallorca plots last kregen van uitslag. Deze vorm van acne herken je aan zijn kleine rode bultjes en komt meestal voor wanneer je lang hebt liggen zonnen. Hoe de acne ontstaat is nog altijd onduidelijk, maar theorieën beweren dat de pukkeltjes te wijten kunnen zijn aan het veelvuldig gebruik van vette zonnebrandmiddelen die de poriën van de huid afsluiten. 

Wat kun je tegen acne doen? 

Wanneer in het najaar je bruine teint verdwijnt, kan je merken dat de puistjes en pukkeltjes opnieuw opduiken. Je  kan zelf al enkele stappen ondernemen om de schade te beperken en de terugkeer van je acne te bemoeilijken.  

Blijf eraf!

Vaak krijgen mensen de nijging om puistjes en mee-eters zo snel mogelijk uit te knijpen. Je huid wordt echter niet beter door puistjes uit te knijpen. Sterker nog, het knijpen kan ook schade met zich meebrengen zoals littekens en ontstekingen. Verder krab je de acne ook niet open aangezien dit ook voor littekens en korstjes kan zorgen. 

Reinig de huid voacne zomer verzorgingldoende, maar overdrijf niet!

Een zuivere huid helpt om de terugkeer van acne te verminderen. Je wast de huid dus het best voldoende met een milde douchegel of zeep. Let er wel op dat je niet gaat overdrijven aangezien een “te propere” er ook voor kan zorgen dat de huid gaat overreageren. Was de huid dus niet overdreven vaak met douchegel want op die manier kan je de situatie doen verslechteren.  

Hydrateer de huid

Verder mag je ook niet vergeten om de huid voldoende te voeden. Na het reinigen van de huid zorg je er ook voor dat de huid voldoende gehydrateerd is. Een lichte crème zorgt ervoor dat de huid nog steeds kan ademen. Een te vettige crème kan ervoor zorgen dat de huid niet meer kan ademen met een verhoogde talgproductie tot gevolg. Naast een crème mag je ook zeker elke week een verzorgend masker aanbrengen. 

Vergeet niet om gezond te eten acne zomer gezonde voeding

Naast huidverzorging heeft je voeding ook een grote impact op je huid. Fast food, vet en suikerrijk eten is voor velen een guilty pleasure, maar kan op zijn beurt ook zorgen voor pukkeltjes en puistjes. Ongezonde voeding zoals snacks, frisdrank en alcohol zorgen voor een snelle stijging van het glucosegehalte in het bloed met een verhoogde talgproductie als gevolg. Je doet er je huid een groot plezier mee om ongezonde voeding links te laten liggen. Beperk het eten van vette voeding en verminder je lactose-inname. Vergeet ook niet om voldoende water te blijven drinken! Op deze manier geef je acne minder kansen om opnieuw op te duiken.  

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels