02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
02-11-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van acne?

De pubertijd gaat steevast gepaard met de eerste jeugdpuistjes. Voor vele pubers is dit een ware nachtmerrie. Bij het zien van de eerste pukkel wordt er al snel een schreeuw geslaakt en in paniek gegrepen naar een crème of gel die de pukkelvorming moet bestrijden. Maar hoe komt het nu dat onze babyzachte huid plots verandert in een slagveld van puistjes en vette talg?  

Oorzaken 

Zoals je waarschijnlijk al wist gebeurt er heel wat tijdens de puberteit. Jongens krijgen plots de baard in de keel (en ook op de wangen manifesteert de prille baard zich) terwijl meisjes plots stevig beginnen te groeien. Deze verandering wordt gevoed door hormonen die er ook voor zorgen dat de smeerklieren in de huid de talgproductie stevig de hoogte in jagen. Wanneer de huid het teveel aan talg niet kan verwerken raken de poriën verstopt. Zo’n verstopte porie noemen we ook wel een mee-eter. 
De mate waarin je door acne geplaagd wordt is afhankelijk van factoren als erfelijkheid. Zo is de kans groot dat wanneer je ouders last hadden van ernstige acne, jij er ook wel eens last van kan hebben. Verder loop je meer risico op puistjes wanneer je talgklieren ware workaholics zijn. Zo kan het zijn dat sommige mensen amper last hebben van die vervelende pukkeltjes terwijl andere mensen er constant vol mee staan.

Factoren die acne bevorderen 

Je kan factoren als erfelijkheid en de werklust van je talgklieren niet zelf bepalen, maar toch kunnen bepaalde factoren de tekenen van acne verergeren. Zo kan je voedingspatroon een heel groot effect hebben op de acneproductie van je huid. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten als suiker en witte bloem kunnen je acne nog een extra zetje in de rug geven. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Verder kan je rookgedrag ook een invloed hebben op die puistjes op je huid. Een laatste factor die je acne kan verergeren is stress.   

Wat doe je eraan? 

Jammer genoeg bestaat er geen pasklare oplossing voor acne. De aandoening heeft zoals hierboven vermeld vaak een erfelijke karakter. Toch kan je zelf enkele stappen ondernemen om die vervelende mee-eters de kop in te drukken. acne behandeling

Je zou misschien denken dat de huid vaak wassen een oplossing kan bieden. Dit is echter niet het geval! Overmatig wassen met water en zeep kan nefaste gevolgen hebben voor de huid. Was de huid dus een keer per dag voorzichtig met lauw water. Het openkrabben of uitknijpen van je puistjes is ook geen goed idee aangezien dit littekens kan vormen. 

Verder kan je kiezen om een product met benzoylperoxide te gebruiken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de crèmes en vloeibare zeep van Benzac. Deze producten zorgen ervoor dat de talg gemakkelijker naar buiten kan waardoor het aantal puistjes aanzienlijk zullen verminderen. Verder gaat benzoylperoxide ook de bacteriegroei tegen. 

Als laatste kun je er ook best over praten met een arts of dermatoloog. Deze mensen kunnen je een professioneel advies geven om de strijd tegen de puistjes te winnen. Vaak zullen zij ook een crème voorschrijven die je van je puistjes afhelpt. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels