02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
09-08-2022 | Aandoeningen

Wat kan je thuis doen tegen aften?

Geschreven door Niels aften mondhygiëne zweertjes

Een aft is een pijnlijke plek op je gehemelte, tandvlees en de binnenkant van je mond. Het kan erg vervelend zijn en geneest niet zo snel. Toch zijn er een paar dingen die je thuis zelf kan doen om de pijn te verzachten en het genezingsproces op gang te brengen. Lees hier wat je kan doen tegen aften.

Wat is een aft?

Een aft is een ovale, grijze of witte plek van enkele millimeters die overal in je mond kan voorkomen. Vaak hebben ze een rode rand en doen vooral pijn bij het aanraken tijdens het eten of drinken. Het begint als een rood vlekje dat na verloop van tijd openbarst. Het doet ook pas pijn vanaf het de lichtere kleur krijgt. Gelukkig verdwijnt een aft na enkele weken vanzelf

De mogelijke oorzaken van aften

Aften komen vaak voor en kunnen ontstaan door een aantal verschillende redenen. Voorbeelden van oorzaken voor aften zijn: 

 • Virus of bacterie
 • Stress
 • Vermoeidheid
 • Aanleg
 • Beschadigd slijmvlies
 • Ijzertekort, foliumzuurtekort of tekort aan vitamine B
 • Medicatie
 • Hormoonschommelingen
 • Een droge mond
 • Wondjes in de mond
 • Verminderde weerstand

Aften thuis behandelen

Een aft verdwijnt na enkele weken vanzelf, maar het kan wel enorm vervelend zijn. Daarom kan je misschien de pijn verzachten met onderstaande remedies.

Een natuurlijke manier om je aften te behandelen is je mond spoelen met kamillethee of zoutwater. Je kan dit enkele keren per dag doen, tot de aften verdwenen zijn. Zoutwater kan er zelfs voor zorgen dat ze sneller genezen, maar overdrijf hier zeker niet mee om het tegengestelde effect te vermijden.

Gespecialiseerde mondspoeling is een tweede optie als kamillethee en zoutwater niet werken. Ga bij je (online) apotheek op zoek naar mondspoeling die bestemd is voor het verzachten en genezen van aften. Deze bevatten meestal chloorhexidine of waterstofperoxide om bacteriën in je mond te doden. Let goed op welke mondspoeling je gebruikt, want spoelingen die bijvoorbeeld alcohol bevatten kunnen je mond uitdrogen en het probleem verergeren!

Naast spoelingen bestaan er ook gels en zalfjes om je aften te behandelen. Mondgel met lidocaïne is een uitstekende optie om de pijn voor enkele uren te verlichten, zodat je zonder problemen je dag kan verderzetten. Zalfjes leggen een film over de aft zodat deze minder gauw open gaat en dus sneller geneest. 

Bij extreme klachten kan je arts een zalf met corticosteroïden voorschrijven, waarmee de klachten snel weer verdwijnen. Een alternatieve methode om ernstige aften te behandelen, is een speciale laser. Meestal gaat het om een onschuldige ontsteking in je mond, maar contacteer zeker een arts als je erg veel aften krijgt of de pijn verergert.

Wat is het verschil tussen herpes en aften?

aften mondpijn herpesAften zijn meestal niet besmettelijk, want ze kunnen veroorzaakt worden door allerlei factoren. Ze zijn wel besmettelijk als ze veroorzaakt worden door het herpesvirus en zullen er eerst uitzien als blaasjes die openspringen om dan een aft te vormen. In het geval van een herpes-uitbraak, krijg je mogelijk ook blaasjes aan de buitenkant van de mond: rond de lippen en de neus. 

Wanneer naar de dokter gaan?

In de meeste gevallen zijn aften een onschuldige ontsteking in je mond die na enkele weken vanzelf weer verdwijnt. Soms kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening of heb je hulp nodig om de oorzaak op te lossen. Maak een afspraak bij je huisarts in de volgende gevallen:

 • De afte blijft langer dan twee weken aanwezig
 • Je hebt regelmatig last van aften
 • De aft begint te bloeden
 • Je krijgt koorts op hetzelfde moment als de aften
 • Je vermoed dat je medicatie de aften veroorzaakt
 • Je aften worden misschien veroorzaakt door je kunstgebit

 

Aften zijn vervelende, pijnlijke zweertjes aan de binnenkant van je mond en kunnen eten of drinken erg oncomfortabel maken. Je zal jammer genoeg enkele weken moeten wachten tot het plekje genezen is, maar je kan de pijn wel verzachten met behulp van middeltjes die je bij de apotheek vindt. Probeer de aft niet te veel aan te raken en wacht geduldig tot deze geneest. Als de klachten blijven aanhouden, kan je beter een arts contacteren.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels