02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
19-08-2020 | Algemeen welzijn

Vermageren of afvallen buik ? Hoe snel buikvet verbranden

Geschreven door Anouk afvallen vet verbranden gezonde voeding

Je bent waarschijnlijk op dit artikel uitgekomen omdat je beslist hebt om eindelijk dat overtollig buikvet te verliezen. Goed zo! Goed geïnformeerd zijn, is namelijk de eerste stap om gemakkelijk en snel af te vallen rond de buik.

Buikvet verliezen lijkt een hele opgave en wanneer je niet voldoende kennis van zaken hebt, kan een gebrek aan vooruitgang al snel demotiverend werken. Daarom hebben we voor jou een complete afvalgids om buikvet te verliezen geschreven in de vorm van dit artikel. 

In de onderstaande tekst krijg je een uitgebreide uiteenzetting van onder andere de beste tips om buikvet te verliezen, maar ook de grootste valkuilen die je vetverbranding in de weg kunnen staan. Verder krijg je ook een handig weekmenu mee om inspiratie op te doen om lekker en gezond te koken en te eten. Er staan hieronder een hele hoop tips en afslankwijsheden voor je klaar. Laten we dus geen tijd verliezen en meteen eraan beginnen!

Hoe zit het met buikvet verbranden?

Wanneer je aan mensen vraagt waar ze het meeste vet willen verliezen, zul je vaak “rond de buik” als antwoord horen. Veel mensen dragen hun overtollig vet dan ook in de regio van de buik. Hierdoor komen er al snel vetrolletjes en zal het figuur veranderen. Gevolg: mensen zien zichzelf in de spiegel en willen een mooier en slanker figuur. Het probleem is echter dat veel mensen niet weten hoe juist te beginnen om dat overtollig buikvet te doen verdwijnen. Het lijkt dan soms ook een onbegonnen werk dat vele complexe stappen vereist. Het tegendeel is echter waar. Afvallen rond de buik kan simpel zijn als je weet waar je mee bezig bent.

Een eerste stap naar minder buikvet is het opstellen van een gezond en evenwichtig eetschema. Belangrijk aan dit schema is dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl je ook buikvet blijft verliezen. Vele crashdiëten beloven opvallende resultaten in een heel korte tijd, maar zijn vaak moeilijk om lang vol te houden aangezien je praktisch constant het gevoel hebt dat je tegen de honger aan het vechten bent en zijn bovenal niet gezond doordat ze bepaalde voedingstekorten kunnen veroorzaken. Een beter eetschema zorgt ervoor dat je duurzaam kunt afvallen waardoor het ook makkelijker wordt om je nieuwe eetgewoonten vol te houden. Je zult dus zeker geen honger moeten lijden om af te vallen rond de buik.afvallen buik buikvet

Verder is het belangrijk dat je een duidelijk en haalbaar doel voor jezelf opstelt. Hierdoor heb je iets om naartoe te werken en een motivatie om door te gaan wanneer je even moeite hebt om door te zetten. Het belangrijkste is dat je doel haalbaar en realistisch blijft. Er is namelijk niks meer demotiverend dan een onhaalbaar doel.

Bekijk ook: the akkermansia company® gewichtscontrole 30 tabletten

Buikvet verliezen in 12 handige tips

Om makkelijk buikvet te verliezen kun je de volgende tips gebruiken. Deze twaalf tips helpen je om een verandering aan te brengen in je eet- en leefgewoontes om zo je gewenste gewicht te behalen. Aan de hand van deze tips zul je gezond leren eten en je vetverbranding optimaal laten werken. Dit alles zorgt ervoor dat je makkelijk overtollig vet kunt verliezen terwijl je geen last zult hebben van een hongergevoel. 

1. Zorg voor een eiwitrijk ontbijt

Je kent onwaarschijnlijk de volgende volkswijsheid: “Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar”. Het ontbijt zou dan ook de belangrijkste maaltijd van de dag zijn, maar dit is echter lichtjes overdreven. Ontbijten is zeker belangrijk voor een gezonde levensstijl.  Het ontbijt is dan ook de eerste maaltijd van de dag en kan de toon zetten voor je vetverbranding voor de rest van de dag. Hierdoor is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ontbijt alles bevat om de vetverbranding zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Door voldoende eiwitten toe te voegen aan het ontbijt zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie heeft om de ochtend door te raken terwijl je er ook voor zorgt dat de vetverbranding optimaal werkt. Zorg er dus voor dat je ontbijt ongeveer 25 gram aan eiwitten bevat. 

Eiwitten kun je natuurlijk vinden in eieren, maar bijvoorbeeld ook in yoghurt, noten en zaden. Hieronder vind je enkele recepten met voorbeelden van een eiwitrijk ontbijt.

  Ingrediënten
Omelet met groenten   2 eieren, 1 tomaat, 1 ui, ½ rode paprika
Yoghurt met blauwe bessen en noten 150 milliliter magere yoghurt, enkele pecannoten, tiental blauwe bessen
Ontbijtsmoothie 50 gram spinazie, ½ banaan, 30 gram amandelen, 400 milliliter water

    

2. Drink twee glazen wateafvallen buik tipsr na het opstaan

Door voldoende te drinken zorg je ervoor dat je lichaam voldoende gehydrateerd blijft. Je lichaam heeft dan ook al snel enkele liters water per dag nodig om alle lichaamsprocessen vlot te laten verlopen. Wanneer je net wakker bent geworden heeft je lichaam het een lange tijd zonder water moeten doen. Verder heeft het lichaam via zweet en verdamping ’s nachts ook water verloren. Het lichaam zal dan ook uitgedroogd zijn in de ochtend. Hierdoor is het belangrijk om je waterreserves ’s morgens aan te vullen door twee glazen water te drinken. Door in de ochtend voldoende water te drinken zal de vetverbranding beter werken en hierdoor zul je dus ook makkelijker gewicht verliezen.

Water drinken heeft ook andere voordelen voor je gezondheid. Zo zul je bijvoorbeeld minder snel last krijgen van een hongergevoel. Een goede tip om echte honger te leren onderscheiden van trek is een glas water te drinken wanneer je denkt honger te hebben. Als je na een kwartier nog steeds een sterk hongergevoel hebt, is het waarschijnlijk tijd om iets kleins te eten. Wanneer het hongergevoel na het drinken van het glas water voorbij is, had je waarschijnlijk gewoon zin in eten. 

Verder helpt voldoende water drinken ook om je energieproductie goed te laten functioneren. Wanneer het lichaam goed gehydrateerd is, zal het makkelijker energie produceren waardoor je jezelf ook een stuk fitter voelt. Wanneer je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, kan dat een teken zijn dat je onvoldoende water gedronken hebt. Drink dus enkele glazen om te voorkomen dat het lichaam verder uitdroogt.  

3. Kies voor de juiste lunch

Je weet nu al dat het ideale ontbijt om buikvet te verbranden er eentje is met voldoende eiwitten. Je vraagt je misschien ook af hoe het ideale middagmaal eruitziet. De lunch is vaak de meest uitdagende maaltijd van de dag aangezien dit meestal de enige maaltijd is die je niet thuis eet. Eet je op het werk of op school, dan word je vaak geconfronteerd met veel minder gezonde alternatieven. Het eten in de cafetaria op je werk is misschien wel praktisch, maar niet goed om buikvet te verliezen. 

De beste oplossing is dus waarschijnlijk om zelf je lunch te maken en mee te nemen. Voor je lunch kies je het beste voor een koolhydraatarme maaltijd die makkelijk is om mee te nemen. Een gezond slaatje is misschien wel het beste en makkelijkste voorbeeld van een koolhydraatarme lunch die gemakkelijk klaar te maken is en bovendien erg gezond is. Een andere optie voor een gezonde lunch om af te vallen is een vers gemaakte smoothie. Deze drankjes bevatten voldoende voedingsstoffen om je lunch te vervangen en zijn bovendien nog eens erg makkelijk om te maken.

Wanneer je in de ochtend weinig tijd hebt om je lunch voor te bereiden, kun je bijvoorbeeld ook kiezen om wat restjes van het avondeten mee te nemen wanneer deze ook koolhydraatarm zijn. De meeste werkplaatsen beschikken vandaag de dag ook over een magnetron om je lunch op te warmen. 

4. Kies voor de juiste porties

De juiste voedingsmiddelen kiezen is een belangrijk deel van een gezonde maaltijd. De juiste grootte van je porties is een ander belangrijk onderdeel van gezonde voeding waarmee je kunt afvallen. Over het algemeen bestaan er voldoende richtlijnen die bepalen hoeveel kilocalorieën je per dag zou mogen eten. Zo zou een volwassen man ongeveer 3000 kilocalorieën mogen eten terwijl een volwassen vrouw er maar 2300 zou mogen eten. Dit zijn uiteraard gemiddelden aangezien de effectieve benodigde calorie-iname ook afhankelijk is van je lichaam (bv. lengte, gewicht en metabolisme) en de energie die je door de dag verbrandt (bv. zittend versus staand beroep).

Gelukkig zit je lichaam slim in elkaar waardoor je niet constant calorieën moet tellen. Je hongergevoel kan je namelijk een goed idee geven of je lichaam nood heeft aan nieuwe brandstof. Wanneer je voldoende hebt gegeten, zal het lichaam geen signalen geven in de vorm van een hongergevoel. Wanneer je lichaam echter calorieën nodig heeft, zul je merken dat je honger krijgt. 

Let dus tijdens het eten op de signalen van je lichaam. Wanneer je tijdens het eten geen honger meer hebt, is dit waarschijnlijk een teken dat je lichaam voldoende energie heeft kunnen opdoen. Je kunt op dat moment dan ook stoppen met eten. Zo zorg je ervoor dat niet te veel eet en dat je op tijd stopt met eten.

5. Stop met sinaasappelsap te drinken

Sinaasappelsap wordt al jarenlang aanzien als iets gezonds, maar toch kan sinaasappelsap slecht zijn voor je afvalproces. Het klopt natuurlijk dat versgeperst sinaasappelsap boordevol vitamines zit, maar het zit ook vol met suikers die je dikker kunnen maken. Een glas sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld ongeveer even veel suiker als een glas frisdrank. Wanneer je geen versgeperst sinaasappelsap drinkt, maar bijvoorbeeld sinaasappelsap uit concentraat, kan het zijn dat het sap zelfs nog meer suikers bevat. Deze extra suikers zorgen ervoor dat je sneller kunt bijkomen en zijn dan ook niet goed wanneer je net buikvet wilt verliezen.  

6. Gebruik kokosolie als braadvetafvallen buik gezonde vetten

Je voedingsschema om buikvet te verliezen is voornamelijk gebaseerd op een koolhydraatarm dieet waarbij je lichaam voldoende energie kan halen uit eiwitten en gezonde vetten. Je keuze van braadvet heeft dan ook een grote impact op de hoeveelheid vet die je kunt verliezen. Veel soorten plantaardige olie zijn zodanig bewerkt dat er weinig gezonds aan overblijft. Kokosvet is een gezond alternatief om mee te bakken en braden en extra virgin olijfolie is perfect om te gebruiken in dressings. Je vermijdt dus beter andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, koolzaadolie en palmolie. 

7. Gebruik meer gember

Je hebt waarschijnlijk al van verschillende soorten superfoods gehoord die allemaal voordelig voor de gezondheid zouden zijn. Gember is een voorbeeld van een superfood dat je kan helpen afvallen aangezien het veel goede voedingsstoffen bevat. Veel mensen merken echter ook dat gember kan helpen om meer buikvet te verbranden. Voeg dus zeker wat gember toe aan je dieet door middel van gemberthee. Verder kun je gember ook toevoegen aan smoothies. 

8. Gebruik de nacht om buikvet te verbranden

Slapend gewicht verliezen. Het klinkt misschien als een slechte reclameslogan, maar het werkt effectief. Je kunt tijdens de nacht ervoor zorgen dat je lichaam ook extra vet gaat verbranden. Dit doe je door minstens drie uur voor het slapengaan niet meer te eten. Hierdoor krijgt het lichaam voor het slapengaan voldoende rust om zo tijdens de nacht de vetverbranding verder te laten gaan. Wanneer je voor het slapengaan een licht hongergevoel hebt, dan is dit geen signaal dat je nog snel iets moet gaan eten voordat je naar bed gaat. Door laat te eten zul je de vetverbranding verstoren en zal het lichaam minder rust hebben. Het beste is dan ook om na het avondeten niets meer te eten en het lichaam wat rust te gunnen. 

9. Neem eens een koude douche

Een ijskoude douche klinkt misschien niet al te aangenaam, maar het kan wel positieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Door het lichaam uit zijn comfortzone te halen door middel van een koude douche zal niet enkel de vetverbranding rond de buik toenemen, maar je zult ook merken dat je humeur beter wordt. Bovendien heeft een frisse douche ook een positief effect op het immuunsysteem.   

10. Blijf gemotiveerd

Soms kan het een hele uitdaging zijn om gemotiveerd te blijven wanneer je probeert af te vallen. Een goede sociale omgeving kan dan ook helpen om de moed niet te verliezen. Het kan dan ook helpen om iemand in je omgeving te zoeken die eventueel mee op zijn/haar voeding wilt letten. Samen sta ja dan ook altijd sterker dan alleen. Kijk bijvoorbeeld of er iemand van je vrienden ook al jaren zit te zeggen dat hij/zij graag wat kilo’s wilt verliezen en ga er dan samen helemaal voor. Ook kan het helpen om je vrienden en familie op de hoogte te brengen van het feit dat je probeert af te vallen. Zij zullen ongetwijfeld willen helpen om je te motiveren om je vooropgestelde doelen te bereiken.  Verder kun je op sociale media ook genoeg groepen vinden met mensen die allemaal hetzelfde doel hebben als jij: namelijk afvallen. Wanneer je met lotgenoten kunt praten over je successen en moeilijkheden zul je merken dat iedereen het wel eens moeilijk heeft en dat dit gewoon deel uitmaakt van het proces om gewicht te verliezen. Onthoud gewoon dat je zeker niet alleen bent en dat veel mensen je met plezier een duwtje in de rug willen geven.     

11. Blijf in bewegingafvallen buik beweging

Gezond eten is dan misschien wel de belangrijkste stap om af te vallen, maar om betere resultaten te behalen is voldoende lichaamsbeweging ook een must. Door voldoende te bewegen zal het lichaam namelijk meer energie verbruiken waardoor jij weer wat extra gewicht kunt verliezen. Veel mensen denken dat lichaamsbeweging veel tijd in beslag moet nemen en dat ze het te druk hebben om aan voldoende beweging te komen, maar je hoeft helemaal geen halve marathon te lopen om je vetverbranding te stimuleren. Wandelen is ook een goed alternatief om toch te bewegen zonder dat je intensief hoeft te sporten. Gebruik je middagpauze bijvoorbeeld om een korte wandeling te maken of ga met de fiets naar het werk. Trek er eens op uit in het bos of maak eens een wandeling of fietstocht tussen de weides. Zo kom je niet enkel aan voldoende beweging, maar gun je jezelf ook een moment waar je stress en andere spanningen even kunt loslaten.    

12. Durf eens ongezond te eten (maar overdrijf niet)

Een belangrijke tip om gezond te eten is ook om te blijven genieten. Wanneer je altijd maar op je eten let en heel veel lekkers aan je voorbij moet laten gaan, kan het soms erg moeilijk zijn om je dieet vol te houden. Durf dus zeker eens iets ongezonds eten! Het klinkt raar wanneer je gewicht probeert te verliezen, maar af en toe durven zondigen maakt volhouden een stuk makkelijker. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat je niet moet overdrijven. Wanneer je net een paar kilo bent afgevallen is het natuurlijk niet de bedoeling dat je deze kilo’s op een paar uur er weer bij bent. Kies dus een paar etenswaren waarmee je jezelf af en toe eens mag belonen zoals chocolade, koekjes of een stukje taart. Houd er echter ook rekening mee dat je hier geen grote hoeveelheden van kunt eten, anders doe je in sneltempo al je harde werk teniet. Een keer om de paar weken eens genieten van een kleine hoeveelheid ongezond eten kan echter geen kwaad en kan je zelfs helpen om gemotiveerd te blijven.  

Vier valkuilen van buikvet verbranden

Aan de hand van de twaalf bovenstaande tips zul je waarschijnlijk wel buikvet kunnen verliezen. Het is echter ook belangrijk om enkele valkuilen en misconcepties rond buikvet verliezen te leren kennen. Door de volgende valkuilen te vermijden zul je makkelijker afvallen rond de buik en zul je ook sneller resultaat zien. 

1. Diëten 

Veel mensen die willen afvallen denken dat ze alleen gewicht kunnen verliezen aan de hand van een zeer streng dieet. Als je amper iets eet kun je namelijk toch weinig anders doen behalve afvallen, zeker? Door een zeer streng dieet te volgen kun je veel gewicht verliezen, maar dit soort diëten hebben een grote achilleshiel: ze geven de indruk dat gezond eten slechts iets tijdelijks is. Doordat zogenaamde crashdiëten ervoor zorgen dat je nog relatief weinig mag eten, zul je inderdaad wel gewicht verliezen. Dit gewichtsverlies is echter niet duurzaam doordat je heel snel zult hervallen in oude slechte gewoontes waardoor de kilo’s er vaak heel snel terug bijkomen. Bij een te streng dieet kijk je alleen maar op korte termijn. Zo snel mogelijk gewicht verliezen en dan nog liefst veel gewicht. Hiermee negeer je je slechte leefgewoonten gewoon voor de duur van het dieet om daarna je oude leven met slechte eetgewoonten gewoon weer op te pikken. Laat een dieet dus links liggen en kies voor aanpassingen in je eet- en leefgewoonten die op lange termijn ervoor kunnen zorgen dat je niet enkel afvalt, maar ook op je gewicht blijft. 

2. Buikspieroefeningenafvallen buik valkuilen

Als je gewicht wilt verliezen rond je buik is het toch logisch dat je een hele hoop buikspieroefeningen moet doen. Dat lijkt misschien logisch, maar de werkelijkheid is iets complexer. Met buikspieroefeningen zul je inderdaad je buikspieren versterken en dat is zeker niet slecht. Maar met buikspieroefeningen zul je niet veel vet verliezen waardoor je je sterke buikspieren nog altijd niet gaat kunnen zien aangezien ze onder een laag vet liggen. Als je vet wilt verliezen, is het belangrijker om op je voeding te letten en krachttraining te doen om zo de vetverbranding beter te laten werken. Nogmaals, buikspieroefeningen zijn zeker niet slecht, maar houd er rekening mee dat ze weinig impact zullen hebben op je vetverbranding

3. Nee zeggen tegen lekker eten

Je denkt misschien dat je nooit meer lekker kunt eten wanneer je gewicht probeert te verliezen. Hier is echter niks waar van. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken dat iedere maaltijd vanaf nu een smakeloze brij gaat worden. Je hebt in tip 12 waarschijnlijk ook al gelezen dat je af en toe nog eens iets ongezonds mag eten en dat is natuurlijk ook compleet waar. Het leven is te kort om niet af en toe eens te genieten. Verder kun je ook veel gezonde recepten maken die ook heel erg smaakvol zijn. Gebruik dus zeker genoeg kruiden en ga eens op zoek naar leuke gezonde recepten die je kunt uitproberen. 

4. Cardio-training

Afvallen lijkt in vele mensen hun hoofden hand in hand te gaan met gaan joggen of hardlopen. Door te gaan lopen krijg je namelijk voldoende beweging en zul je meer energie verbranden. Lopen is dus zeker niet slecht voor de gezondheid en kan ook helpen om af te vallen. Toch let je beter op wanneer je gaat joggen aangezien lopen zorgt voor meer druk op de gewrichten. Hierdoor kunnen er blessures ontstaan waardoor je een hele tijd niet meer kunt bewegen. Wanneer je al last hebt van overgewicht zorgt je overgewicht ervoor dat er nog extra druk op je gewrichten komt te staan waardoor blessures nog sneller voorkomen. Verder kan hardlopen er ook voor zorgen dat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt in het lichaam. Dit hormoon kan spierweefsel afbreken en de vetverbranding stilleggen. Wanneer je wilt afvallen is dat natuurlijk het laatste wat je wilt. 

Meer buikvet verbranden in drie stappen

Je kent ondertussen al de twaalf tips om buikvet te verliezen en je weet ook waar je voor moet opletten aan de hand van de vier valkuilen. Toch is het ook belangrijk om het hele concept rond voeding en vetverbranding beter te leren begrijpen. Hiervoor gaan we iets dieper in op wat voeding nu precies met je lichaam en met je vetverbranding doet in drie stappen. Eerst bekijken we wat goed voor je is, namelijk groenten om vervolgens enkele factoren te bekijken die nadelig zijn voor de vetverbranding, namelijk koolhydraten en suikers.  

afvallen buik groenten1. Hoe zit het met groenten?

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn groenten niet enkel goed voor je gezondheid, maar ook voor je vetverbranding. Je mag natuurlijk nog andere dingen eten zoals vis, mager vlees, kip … Toch zijn groenten extra belangrijk voor je vetverbranding aangezien ze veel vitaminen en vezels bevatten. 

Je kiest ook beter vaker voor rauwe groenten aangezien deze groenten geen voedingstoffen kunnen verliezen tijdens het bereidingsproces. Wanneer je groenten warm wilt bereiden, kies je er beter voor om de groenten niet te lang te laten koken omdat ze anders een groot stuk van hun gezonde voedingsstoffen kunnen verliezen. Verder kun je ook altijd voldoende kruiden en specerijen gebruiken om je groenten op smaak te brengen. 

Om ervoor te zorgen dat je voldoende rauwe groenten eet, kun je ervoor kiezen om wat rauwe groenten door de dag als snack te eten. Denk maar aan rauwe worteltjes met wat humus, stukjes rode paprika, komkommer of een handje kerstomaatjes. Een andere optie is om rauwe groenten te verwerken in smoothies. Dit kan ook in combinatie met fruit, noten, zaden en andere smaakmakers. Een gezonde smoothie met groenten kan je dus helpen om voldoende rauwe groenten te eten.   

2. Wat te doen met koolhydraten?

“Groenten zijn gezond” kon je onder het bovenstaande kopje lezen. Je wist dit waarschijnlijk al, mensen zitten namelijk al decennialang te zeggen dat je genoeg groenten moet eten om gezond te zijn. Maar hoe zit het nu met andere voedingsstoffen zoals koolhydraten. Zijn koolhydraten nu gezond of zijn ze slecht voor je vetverbranding? 

In het Westen is koolhydraatrijke voeding erg populair. We eten namelijk vaak aardappelen, brood, pasta … Toch kunnen koolhydraten een negatieve impact hebben op je vetverbranding. Hierdoor zijn koolhydraatarme diëten de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze populariteit is helemaal niet onterecht aangezien zo’n dieet het mogelijk maakt om snel en gezond af te vallen. 

Je vraagt je misschien terecht af waarom koolhydraten niet goed zijn wanneer je gewicht probeert te verliezen. Iedereen eet toch dagelijks brood en aardappelen, dus waarom zou jij dat niet mogen? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kort kijken naar hoe koolhydraten precies werken. Kort en simpel: koolhydraten zijn eigenlijk opgebouwd uit een lange keten enkelvoudige suikers. Door koolhydraten te eten, zal de bloedsuikerspiegel dus stijgen waardoor het lichaam insuline zal beginnen produceren. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel opnieuw dalen waardoor je opnieuw snel honger zult krijgen en weer gaat eten. Wanneer je de suikers niet verbrandt, zal het lichaam de energie uit de suikers proberen op te slaan waardoor je kunt bijkomen.    

3. Wat te doen met suiker?afvallen buik suiker

We hebben het net al even kort gehad over de suikerketens in koolhydraten. Suiker heeft dan ook ongeveer hetzelfde effect op de bloedsuiker en de vetverbranding als koolhydraten, maar suikers treden veel sneller in werking. We zullen even bekijken hoe suiker in elkaar zit om de effecten op het lichaam ervan beter te leren begrijpen. Suiker bestaat uit twee enkelvoudige suikers: glucose en fructose. In het vervolg van dit artikel gaan we het voornamelijk over glucose hebben.

Eerst en vooral, je lichaam heeft glucose en dus ook suiker nodig om goed te kunnen functioneren. Je kunt het dan ook het best vergelijken met brandstof. Je lichaam en vooral je hersenen hebben brandstoffen, onder andere in de vorm van suiker, nodig om goed te kunnen werken. Wanneer het lichaam echter meer suikers binnenkrijgt dan het effectief nodig heeft, beginnen de problemen voor je slanke lijn. 

Wanneer je op korte tijd veel suiker eet, zal je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zal het lichaam insuline aanmaken om de bloedsuiker weer te doen dalen. Aangezien de insuline vaak te veel suikers uit het bloed haalt, zal er een suikerdip ontstaan waardoor de hersenen opnieuw zorgen voor een hongergevoel. Verder gaat de insuline in je lichaam ervoor zorgen dat de vetverbranding stopt waardoor het lichaam sneller vetten kan opslaan. 
 

Weekmenu om af te vallen rond de buik

Als je buikvet wilt verliezen, betekent dat niet dat je jezelf moet gaan uithongeren. Een gezond en evenwichtig dieet helpt je om gewicht rond de buik te verliezen zonder dat je het gevoel hebt dat je honger moet lijden. Hieronder vind je een voorbeeld van een gezond weekmenu waarmee je makkelijk en snel buikvet kunt verliezen. 

  Ontbijt     Lunch     Avondmaal     Snack
Maandag     Omelet met spinazie en tomaten Courgettesoep Kabeljauw met gestoomde groenten  Wortelen met humus 
Dinsdag     Yoghurt met aardbeien en noten Salade met gerookte zalm en avocado Biefstuk met salade en partjes zoete aardappel  Appel
Woensdag  Smoothie met banaan Bietensalade met haring Zalm met wokgroenten Griekse yoghurt 

Donderdag     

Omelet met groenten Tomatensoep Caesar salade Pure chocolade
Vrijdag     Yoghurt met blauwe bessen en zaden Salade met quinoa Wok met kip en groenten Wortelen en humus
Zaterdag Smoothie met blauwe bessen Waldorf salade met ei Pompoensoep met gerookte kipfilet Griekse yoghurt
Zondag Omelet met avocado en tomaten Salade naar keuze Tomatensoep met kippenballetjes Pure chocolade 

          
afvallen buik winkellijstjeWelke voedingsmiddelen neem ik mee uit de winkel?

Zoals je in het bovenstaande weekmenu al hebt kunnen zien, is gezonde voeding een belangrijk onderdeel van je vetverbranding. Toch kan het soms moeilijk zijn om in de supermarkt te bepalen wat goed is voor je gezondheid en wat niet. Hieronder vind je een korte samenvatting van gezonde voedingswaren die je zeker mee mag nemen alsook een lijstje van voedingswaren die je beter laat liggen. 

Een andere tip voor bij het winkelen is om een winkellijstje te maken en enkel te kopen wat er op je lijstje staat. Hierdoor vermijd je impulsieve aankopen van voedingswaren die niet goed voor je gezondheid zijn. Verder ga je ook het beste winkelen met een volle maag. Wanneer je namelijk hongerig in de winkel staat, heb je sneller de neiging om meer en ongezonder eten te kopen. Door goed voorbereid en bewust te gaan winkelen zorg je ervoor dat je enkel voedingsmiddelen meebrengt die je vetverbranding ten goede komen.  

Zeker meenemen

Wanneer je de volgende keer naar de supermarkt gaat, neem je de volgende producten zeker mee:

 • Alle soorten groenten
 • Noten, pitten en zaden
 • Gezonde vetten zoals olijfolie en kokosolie
 • Kip
 • Vis
 • Mager vlees
 • Magere yoghurt 
 • Kruiden en specerijen
 • Fruit
 • Water
 • Thee 

Laten liggen

Zoals je in het bovenstaande lijstje kunt zien, mag je eigenlijk nog best veel eten. Sommige producten uit de supermarkt kunnen echter wel een negatieve impact hebben op je vetverbranding. Deze laat je dan ook beter links liggen. De volgende producten neem je dus beter niet meer mee:

 • Wit brood (beperk ook andere soorten brood)
 • Pasta
 • Snoep
 • Koekjes
 • Frisdrank
 • Alcohol
 • Vette kazen
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Noedels 
 • Alle soorten sauzen

Wat zijn de risico’s van te veel buikvet?

Je leest dit artikel misschien wel omdat je buikvet wilt verliezen en dat is zeker een goede zaak aangezien een teveel aan buikvet een hele resem gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Door de hoeveelheid buikvet te verminderen, heb je niet enkel een slanker figuur, maar zul je in het algemeen ook gezonder zijn.

Je zult je dus niet alleen beter voelen in je lijf, maar je lichaam zal ook gezonder zijn waardoor je een verminderd risico hebt op verscheidene vervelende en soms zelfs gevaarlijke gezondheidskwaaltjes. Verder kunnen de risico’s van te veel buikvet ook werken als een extra stimulans om gezonder te leven en je ongezonde levensstijl om te gooien. 

Diabetes type 2afvallen buik risico

Het eerste en misschien vaakst voorkomende risico van een teveel aan buikvet is diabetes type 2. Deze vorm van suikerziekte werd in het verleden ook wel eens ouderdomssuiker of ouderdomsdiabetes genoemd. Deze naam kan echter verwarrend zijn aangezien ook jongere mensen last kunnen krijgen van deze vorm van diabetes. Wanneer je last hebt van diabetes type 2 zal het lichaam niet meer reageren op insuline. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Naast erfelijkheid en ouderdom zijn de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2 allemaal gerelateerd aan een ongezonde levensstijl. Zo zorgt roken, ongezond en suikerrijk eten, overgewicht en te weinig beweging allemaal voor een verhoogd risico op deze vorm van diabetes. 

Verhoogde bloeddruk

Wanneer je te veel buikvet hebt, loop je ook het risico op een verhoogde bloeddruk. Dit is zeker het geval wanneer je al voor een lange periode last hebt van overgewicht of obesitas. Een langdurige periode met een verhoogde bloeddruk brengt ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een verhoogde kans op een hartinfarct, beroerte en hartfalen. Verder verhoogt het ook het risico op dementie, verstopte bloedvaten en een verminderde werking van de nieren. Gelukkig genoeg zal je bloeddruk dalen wanneer je gewicht verliest. 

Chronische ziektes

Naast een verhoogd risico op diabetes en een hogere bloeddruk kan een te hoog vetgehalte ervoor zorgen dat je meer risico loopt op bepaalde chronische ziektes. Een te hoog gewicht en vetgehalte zorgt er namelijk vaak ook voor dat de slechte LDL-cholesterol hoger is. Een te hoge LDL-cholesterol kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Ook kan een teveel aan vet mogelijk leiden tot verschillende soorten kankers. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende factoren die kanker kunnen veroorzaken, maar een ongezonde levensstijl kan er zeker voor zorgen dat het risico vergroot. 

Verminderde mobiliteit

Verder kan een teveel aan buikvet ook zorgen voor een vermindering van je mobiliteit. Het extra gewicht van het teveel aan vet zorgt voor meer druk op gewrichten zoals de knieën. Verder kan het extra gewicht zorgen voor rugpijn en pijn in de heupen. Hierdoor wordt bewegen een stuk moeilijker en soms ook pijnlijker en zal het ook moeilijker worden om aan voldoende beweging te komen.

Slechte nachtrust

Een teveel aan vet heeft ook invloed op hoe de hormonen in het lichaam werken. Deze hormonen bepalen deels ook hoe je je voelt en hoe goed je slaapt. Verder kan een instabiele bloedsuikerspiegel, die veroorzaakt wordt door een teveel aan vet, er ook voor zorgen dat je nachtrust verstoord wordt. Door vet te verliezen is de suikerspiegel stabieler en zal je minder last hebben van een verstoorde nachtrust. 

Conclusie

Buikvet verliezen hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zoals je hebt kunnen lezen, kan een verandering van je eet- en leefgewoonten helpen om extra vet te verliezen. Belangrijk aan deze methode van afvallen is dat je de vetverbranding de hele dag zo optimaal mogelijk doet verlopen. Dit doe je door gezond en gebalanceerd te eten in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.

Door dat extra vet rond je buik te verliezen zul je je niet alleen beter in je vel voelen door je nieuwe, slanke figuur, maar zul je ook andere gezondheidsvoordelen ervaren zoals een verminderd risico op verschillende aandoeningen. Zit je nog te twijfelen over deze methode? Aarzel dan niet om hem gewoon eens te proberen! Zo zul je zelf merken dat extra buikvet verliezen helemaal nooit moeilijk hoeft te zijn. 
 

Hoe verlies je best buikvet

Om dat buikvet kwijt te raken, moet je trainen, maar niet zomaar: het is nodig om cardio- en krachtoefeningen te combineren. - Cardio zal een grote bondgenoot zijn: trek je sportschoenen aan en ga drie keer per week een 20 tot 30 minuten hardlopen, in je eigen tempo.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels