02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-09-2020 | Algemeen welzijn

Afvallen met shakes: je stofwisseling versnellen met een shake dieet

Een dieet met shakes kan je helpen om snel gewicht te verliezen. Wanneer je het goed aanpakt slank je snel af en vermijd je ook het gevreesde jojo-effect. Het beginnen aan een shake dieet kan echter heel erg intimiderend zijn. 

Welke shakes moet je eigenlijk drinken? Moet je eiwitten toevoegen of juist niet? Hoe vaak en op welke momenten drink je eigenlijk zo’n shake? Een hele hoop vragen en vaak weinig duidelijke antwoorden. In dit artikel leer je meer over afvallen met shakes zodat je efficiënt en duurzaam kunt afvallen zonder dat je bang moet zijn om bij te komen.

Het is daarom ook belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint aan een dieet met shakes. Het lijkt misschien verleidelijk om meteen wat shakes te kopen en te beginnen. Maar als je het niet goed aanpakt, loop je het risico dat je amper afvalt of in het ergste geval zelfs bijkomt. Aan de hand van de informatie in dit artikel leer je welke shakes je moet drinken en wanneer. Verder krijg je ook een handig dagmenu en als klap op de vuurpijl nog enkele tips om beter af te vallen.

Hoe helpen shakes om meer vet te verbranden? 

Het klinkt misschien vreemd, maar shakes kunnen je helpen om meer vet te verbranden dan wanneer je een dieet volgt met alleen normale voeding. Om meer vet te kunnen verbranden zullen de shakes dus de vetverbranding van het lichaam moeten verhogen. 

Om dit beter te begrijpen, moet je weten dat het lichaam gebruik maakt van drie belangrijke energiebronnen om goed te kunnen functioneren. Deze zijn vetten, koolhydraten en eiwitten. Laat nu die laatste vorm van brandstof, namelijk eiwitten, een belangrijke rol spelen in hoe het lichaam honger ervaart. 

Wanneer het lichaam eiwitten binnenkrijgt, zullen de hormonen die voor een hongergevoel zorgen afnemen. Een van de belangrijkste hongerhormonen is ghreline. Dit hormoon komt voor in de maagwand en stuurt  signalen naar de hersenen om aan te geven dat je iets moet eten. Door shakes met eiwitten te drinken, zal er minder van dit hormoon worden aangemaakt en zul je dus ook minder snel een hongergevoel ervaren. 

Een ander voordeel aan een verminderde hoeveelheid gherline is dat de stofwisseling sneller verloopt. Hierdoor wordt het makkelijker om gewicht te verliezen aangezien het lichaam meer vet kan verbranden. Door meer eiwitten te eten, verklein je ook het risico dat je ’s avonds laat nog zin hebt om te snoepen. Hierdoor vermijd je extra kilo’s die vaak veroorzaakt worden door veel te laat nog te snoepen. 

Wanneer je van plan bent om een shake dieet te proberen is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat shakes geen vervangmiddel zijn voor een gezond dieet met voldoende gevarieerde en gezonde voeding. Shakes zijn net een aanvulling op een dieet dat al gezond en gevarieerd is. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je alle maaltijden vervangt door shakes. 

Moet je eiwitpoeder toevoegen aan je shakes?shakes afvallen eiwitpoeder

Simpel gezegd: nee, je moet zeker geen eiwitten toevoegen aan je shakes, maar eiwitpoeder maakt het hele proces wel een stuk gemakkelijker. Wanneer je beslist om geen extra eiwitpoeder te gebruiken is het extra belangrijk dat je er op let dat je buiten je shakes voldoende eiwitten binnenkrijgt om het hongergevoel tegen te gaan en de vetverbranding goed te laten verlopen. Een schepje eiwitpoeder in je shakes kan dus zeker hulpzaam zijn om het afvalproces met shakes te vergemakkelijken. 

Welk eiwitpoeder gebruik je het beste?

Je hebt besloten om eiwitpoeder aan je shakes toe te voegen, maar in de winkel word je plots met verschillende soorten eiwitpoeders geconfronteerd. Welke moet je nu gebruiken en welk poeder is goed voor je dieet? 

Een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat niet aangezien de keuze voor een bepaald eiwitpoeder afhankelijk is van enkele factoren. Kort gezegd: er bestaan twee soorten eiwitpoeders. Aan de ene kant heb je plantaardige eiwitten en aan de andere kant heb je dierlijke of ook wel whey eiwitten. 

Wanneer je niet intensief sport, is een plantaardig eiwit zoals henneppoeder aangeraden. Let er echter wel op dat het eiwitpoeder geen toegevoegde suikers of andere kunstmatige zoetstoffen bevat. Verder let je er ook beter op dat je geen eiwitpoeders op basis van soja gebruikt wanneer je probeert af te vallen.

Sport je vaak intensief? Dan is een dierlijk of whey eiwit beter voor jou. Dierlijke eiwitten kunnen namelijk helpen om je prestaties te verhogen en helpen ook bij de opbouw en het herstel van de spieren. Let er wel op dat whey proteïne gemaakt wordt uit zuivel. Wanneer je lactose intolerant bent, kies je beter voor een ander soort eiwitpoeder.   

Dagmenu voor een dieet met shakes

Je hebt al kunnen lezen dat het helemaal niet de bedoeling is om al je maaltijden te vervangen door shakes. Een gezond en gevarieerd is de basis voor een dieet met shakes. Je zult dus naast shakes drinken ook gezonde voeding moeten eten.

Dit shake dieet gaat uit van drie maaltijden per dag aangevuld met drie tussendoortjes. In de onderstaande tabel vind je een voorbeeld van een dagmenu om je op gang te helpen.

Moment      Maaltijd 
Ontbijt     Ontbijtshake
Tussendoortje ochtend   Noten zoals cashews of amandelen
Lunch     Salade met tonijn en granny smith
Vieruurtje     Dieetshake 
Avondmaal     Papillot met zalm en mediterrane groenten 
Tussendoortje avond    Kerstomaatjes of olijven


In de twee onderstaande kopjes vind je enkele voorbeelden van een gezonde shake met en zonder toegevoegd eiwitpoeder.

Shakes met eiwitpoeder

Voeg de volgende ingrediënten toe aan een blender en mix tot een mooi egale massa:

  • 1 schepje eiwitpoeder
  • 3 aardbeien of frambozen 
  • Een halve banaan
  • Spinazie of boerenkool

Wanneer de shake te dik is, kun je altijd wat water toevoegen om het geheel loperiger te maken.

Shakes zonder eiwitpoeder

Voeg de volgende ingrediënten toe aan een blender en mix tot een mooi egale massa:

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • Handje amandelen
  • 100 ml ongezoete amandelmelk
  • Spinazie of boerenkool
  • Bosbessen of andere bessen naar keuze

Ook bij deze shake kun je altijd water toevoegen om hem wat loperiger te maken.

Tips om af te shakes afvallen tipsvallen met shakes

Als afsluiter geven we je nog enkele tips mee om gezond en vlot af te vallen met een shake dieet. Als je de volgende tips in het achterhoofd houdt tijdens je dieet, zullen de kilo’s er snel af vliegen.

Kies voor voldoende vezels

Wanneer je enkele maatlijden per dag vervangt door shakes, loop je het risico om te weinig vezels binnen te krijgen. Om extra vezels toe te voegen aan je shakes, kun je kiezen voor bijvoorbeeld havermout, zaden, pitten of noten. Vezels geven verder ook sneller een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger hebt.

Let op je zuurtegraad

Naast voldoende eiwitten kan een optimale zuurtegraad ook de vetverbranding ten goede komen. Alkalische voedingsmiddelen kunnen helpen om de zuurtegraad te verminderen en zo de vetverbranding te ondersteunen. Enkele voorbeelden van alkalische voedingsmiddelen zijn: groene thee, citroenen en bladgroenten.  

Overdaad schaadt 

Voldoende eiwitten zijn dan misschien wel geod voor je vetverbranding, maar je let er beter ook op dat je niet te veel eiwitten op een dag eet aangezien een teveel aan eiwitten ook schade kan toebrengen aan het lichaam. Houd er dus rekening mee dat je dagelijkse inname van eiwitten niet meer dan 35% bedraagt van je voeding. Het is dan ook niet nuttig om meer shakes te drinken dan de aangeraden twee of om meer schepjes eiwitpoeder toe te voegen. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels