Alleen stoppen met roken
Stoppen met roken is een enorme onderneming. Als je besluit om alleen te stoppen ligt ook alle verantwoordelijkheid bij jezelf. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid aan je rookstop start. Verschillende rokers zijn al gestopt zonder hulp, maar je moet met een duidelijk plan en veel motivatie aan de startmeet verschijnen.
Ongeacht welk hulpmiddel je gebruikt, het is essentieel dat je in jezelf blijft geloven. Stoppen met roken is de juiste beslissing voor jezelf en iedereen rondom je. Blijf volhouden, ook al zijn er moeilijke momenten. Om succesvol te stoppen moet je vaak verschillende pogingen ondernemen. Alleen stoppen met roken is vaak nog moeilijker.
Hulpmiddelen
Je kan je op verschillende manieren klaarstomen voor je rookstop. Kies voor een traditionele of alternatieve methode of gebruik geneesmiddelen. Een combinatie van verschillende methodes is ook mogelijk.
Traditionele methodes
Van de onderstaande traditionele methodes is er wetenschappelijk bewijs dat ze een positieve bijdrage aan het rookstopproces leveren.
Stopplan
Maak een persoonlijk stopplan en houd je daar zo goed mogelijk aan. In dat plan noteer je onder andere de dag dat je stopt, welke spullen die je aan roken doen denken je weghaalt, contactpersonen voor moeilijke momenten, je motivatie en redenen om te stoppen, welke beloning je krijgt, … Kies voor een stopdatum die betekenis heeft voor jou zoals de verjaardag van je partner. Hierdoor voelt de datum specialer aan. Selecteer ook de juiste periode om alleen te stoppen. In de vakantie is het rustiger of misschien net na de feestdagen. Start je rookstop met een positieve instelling. Breng je vrienden en familie op de hoogte van je plan. Dan weten zij wat er gaande is en kunnen ze je steunen tijdens moeilijke momenten.
Begeleiding
Alleen stoppen met roken is zeker mogelijk, maar het is wetenschappelijk bewezen dat je slaagkansen hoger liggen als je je door iemand laat begeleiden.
Huisarts
Je huisarts kan meer informatie geven over de verschillende middelen die beschikbaar zijn of medicatie voorschijven. Hij kan je rookstop begeleiden als je dat wilt.
Tabacoloog
Een tabacoloog is iemand die gespecialiseerd is in tabacologie, een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met nicotineverslaving en rookstopbegeleiding. Hij kan je een behandelmethode aanraden en advies geven.
Groepstherapie
Stoppen in groep is ook mogelijk als je toch liever niet alleen stopt. Je krijgt steun en advies van andere stoppers en de groep staat onder begeleiding van een tabacoloog.
Rookstopbegeleiding door een arts of erkend tabacoloog wordt gedeeltelijk terugbetaald.
Geneesmiddelen
Stoppen met roken brengt ontwenningsverschijnselen met zich mee waardoor je het misschien moeilijk krijgt om vol te houden. Nicotinevervangers en andere geneesmiddelen bestrijden deze waardoor je je beter voelt en volhoudt.
Nicotinevervangers
Nicotinevervangers vervangen de nicotine die je normaal via de sigaret binnenkrijgt. Er bestaan zuigtabletten, mondsprays, inhalatoren, kauwgom en pleisters. Deze middelen verspreiden de nicotine geleidelijk aan in je lichaam. Terwijl een sigaret het altijd in pieken vrijgeeft. De dosis nicotine wordt gedurende de behandelperiode langzaam afgebouwd. Voor een optimaal effect moet je nicotinevervangers wel correct innemen. De meeste nicotinevervangers zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek.
Andere geneesmiddelen
Er zijn geneesmiddelen die je zin in een sigaret verminderen. Deze zijn enkel op voorschrift verkrijgbaar en zijn niet voor iedereen geschikt.
Vraag altijd raad aan je arts, tabacoloog of apotheker als je een geneesmiddel inneemt. Lees steeds de bijsluiter voor meer informatie over de correcte dosering en mogelijke wisselwerkingen.
Alternatieve methodes
Er bestaan alternatieve methodes om te stoppen met roken. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om hun werkzaamheid te staven, maar voor sommige mensen zijn deze methodes wel succesvol gebleken.
Accupunctuur
Bij accupunctuur worden fijne naalden op specifieke punten in je lichaam ingebracht. Deze eeuwenoude behandelmethode is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde. Door het inbrengen van de naalden kan de zin in een sigaret verminderen.
Hypnose
Bij hypnose word je in een lichte trance gebracht om in contact te komen met je onderbewustzijn. Zo krijg je een beter inzicht in je eigen behoeften en kan je het genezingsproces starten.
Homeopathie
Een homeopathische behandeling is iets zeer persoonlijk. Er wordt gekeken naar je symptomen en naar de spanningen die je aanzetten tot roken. Gebaseerd hierop krijg je een middel dat is toegespitst op je specifieke noden.
Elektronische sigaret
De elektronische sigaret wordt door sommige mensen als rookstopmiddel gebruikt, maar door het gebrek aan wetenschappelijke studies hierover is het nog onduidelijk of het effectief een positieve werking heeft. Een elektronische sigaret produceert een damp die op tabaksrook lijkt.
Enkele tips om gemakkelijker te stoppen
- Neem een weldoordachte beslissing.
- Kies een stopdag die bij je past.
- Gooi al je sigaretten en toebehoren weg de dag dat je stopt. Dan word je er niet steeds aan herinnerd.
- Aarzel niet om een hulpmiddel te gebruiken. Dit kan het proces aanzienlijk vergemakkelijken.
- Informeer je familie, vrienden, collega’s over je plan en vraag steun aan hen.
- Leef van dag tot dag. Elke dag die je niet rookt, zal je motiveren om door te blijven gaan.
- Stop meteen en volledig. Als je langzaam afbouwt zie je langer af.
- Blijf positief. Geloof dat je kan slagen.
- Gun jezelf een extraatje. Als je jezelf beloont houd je het stoppen beter vol. Trakteer jezelf na een week, maand, … zonder sigaret op een etentje, boek of film.
Nadat je gestopt bent met roken, volgt er nog een tweede stap: volhouden. Na een tijdje zal je zin in een sigaret zeker verminderen. Zorg dat je voorbereid bent op risicosituaties waar de verleiding om te roken nooit ver weg is. Blijf uit de buurt van rokers en vermijd ruimtes waar veel wordt gerookt. Vertel aan je vrienden, familie, collega’s dat je wilt stoppen en dat je daarom niet altijd meegaat. Blijf niet in de put zitten tijdens moeilijke momenten. Doe iets anders zoals een film kijken of een stuk fruit eten en vertel jezelf dat je die sigaret niet nodig hebt om je goed te voelen.
Het kan gebeuren dat je een keer niet aan de verleiding kan weerstaan en toch rookt. Dat is niet erg. Verlies jezelf niet in een schuldgevoel. Bedenk waarom je toch naar die sigaret greep en probeer dat gevoel in de toekomst te herkennen. Ga gewoon verder met je rookstop. Je hebt al een tijdje geen sigaret aangeraakt en je kan ongetwijfeld verder doen.