02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
21-10-2020 | Algemeen welzijn

Simpele tips om af te vallen

Geschreven door Niels afvallen gezonde voeding

Je bent misschien al bezig met gezonde voeding om wat gewicht te verliezen, maar je merkt dat de resultaten niet zoals verwacht zijn. Je hebt misschien al verschillende artikels en boeken over afvallen gelezen en je wilt er nu helemaal voor gaan. Wil je gaan voor nog meer resultaat? Gebruik dan de twee tips uit dit artikel. Deze tips zijn erg simpel, maar ze zijn uiterst effectief om je resultaten te optimaliseren. 

Alles begint met gezonde voeding

Als je wilt afvallen, dan is gezonde voeding natuurlijk de eerste en meest voor de hand liggende stap die je kunt nemen. Gezonde voeding bevat namelijk alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren zonder dat het je dikker maakt. Om volop gebruik te kunnen maken van de voedingsstoffen in je voeding is het belangrijk dat je spijsvertering ook optimaal werkt. Spijsvertering en gezonde voeding gaan namelijk hand in hand wanneer het over afvallen gaat. Een perfect functionerende spijsvertering zal er namelijk voor zorgen dat je lichaam voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het spijsverteringsproces begint eigenlijk al vanaf het moment dat je eten in je mond stopt. Dat klinkt misschien vreemd aangezien de meeste mensen aan de darmen of maag denken wanneer het over spijsvertering gaat. Toch begint de spijsvertering al in de mond. Het speeksel in de mond zal namelijk al beginnen met de eerste stappen om het eten te verteren. Deze voorbereidende stappen zijn echter heel belangrijk voor de rest van het spijsverteringsproces. 

Bij veel mensen loopt het hier echter al fout. Door te weinig te kauwen sla je eigenlijk een belangrijke stap over.   

Tip 1: kauw voldoendeafvallen tips kauwen

De eerste tip lijkt dan ook erg simpel, namelijk voldoende kauwen. Je moet dan ook 30 keer op iedere hap kauwen. Hierdoor is je eten in de eerste plaats fijner gemalen waardoor de darmen het voedsel makkelijker kunnen verteren. Verder geef je het lichaam voldoende tijd om de juiste enzymen aan te maken om zo de spijsvertering te bevorderen.

Verder zul je merken dat je sneller het gevoel zult hebben dat je genoeg hebt gegeten als je voldoende kauwt. Vanaf het moment dat je begint te eten, zal het lichaam namelijk beginnen met signalen vanuit de hersenen te geven om aan te geven dat het hongergevoel weggaat. Het duurt echter ongeveer een kwartier vooraleer het hongergevoel verdwijnt. Door heel snel je eten naar binnen te schrokken loop je dus de kans dat je meer gaat eten dan nodig. Door rustig te kauwen op iedere hap zul je minder snel te veel eten.   

Eet niet te veel

Je hebt eigenlijk redelijk snel te veel gegeten. Wanneer je je eten in recordtempo naar binnen werkt, zul je bijvoorbeeld al snel meer eten dan wat je echt nodig hebt. Maar er spelen ook andere factoren mee in te veel eten. We hebben namelijk allemaal als kind geleerd om braaf je bord leeg te eten. We zijn dus voor een groot gedeelte voorgeprogrammeerd om alles wat we voor ons zien, op te eten. Hierdoor ga je dus ook snel te veel eten. Voedselverspilling is natuurlijk ook een ernstig probleem. Probeer dus beter in te schatten hoeveel je effectief gaat eten. 

Tip 2: kies voor eenafvallen tips bord kleiner bord

Je eet niet alleen met je mond, maar ook met je ogen. Door een kleiner bord te gebruiken zul je automatisch kleinere porties nemen. Een kleiner bord ligt namelijk sneller vol dan een groot bord. Ook wanneer je eten bij schept zul je minder eten. Je hebt namelijk het gevoel dat je al aan een tweede portie bezig bent terwijl je misschien met twee kleine porties minder hebt gegeten dan een grote portie van een groot bord. Uit wetenschappelijk onderzoek is verder ook gebleken dat mensen die uit een kleiner bord eten over het algemeen 15% minder calorieën eten. 

Door minder calorieën te eten zul je gemakkelijker vet verbranden en dus ook afvallen. Verder zul je ook niet het gevoel hebben dat je te weinig hebt gegeten. Je zult eigenlijk net genoeg leren eten.

Conclusie 

De twee bovenstaande tips zullen er natuurlijk niet voor zorgen dat je op een maand tijd 10 kilo verliest, maar ze kunnen je wel helpen om nog meer resultaten te behalen. Deze tips gebruik je dan ook het best in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om je levensgewoonten op enkele weken om te gooien. Daarom is het belangrijk om in kleine stapjes te werken. Zo blijf je niet enkel makkelijker gemotiveerd, maar vermijd je ook het jojo-effect waarbij je snel terug bijkomt. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels