02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
27-09-2018 | Allergieën

Kan je allergieën met homeopathie en voedingssupplementen verlichten?

Je kan allergisch zijn voor tal van verschillende stoffen. Niet elke allergie uit zich in dezelfde symptomen. Je kan een tintelend gevoel hebben in je mond na het eten van noten of bepaalde soorten fruit of misschien begin je te niezen als iemand in de buurt het gras net heeft gemaaid. Het zou ook kunnen dat je opgezwollen ogen en een lopende of verstopte neus krijgt van pollen. Allergieën kunnen natuurlijk ook veel ernstigere reacties opwekken. In dat geval is het belangrijk om het allergeen te mijden. Als je een zeer ernstige pinda allergie hebt, moet je bijvoorbeeld pinda te allen tijde vermijden omdat je anders in shock kan gaan. Over dit soort allergieën gaan we het in dit artikel niet hebben aangezien vermijden de boodschap is. We gaan het wel hebben over allergieën zoals hooikoorts en een lactose-intolerantie.

Er zijn bepaalde middelen die gebruikt kunnen worden om de symptomen van een allergie te verlichten. Je kan bijvoorbeeld je immuunsysteem versterken, oliën gebruiken om je verstopte neus vrij te maken en homeopathische middeltjes gebruiken die je resistentie tegen de allergenen verhogen.

Essentiële oliën tegen allergieën

Pepermuntolie

Wanneer je een lichte reactie op een voedingsmiddel krijgt waardoor je keel jeukt of je hebt een allergie die ervoor zorgt dat je neus dicht zit, kan pepermuntolie een goed hulpmiddel zijn. Pepermuntolie verlicht de jeuk en kan de neus openmaken. Daarnaast kan de olie ontstekingen verminderen waardoor allergieën zoals hooikoorts ingeperkt kunnen worden. Muntolie kan het beste gebruikt worden door te stomen. Doe daarvoor een aantal druppels van de olie in een pan of pot met kokend water. Ga dan een tiental minuten boven de dampen hangen.

Eucalyptusolie

Eucalyptusolie is een zeer effectieve en bovendien natuurlijke slijmoplosser. Deze oliën zijn daardoor nuttig wanneer je problemen hebt met je luchtwegen. Bij allergieën zoals hooikoorts en astma kan ademen soms moeilijk gaan. Door eucalyptusolie in een pan met heet water te doen en de damp hiervan 5 tot 10 minuten in te ademen, kan je je luchtwegen verlichten waardoor je gemakkelijker lucht krijgt.

Citroenolie

Citroenolie kan op verschillende manieren gebruikt worden. Citroen werkt ontgiftend en ontstekingsremmend. Daarnaast heeft het ook ontsmettende kenmerken waardoor het een geschikt hulpmiddel kan zijn bij schimmels en irritaties van de huid. Je kan de olie in water doen, op je lichaam masseren of in je huis verstuiven.

Kamilleolie

Deze olie werkt ontspannend en ontstekingsremmend. Daarom kan kamilleolie zeer effectief zijn bij huidirritaties of jeuk. Een allergie voor muggensteken veroorzaakt huidirritatie en verdikte muggensteken die erg jeuken. In zulke gevallen kan je bijvoorbeeld een beetje kamilleolie op de steek smeren.

allergie homeopathie

Homeopathische middelen tegen allergieën

Bepaalde homeopathische geneesmiddelen kunnen de symptomen van allergieën verminderen en de weerstand tegen allergieën verhogen.

Allium cepa D6

Dit homeopathisch middel op basis van verse uien wordt voorgeschreven bij klachten zoals een loopneus, waterige ogen en kriebelhoest. Het is daarom een goede ondersteuning wanneer je last hebt van hooikoorts.

Euphrasia

Euphrasia is een homeopathisch geneesmiddel dat de ogentroost bevat. Dit is een wilde bloem die brandende tranende ogen veroorzaakt in normale omstandigheden. In het extreem verdunde homeopathisch middel werkt het tegen waterige, brandende ogen en hooikoorts.

Cardiflor crème

Cardiflor crème is een homeopathisch middel voor uitwendige applicatie. Deze kan een geïrriteerde huid kalmeren waardoor het effectief is bij allergische reacties die zich voornamelijk op de huid uiten.

Voedingssupplementen voor allergieën

Allergische reacties hebben te maken met het immuunsysteem en worden extra getriggerd wanneer er sprake is van stress. Daarom kunnen voedingssupplementen goed van pas komen. Je kan bijvoorbeeld vitamine C-supplementen gebruiken om je immuunsysteem een boost te geven of vitamine A om de slijmvliezen te versterken. Daarnaast kan MSM hooikoorts verminderen en shiitake allergie en astma verlichten.

allergie lactose intolerantie

Ook wanneer je een lactose-intolerantie hebt, zijn er voedingssupplementen die dit kunnen behandelen. Een lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase in de darmen. Door lactase supplementen te gebruiken, kan je dit compenseren waardoor melkproducten op de juiste manier worden geabsorbeerd. Deze supplementen zijn enkel geschikt indien je lactose-intolerantie vastgesteld is door een arts. Wanneer je geen intolerantie hebt, kan je deze namelijk creëren door het gebruik van de lactase supplementen. Lactase supplementen bestaan in de vorm van pilletjes en zakjes. De zakjes werken sneller en zijn meer geschikt wanneer je intolerantie ernstiger is. Voor een lichtere intolerantie zijn de pilletjes beter omdat je lichaam dan gestimuleerd wordt zelf nog steeds wat lactase aan te maken. Lactase supplementen zijn voornamelijk aangeraden voor sporadisch gebruik. Als je bijvoorbeeld eens gaat uiteten en niet zeker bent of de voeding lactose bevat. Dit omdat lactase supplementen ervoor zorgen dat je lichaam zelf minder lactase aanmaakt. Wanneer je dus licht intolerant bent, kan je je intolerantie verergeren door de supplementen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels