02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
29-12-2022 | Algemeen welzijn

Wat jij kan doen om schade van antibiotica aan je darmflora te voorkomen

Geschreven door Niels Darmflora antibiotica microbioom

Iedereen heeft al wel eens een antibioticakuur moeten innemen voor een of andere kwaal of aandoening. Dit is een efficiënte manier om te genezen, maar wist je dat sommige antibiotica ook een nadelig effect kunnen hebben op je darmbacteriën? Lees hier hoe antibiotica je darmflora beïnvloeden en hoe je mogelijke schade kunt voorkomen.
 

De invloed van antibiotica op de darmflora

De 40 triljoen micro-organismen die in het menselijk lichaam leven, waarvan de meeste in de darmen zitten, hebben een invloed op allerlei lichaamsfuncties. Van de manier waarop we eten verteren tot hoe het lichaam zich beschermt tegen dreigingen van buitenaf; meestal hebben onze darmbacteriën er wel iets mee te maken. De micro-organismen in ons lichaam zorgen voor een goede balans in onze gezondheid. Deze balans kan echter verstoord worden door medicatie, en dan vooral antibiotica.

De ontdekking van antibiotica was erg belangrijk in de medische wereld en maakte ingrepen zoals operaties aan de tanden mogelijk en overleefbaar. Ze zijn krachtige middelen, maar kunnen ook bijwerkingen veroorzaken. Een van deze mogelijke bijwerkingen is het uitroeien van goede bacteriën in de darmen. 

antibiotica darmflora spijsverteringRecent onderzoek wijst uit dat vaak gebruikte antibiotica bepaalde voordelige bacteriën in de darmen doodt. Dit is nadelig omdat ons microbioom in de darmen, de samenstelling van alle goede micro-organismen, essentieel is voor onze gezondheid. Daarom is het ook belangrijk om tijdens het nemen van een antibioticum er alles aan te doen om onze darmbacteriën te beschermen.

Het zijn vooral tetracyclines en macroliden die de goede darmbacteriën doden, wat kan leiden tot problemen met je spijsvertering en ontstekingen die worden veroorzaakt door de bacterie Clostridiodes difficile. Deze bacterie kan klachten veroorzaken zoals diarree, misselijkheid, koorts en maagpijn. In uitzonderlijke gevallen kan dit ook dodelijk zijn.

Tetracyclines zijn een type breedspectrum antibiotica, wat wil zeggen dat ze meerdere soorten bacteriën aanpakken. Ze worden daarom ingezet om allerlei aandoeningen te genezen; van acne tot SOA’s. Uit onderzoek bleek dat tetracyclines en macroliden niet alleen de groei van goede bacteriën in de darmen beperken, maar ook de helft van de stammen waarvoor getest werd, doden. 

Wat kan je doen tegen de nadelige effecten van antibiotica?

Als je antibiotica moet innemen zijn er een paar dingen die je kan doen om de impact op je darmmicrobioom te beperken. Enerzijds kan je bepaalde voedingsmiddelen toevoegen aan je eetpatroon zoals yoghurt, sauerkraut, kimchi en tempeh. Daarnaast is het ook mogelijk om een probiotisch supplement samen met je antibioticakuur in te nemen. Als je twijfelt welke middelen hier het beste voor zijn, vraag dan raad aan je arts. Met de hulp van bepaalde voeding en supplementen vul je de darmbacteriën aan die de antibiotica doden. Zo blijft je spijsvertering in balans en kan je bijkomende klachten voorkomen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels