02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
06-08-2020 | Algemeen welzijn

Kan appelazijn je helpen afvallen?

Geschreven door Anouk gezonde voeding afvallen vet verbranden

Azijn wordt al eeuwenlang in voeding gebruikt. Zo zouden de Babyloniërs enkele millennia geleden azijn gebruikt hebben in gerechten om de smaak te versterken. Ook de oude Egyptenaren herkenden de gunstige gezondheidseffecten van azijn. Het gebruik van azijn is dus helemaal niets nieuws. Toch wordt sinds kort het gebruik van appelazijn opnieuw geprezen omwille van de gunstige effecten bij het afvallen.  

Wat is appelazijn?

Appelazijn ontstaat door appels te persen en vervolgens het geperste sap bloot te stellen aan gist en bacteriën. Hierdoor start een fermentatieproces waarbij de suikers in het appelsap omgezet worden in alcohol. Een tweede fermentatieproces zorgt ervoor dat de alcohol uiteindelijk wordt omgezet in azijn. 

Troebele of heldere appelazijn? 

Appelazijn komt in twee verschillende vormen: ongefilterde of troebele azijn en heldere azijn die wel gefilterd is. De troebele variant zou dan ook meer vitamines, mineralen en enzymen bevatten dan de heldere versie. Je kiest dus het beste voor een ongefilterde azijn om meer gezondheidsvoordelen te ervaren. In de supermarkt vind je waarschijnlijk wel de heldere appelazijn, maar de ongefilterde variant is soms moeilijker te vinden. Wanneer je in de supermarkt geen troebele azijn vindt, kun je altijd naar een natuurwinkel gaan om biologische appelazijn te kopen. 

Hoe helpt appelazijn bij het afvallen?

Het gebruiken van enkele lepels appelazijn per dag zou voordelig zijn bij het afvallen. Je zou bijvoorbeeld sneller een verzadigd gevoel hebben na het eten wanneer je de azijn gebruikt en daarnaast zou de azijn ook helpen met de spijsvertering en de bloedsuiker. Uit een Japans onderzoek is verder ook gebleken dat appelazijn zou helpen om gewicht te verliezen. Tijdens het onderzoek werden drie groepen van personen met overgewicht bestudeerd. Een groep gebruikte dagelijks 30 ml azijn, een andere groep gebruikte iedere dag dan weer 15 ml azijn terwijl de laatste groep geen azijn gebruikte. Na twaalf weken bleek dat de twee groepen die de azijn hadden gebruikt meer waren afgevallen, een gezonder BMI hadden en een kleinere buikomtrek hadden dan de groep die geen azijn gebruikte.   

Stabiele bloedsuikerspiegel

Door appelazijn te gebruiken verminder je de schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuiker helpt om de vetverbranding optimaal te laten verlopen. Dit alles maakt het voor jou ook gemakkelijker om gewicht te verliezen. 

Snellere spijsvertering 

Appelazijn zorgt er voor dat de spijsvertering vlotter verloopt wanner je in rust bent. Hierdoor zal het lichaam meer energie verbranden waardoor er ook meer vet verbrand zal worden. Dit heeft natuurlijk ook gunstige effecten op je gewichtsverlies. 

De voordelen van appelazijnappelazijn voordelen

Naast voordelen die te maken hebben met afslanken heeft appelazijn ook een paar andere gezondheidsvoordelen. 

Goed voor de gezondheid van het hart

Appelazijn kan bijvoorbeeld bijdragen aan de gezondheid van het hart. Uit een onderzoek op ratten uit 2006 is gebleken dat appelazijn de cholesterol kan verlagen. Daarnaast helpt het zuur in appelazijn ook om de bloeddruk te verlagen. Aangezien een te hoge bloeddruk vaak kan leiden tot hart- en vaatziekten, kan appelazijn ook helpen om het risico op hart- en vaatziekten te beperken. 

Helpt bij maag- en darmproblemen

De antibacteriële werking van azijnzuur kan ook helpen om maag en darmklachten tegen te gaan. Darmklachten zoals diarree en buikpijn worden namelijk vaak veroorzaakt door bacteriën. Een beetje appelazijn zou dan ook helpen om klachten tegen te gaan. Verder kan de pectine in appelazijn helpen om darmkrampen te verminderen. 

Bestrijdt bacteriën 

Zoals al eerder gezegd heeft appelazijn ook een antibacteriële werking. Hierdoor kan het verscheidene bacteriën bestrijden en kan het een nuttig middel zijn om mee schoon te maken. Ook in het lichaam kan de antibacteriële werking nuttig zijn om verschillende klachten tegen te gaan. Zo kan appelazijn gebruikt worden om zweetvoeten, een slechte adem en zweetgeur tegen te gaan. Al deze klachten worden veroorzaakt door bacteriën die een slechte geur verspreiden. De azijn zal helpen om de bacteriën te doden en de geur dus ook doen verminderen. 

Kan de kans op kanker verminderen 

Ook al zijn er nog geen sluitende wetenschappelijke bewijzen, toch zijn er tekenen dat appelazijn het risico op bepaalde kankers zou kunnen verminderen. Uit een onderzoek op ratten is gebleken dat de tumoren van de ratten verkleind werden dappelazijn energieoor middel van appelazijn. 

Helpt bij vermoeidheid

Appelazijn kan ook helpen om je meer energie te geven. Het effect van appelazijn op je vermoeidheid is vooral te merken na een zware fysieke inspanning. Dit komt door de aminozuren in de azijn die ervoor zorgen dat er minder melkzuur in de spieren ophoopt. Het is juist het melkzuur dat in de spieren zorgt voor een vermoeid gevoel en zelfs spierpijn. Door appelazijn te gebruiken kan er minder melkzuur zich in de spieren opstapelen waardoor je je algemeen fitter en energieker voelt na een inspanning. 

Andere gunstige effecten van appelazijn

Naast de bovenstaande effecten kan appelazijn ook nog helpen bij verschillende andere soorten klachten. Zo kan het ook helpen bij roos, wratten, blauwe plekken, zonnebrand, droog haar, hooikoorts, spierpijn, krampen en eczeem. Je ziet dus al dat appelazijn veel voordelen voor je gezondheid kan hebben. 

Hoe gebruik je appelazijn?

Je kunt appelazijn natuurlijk op verschillende manieren gebruiken. Denk maar aan vinaigrettes of marinades. Verder kun ja ook altijd een lepeltje azijn mengen met water om het zo te drinken. Als je geen liefhebber bent van de zure smaak, kun je ook altijd een druppeltje honing toevoegen om de smaak te verbeteren. Gebruik ook zeker niet te veel appelazijn. Azijn blijft natuurlijk erg zuur en een teveel kan voor bijwerkingen zorgen. De vaakst voorkomende bijwerkingen hebben te maken met de maag, tanden, lippen en keel. Zo kun je last krijgen van brandend maagzuur en misselijkheid, een beschadigd tandglazuur en geïrriteerde lippen en keel. Het is daarom ook dat je appelazijn het beste niet onverdund gebruikt, maar de azijn wel oplost in water. Wanneer je 1 tot 2 lepeltjes azijn per dag gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over bijwerkingen.  

Tips 

Je bent ondertussen misschien wel overtuigd van de gezondheidsvoordelen van appelazijn. Of het nu is om af te vallen of om te profiteren van de verschillende gezondheidsvoordelen, het blijft belangrijk om enkele dingen in het achterhoofd te houden wanneer je appelazijn aan je dieet toevoegt. appelazijn gezonde voeding

Ten eerste zorg je ervoor dat je troebele of ongefilterde azijn gebruikt. Deze versie van de azijn bevat meer gezonde voedingsstoffen dan de heldere of gefilterde versie. De meeste appelazijn in de supermarkt is gefilterde azijn aangezien deze er mooier en smakelijker uitziet. Wanneer je in de supermarkt geen troebele azijn kunt vinden, kun je altijd eens langsgaan in een natuur- of biowinkel.

Verder let je er ook op dat je niet te veel azijn gebruikt op een dag. De zuren in de azijn kunnen een positieve werking hebben wanneer ze in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Het is dan ook verstandig om maar een kleine hoeveelheid van de azijn te gebruiken. Wanneer je grotere hoeveelheden azijn gebruikt, kunnen de zuren zorgen voor bijwerkingen. Het is dan ook aan te raden om maar 1 tot 2 lepels per dag te gebruiken. 

Let op

In deze tekst kon je lezen dat appelazijn vele voordelen voor de gezondheid kan hebben en dat klopt ook. Je moet echter niet vergeten dat appelazijn geen wondermiddel is waarmee je plots tientallen kilo’s kunt afvallen zonder ook maar iets te doen of dat al je gezondheidsproblemen verdwijnen enkel en alleen door het gebruik van de azijn. Appelazijn kan enkel een hulpmiddel zijn wanneer het gecombineerd wordt met gezonde eetgewoonten en voldoende lichaamsbeweging. Zorg dus zeker dat je voldoende gezond en gevarieerd eet met maaltijden die veel groenten en gezonde vetten bevatten. Zo krijgt je lichaam ook voldoende vitamines, mineralen en voedingsstoffen binnen. Zeker wanneer je probeert af te vallen is het belangrijk om bewust bezig te zijn met je voeding en de hoeveelheid beweging die je op een dag doet. Appelazijn kan wel een gezond dieet met voldoende variatie helpen verrijken en zo ook enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.  

 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels