02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Astma

Wat is astma

Astma is een langdurige ontstekingsziekte van de luchtwegen waarbij tal van cellen en cellulaire elementen een rol hebben. Naast de ontsteking is er ook een irritatie en een grotere prikkelbaarheid die kan zorgen voor periodes van hoesten, piepende ademhaling, tekort aan adem en benauwdheid, vooral in de vroege morgen of ’s nachts. Hierbij kan de luchtweg ook gedeeltelijk dichtgaan, maar deze kan vanzelf terug opengaan, of na medicatie.

 

Hoe frequent is astma?

6-9% van de mensen in België heeft astma. Over het algemeen lijkt het alsof astma meer voorkomt op jonge leeftijd, maar men ziet dat 50% de diagnose astma te horen krijgt op volwassen leeftijd.

 

Risicofactoren voor astma

Het is het samenspel tussen de verschillende elementen die het risico om astma te krijgen, bepalen. Atopie, geslacht, genetisch en hyperreactiviteit zijn elementen die een persoon al van zichzelf heeft, luchtverontreiniging, allergenen, infecties en roken zijn elementen die op de andere elementen inspelen en zo een persoon gevoeliger maken voor het ontstaan van astma.

Het is het samenspel tussen verschillende elementen die het risico om astma te krijgen, bepalen

 

Atopie

Atopie betekent dat je antistoffen aanmaakt tegen stoffen en cellen die heel veel voorkomen in het dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld katten, gras, bomen, huisstofmijt. Antistoffen zijn eiwitten die gemaakt worden door het lichaam om lichaamsvreemde stoffen onschadelijk te maken en te verwijderen. Het risico om astma te krijgen wordt voor 30-50% bepaald door deze atopie. Het is ook zo dat wie op jongere leeftijd antistoffen maakt meer kans heeft op astma dan wie op oudere leeftijd antistoffen maakt.

 

Hyperreactiviteit

Lees verder