02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
29-12-2022 | Aandoeningen

Alles wat je moet weten over auto-immuunziekten

Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij je immuunsysteem je lichaam aanvalt in plaats van een virus of bacterie. Je immuunsysteem ziet dan niet meer het verschil tussen vreemde en eigen cellen. De antilichamen die dan vrijkomen, vallen dan ook je eigen gezonde cellen aan. Lees verder en kom meer te weten over wat auto-immuunziekten zijn en welke soorten er bestaan.

Oorzaken van auto-immuunziekten

Het is niet bekend waarom het immuunsysteem plots niet meer juist functioneert. Sommige mensen kunnen weer kans lopen op het krijgen van een auto-immuunziekte. Vrouwen lopen bijvoorbeeld meer kans om een auto-immuunziekte te krijgen, vooral tussen 15 en 44 jaar. Bepaalde auto-immuunziekten zijn erfelijk, zoals MS en lupus. Ook zouden bepaalde omgevingsfactoren zoals voeding de kans op een auto-immuunziekten kunnen verhogen, maar hier bestaat nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor.

14 veel voorkomende auto-immuunziekten

Bij alle auto-immuunziekten valt het immuunsysteem het lichaam aan. Er bestaan verschillende soorten auto-immuunziekten die verschillende symptomen en klachten kunnen uitlokken. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten.

1.    Diabetes type 1

In de pancreas wordt het hormoon insuline aangemaakt. Dit hormoon is essentieel om de bloedsuikerspiegel te controleren. Bij mensen die diabetes type 1 hebben, valt het immuunsysteem de cellen in de pancreas aan die insuline aanmaken. Hierdoor verhoogt de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot schade aan de bloedvaten en organen.

2.    Reumatoïde artritis (RA)

Bij reumatoïde artritis (RA) valt het immuunsysteem de gewrichten aan. Dit leidt tot roodheid, warmte, pijn en stijfheid in de gewrichten. Je kan RA krijgen rond een leeftijd van 30 jaar.

3.    Psoriasis en psoriasis artritis

In een gezond lichaam worden steeds nieuwe huidcellen gemaakt die de oude vervangen. Bij mensen met psoriasis vermenigvuldigen de huidcellen zich te snel. Hierdoor ontstaat er een ophoping van cellen en krijg je ontstoken, rode vlekken die schilferen en jeuken. Zo’n 30% van de mensen met psoriasis krijgen ook artritis. 

4.    Multipele sclerose (MS)

axon zenuwen MSMultipele sclerose is een ernstige aandoening waarbij de zenuwen worden aangetast. In het geval van MS doet zich schade voor aan de myelineschede. Dit is een beschermende laag die rond de zenuwen zit. Als deze beschadigt raakt, zullen de signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam vertragen. Dit leidt tot symptomen zoals gevoelloosheid, verzwakking en evenwichtsproblemen over heel het lichaam. De aandoening verergert sneller bij sommige mensen dan bij anderen.

5.    Systemische lupus erythematodes (SLE)

Lupus werd aanvankelijk gezien als een huidziekte omdat het in de meeste gevallen huiduitslag veroorzaakt. In feite beschadigt de aandoening ook veel andere organen zoals de gewrichten, nieren, hersenen en het hart. 

6.    Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Dit is een overkoepelende naam voor een reeks aandoeningen waarbij de darmwand ontstoken raakt. Bij de verschillende aandoeningen ontsteken verschillende delen van het spijsverteringskanaal. Bij het syndroom van Crohn kan bijvoorbeeld elk deel van het spijsverteringskanaal getroffen worden, waaronder ook de mond en de anus. Colitis ulcerosa is een aandoening waar de ontstekingen zich enkel in de dikke darm en het rectum voordoen.

7.    De ziekte van Addison

Bij de ziekte van Addison worden de bijnieren getroffen. Deze zijn nodig om de hormonen cortisol en aldosteron aan te maken, alsook androgene hormonen. Een tekort aan cortisol kan de manier waarop het lichaam koolhydraten en suiker opslaat, verstoren. Een tekort aan aldosteron leidt tot verlies van natrium en overtollig kalium in het bloed. Hierdoor ontstaan klachten zoals verzwakking, vermoeidheid, gewichtsverlies en een lage bloedsuikerspiegel.

8.    De ziekte van Graves

De ziekte van Graves valt de schildklier aan, wat leidt tot een overproductie van hormonen. Een teveel aan deze hormonen verhoogt alle activiteit in het lichaam, waardoor er symptomen ontstaan zoals zenuwachtigheid, verhoogde hartslag, gevoeligheid aan warmte en gewichtsverlies. Een van de mogelijk symptomen zijn ook uitpuilende ogen.

9.    Het syndroom van Sjörgen/ Sicca’s syndroom

Deze aandoening tast de klieren aan die ervoor zorgen dat je ogen en mond vochtig blijven. Mensen met het syndroom van Sjörgen hebben dan ook droge ogen en mond, maar het kan ook de gewrichten en huid aanvallen.

10.    Ziekte van Hashimoto

Bij de ziekte van Hashimoto wordt de hormoonproductie in de schildklier vertraagt. Dit tekort aan hormonen kan leiden tot gewichtstoename, gevoeligheid aan koude, vermoeidheid, haarverlies en het vergroten van de schildklier.

11.    Myasthenia gravis

Net zoals MS, veroorzaak myasthenia gravis ook schade aan de zenuwen. Bij deze aandoening worden de signalen tussen de zenuwen en de spieren verzwakt. Het meest voorkomende symptoom is het verzwakken van de spieren, wat erger wordt bij veel beweging en verbetert door te rusten. Vaak worden ook de spieren die zorgen voor het bewegen en openen van de ogen, slikken en gezichtsuitdrukkingen aangetast.

12.    Vasculitis

Als het immuunsysteem de bloedvaten aanvalt, spreekt men van vasculitis. Door de ontstekingen vernauwen de aders en bloedvaten, waardoor er minder bloed door kan stromen.

13.    Pernicieuze anemie

Mensen met pernicieuze anemie hebben een tekort aan een eiwit dat door cellen in de maagwand wordt gemaakt. Dit eiwit is essentieel voor het opnemen van vitamine B12 in de dunne darm. Met een tekort aan B12 zal de persoon bloedarmoede krijgen en zal de aanmaak van DNA verstoord worden. 

14.    Coeliakie

Bij deze aandoening verdraagt het lichaam geen voeding die gluten bevat. Gluten zit in producten die tarwe, rogge en andere granen bevatten. Als de persoon met coeliakie dan bijvoorbeeld brood eet, valt het immuunsysteem het spijsverteringskanaal aan waardoor er ontstekingen zich voordoen.

Symptomen van auto-immuunziekten

Zoals je wel merkt aan het overzicht van veel voorkomende auto-immuunziekten, zijn de klachten erg uiteenlopen. Toch zijn de symptomen in de eerste fase van veel van deze aandoening gelijkaardig.

Voorbeelden zijn:

 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Zwelling en roodheid
 • Lage koorts
 • Concentratieproblemen
 • Gevoelloosheid
 • Tintelende handen en voeten
 • Haarverlies
 • Huiduitslag

De individuele auto-immuunziekten kunnen ook unieke symptomen hebben. Zo veroorzaakt diabetes type 1 extreme dorst, gewichtsverlies en vermoeidheid. PDS leidt daarentegen tot buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree. 

Bij sommige aandoeningen zoals psoriasis of RA kunnen de symptomen met periodes weggaan of plots de kop opsteken. Wanneer de symptomen weer even weg zijn, spreekt men van remissie.

Hoe worden auto-immuunziekten vastgesteld?

onderzoek auto-immuunziektenDe meeste auto-immuunziekten kunnen niet worden opgespoord met één test. Meestal zal de arts gebruik maken van een combinatie van tests, symptomen en lichamelijk onderzoek om een diagnose te stellen.
Een vaak gebruikte test is de antinucleaire antistoffen-test (ANA) als er een vermoeden is dat het om een auto-immuunziekte gaat. Als deze positief is, kan je een auto-immuunziekte hebben, maar hiermee weet je nog niet welke. 

 

 

Wanneer een arts contacteren?

Als je symptomen van een auto-immuunziekte vertoont, kan je best een afspraak bij je dokter maken. Hij of zij zal je dan mogelijk doorverwijzen naar een specialist, afhankelijk van welke ziekte je hebt.

 • Een reumatoloog behandelt gewrichtsaandoeningen zoals RA en syndroom van Sjörgen.
 • Een gastro-enteroloog is gespecialiseerd in het spijsverteringskanaal en behandelt ziekten zoals coeliakie en de ziekte van Crohn.
 • Een endocrinoloog behandelt aandoeningen die klieren aantasten, zoals de ziekte van Graves en de ziekte van Addison.
 • Een dermatoloog kan je helpen met huidaandoeningen zoals psoriasis.

De behandeling van auto-immuunziekten

Auto-immuunziektes kan je niet genezen. De behandelingen die ervoor bestaat, kunnen wel het effect van het immuunsysteem beperken waardoor de pijn en ontsteking kan verminderen. Meestal worden middelen zoals NSAIDs en immunosuppressiva ingezet. In sommige gevallen kan een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding de symptomen ook verminderen.

 

Bij een auto-immuunziekte valt het immuunsysteem gezonde cellen aan. Dit zorgt dan voor allerlei klachten zoals ontstekingen. Deze ziektes zijn soms erfelijk. Er bestaan veel verschillende soorten auto-immuunziekten. Afhankelijk van welke je hebt, wordt een ander deel van het lichaam getroffen. Een auto-immuunziekte kan niet genezen worden, maar er bestaan wel behandelingen om de symptomen onder controle te houden.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels