De geboorte van een kleine uk brengt heel wat nieuwigheden met zich mee. Eén van de belangrijkste en soms ook de moeilijkste betreft de babyvoeding en de keuze hiervan.
Moedermelk
Moedermelk is uiteraard de beste voeding voor vrijwel alle zuigelingen. De samenstelling ervan past zich aan aan de groeiende baby en is bovendien rijk aan beschermende eiwitten. Hoewel bij de geboorte vele baby’s borstvoeding krijgen, neemt het aantal zuigelingen die met moedermelk gevoed worden snel af. Een groot voordeel bij deze voeding is dat allergieën hier zeer zelden voorkomen. Soms stelt het probleem zich dat de baby niet goed zuigt of onvoldoende zuigkracht heeft. In dat geval kan men gebruik maken van een afkolfapparaat. De zo bekomen melk mag na afkoelen 48u in de frigo bewaard worden en in de diepvriezer kan deze zelfs tot 3 maanden bewaard worden. Deze afkolfapparaten en toebehoren kan men in de apotheek huren en zelfs kopen. Deze zijn beschikbaar van verschillende merken bv. Medela, Avent, Difrax…
Voeden op vraag
Zowel bij moeder- als kunstmelk is het belangrijk de baby te voeden op vraag. Een goede begeleiding met vooral aandacht voor het correct aanleggen van de zuigeling verhoogt de kans op slagen. Aarzel niet om hulp te vragen aan een vroedvrouw. In België komen deze op vraag zelfs negen sessies aan huis om de jonge moeder te begeleiden en de baby te wegen en te meten. (www.vlov.be).
Geneesmiddelen en borstvoeding
Wanneer een moeder borstvoeding geeft, moet ze rekening houden met welke geneesmiddelen ze al dan niet mag innemen omdat deze via de melk naar het kindje kunnen gaan. Meld dus bij elk doktersbezoek (ook tandarts) dat je borstvoeding geeft. Wat steeds veilig is voor jou en je baby is Dafalgan/Paracetamol. Wanneer een baby gevoed wordt met borstvoeding is het belangrijk om een vitamine D-supplement (D-Cure) te geven. Een baby heeft dit nog niet in zijn lichaam van nature en in borstvoeding is dit niet aanwezig.
Kunstvoeding
Korte of langere tijd borstvoeding geven is niet voor elke moeder weggelegd. Het stoppen met borstvoeding (meestal bij werkhervatting) is een fundamentele stap. Het is geen ‘’breuk’’ maar een belangrijke fase in de ontwikkeling van uw kind. Het is wel belangrijk dat de borstvoeding geleidelijk afgebouwd wordt (zie schema website Kind en Gezin) om zo borstontstekingen en lekkende borsten te voorkomen en om het kindje te laten wennen aan de nieuwe smaak.
Overstap van borstvoeding naar kunstvoeding
De overstap van borstvoeding naar kunstvoeding is meer dan zomaar een wijziging in het voedingspatroon van uw baby. Het is een gebeurtenis met vele belangrijke affectieve implicaties. Het is daarom belangrijk dat u deze gevoelsgeladen fase in het leven van uw baby rustig aanpakt zowel voor uzelf als voor het kind. Met de eerste flesjes geeft u de papa de kans om voor de maaltijd van het kind te zorgen zodat hij op zijn beurt kan genieten van de aangename momenten van contact en intimiteit. Dag na dag gaat u de voeding van uw kind aanpassen aan uw eigen voeding, waardoor uw baby gemakkelijker wordt opgenomen in ‘de wereld van de grote mensen’. Besteed hier dus voldoende aandacht aan!
Wanneer men de stap heeft gezet om de borstvoeding af te bouwen is kunstvoeding het geschikte alternatief. Deze bevat voldoende energie en bouwstenen voor de ontwikkeling van de baby. Koemelk mag niet gegeven worden omdat deze een samenstelling heeft die niet geschikt is om aan de behoefte van de zuigeling te voldoen.
Welke melk voor mijn baby?
De arts of apotheker stelt meestal een melk voor die aangepast is aan de leeftijd en de gezondheidsstatus van het kind. De voedingsbehoeften en de melk evolueren met de leeftijd van het kind:
- 0-6 maanden: 1ste leeftijd melk of ‘zuigelingenmelk’
- 6-12 maanden: 2de leeftijd melk of ‘opvolgmelk’ (rijker aan calcium, ijzer, vetstoffen en eiwitten)
- vanaf 1 jaar: ‘groeimelk’
De kans bestaat dat uw baby de fles verscheidene keren na elkaar weigert. Misschien weet hij de smaak niet meteen te waarderen of houdt hij niet van het contact met een rubberen/siliconen speen. Maak u geen zorgen, dit is een normale reactie, blijf elke dag geduldig opnieuw proberen. Uw apotheker kan u bijstaan in het maken van een keuze van de juiste fles/speen.
Flesje bereiden
- Goede hygiëne, correcte voorbereiding en het gebruik van geschikte bewaaromstandigheden zijn belangrijke regels bij de bereiding van het flesje.
- Steriliseer de flessen en spenen na elk gebruik. Dit kan in een sterilisator of door middel van 1 minuut uit te koken in water. De microgolfsterilisator van Avent is hiervoor zeer praktisch in gebruik.
- Giet de hoeveelheid voorgeschreven flessenwater in de fles. Warm op tot de juiste temperatuur in de microgolf.
- Voeg het juiste aantal maatjes poeder toe. Sluit het flesje. Rol het tussen uw handen zodat het poeder goed oplost.
- Voel op je pols of het de geschikte temperatuur heeft.
Het is belangrijk de klaargemaakte voeding direct te geven. Deze mag niet langer dan een uur bewaard worden. Restjes mag men nooit bewaren!
Een melk voor elke situatie
Niet elk kind verdraagt of lust elke voeding. Daarom is er doorheen de tijd een heel assortiment aan babyvoeding ontwikkeld. Hieronder worden de meest voorkomende problemen opgesomd:
Baby heeft veel last van darmkrampen
- huilt en schreeuwt lang zonder aanwijsbare reden
- sterke en frequente prikkelbaarheid
- winderigheid en opgeblazen gevoel
Na 6 à 8 weken bereikt dit probleem zijn hoogtepunt en verbetert spontaan rond de leeftijd van drie maanden.
Oorzaak: het nog niet goed functioneren van het maagdarmkanaal. Hierdoor wordt lactose in de melk minder goed verdragen en geraakt de darmflora uit balans.
Advies:
Baby ‘geeft terug’ = regurgitatie
Elke baby geeft na zijn voeding wel eens terug. Problematisch wordt het als er niet meteen na de maaltijd een belangrijke hoeveelheid wordt teruggegeven. Meestal gaat dit gepaard met pijn en gaat de groeicurve afbuigen. Er wordt aangeraden om naar een kinderarts te gaan.
Regurgitatie is het terugvloeien van een gedeelte van de maaginhoud in de slokdarm, doordat de spier die de slokdarm met de maag verbindt, bij de baby nog niet volledig volgroeid is. Hierdoor stuwt de maag de melk terug.
Oorzaak:
- te grote hoeveelheid melk è maaltijden meer opdelen
- flesje te snel op
- overstappen naar ingedikte melk bv. NAN/nutrilon AR
- melk kan ook ingedikt worden met johannesbroodpitmeel/Gelilact met als nadeel dat deze krampjes kunnen veroorzaken
- verkeerde houding van de baby è baby rechtop houden na voeding en zorgen dat de kleertjes niet spannen
Advies:
- Bovenkant bedje/park hoger zetten (minimum 45°)
- Anti-refluxbedje (te huren in de apotheek)
- Meer en kleinere maaltijden aanbieden doorheen de dag
Baby is allergisch (heeft uitslag)
Meestal als baby een broer, zus of ouder heeft die aan allergie lijdt, wordt een hypoallergene melk gestart. Bv. Nan HA 1.
Een veel voorkomende allergie is koemelkeiwitallergie (2-5%). Hierbij geraken te grote eiwitmoleculen in de bloedbaan. Met als meest voorkomende symptomen jeuk, eczeem, braken. Hierin bestaat de behandeling deze eiwitten absoluut te vermijden door het gebruik van aangepaste voeding bv. Nutramigen, Nutrilon Pepti,…
Baby heeft nooit genoeg
- Honger tussen twee flesjes
- Korte en onrustige nachten
De enige oplossing is het gebruik van verzadigingsmelk, deze bevat suikers die trager worden opgenomen in het lichaam zodat het suikerniveau en het verzadigingsgevoel op peil gehouden worden. Bv Nan verzadigingsmelk, Nutrilon verzadiging.
Zo zie je maar dat het een heuse zoektocht is naar het vinden van de kunstvoeding die bij jouw baby past. Een gouden raad hierbij is: niet elk kind is hetzelfde of heeft dezelfde behoeftes. Dus vergelijk zeker niet! Geef de moed niet te snel op en laat je bijstaan door je apotheker of arts.
Ontdek hier al onze artikels over baby en zwangerschap.
Wil je verder advies van onze apothekers, stel je vragen dan hier.