02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
20-04-2020 | Algemeen welzijn

Wanneer begint de overgang?

Geschreven door Niels Menopauze

De menopauze is een periode in het leven van elke vrouw die heel wat vragen en onzekerheden met zich mee kan brengen. Als je wat onderzoek begint te doen, word je al snel neergesabeld met een berg termen zoals perimenopauze, de overgang, oestrogeen en progesteron.

Vaak zorgt even grasduinen op het internet voor meer vragen dan antwoorden. Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met de overgang? Is dat hetzelfde als de menopauze? En wanneer kan ik die onoverkomelijke menopauze verwachten? 

Eerst en vooral is het belangrijk om de begrippen die bij de menopauze duidelijk van elkaar te kunnen onderscheiden. Zo wordt met de overgang, ook wel perimenopauze, de periode net voor de menopauze bedoeld. In deze periode wordt de menstruatiecyclus veel onregelmatiger en kun je last krijgen van bijvoorbeeld opvliegers. Je komt in de menopauze terecht wanneer je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt. De overgang is op dat moment afgelopen en de klachten die ermee gepaard gaan, nemen af. De vraag van wanneer de overgang nu juist begint, is minder simpel te beantwoorden. Bij de ene vrouw begint de overgang iets vroeger terwijl de andere er pas veel later mee geconfronteerd wordt. Ieder mens is verschillend en dat vertaalt zich ook naar het beginpunt van de overgang. 

Leeftijd

Wanneer we het over de beginleeftijd van de overgang hebben, kunnen we enkel in gemiddeldes spreken. Zo is de gemiddelde leeftijd waarop de eerste symptomen van de overgang zich voordoen 48 jaar. Het is zeker niet onmogelijk of abnormaal dat de overgang vroeger of later begint bij bepaalde personen.

Sommige vrouwen zullen rond de leeftijd van 40 jaar al symptomen van de overgang kunnen herkennen terwijl andere vrouwen pas na hun vijftigste hier last van krijgen. We spreken dan respectievelijk over een vroegtijdige overgang of laattijdige overgang. Sommige factoren kunnen er echter voor zorgen dat je vroeger in de overgang terechtkomt. Zo zorgt de hormoonbehandeling bij sommige borstkankers ervoor dat de overgang zich sneller vertoont.  

Hoe merk ik dat de overgang bij mij begonnen is?

Naast een onregelmatige menstruatiecyclus brengt de overgang enkele andere symptomen met zich mee. Aan de hand van deze symptomen kun je merken dat de overgang bij jou begonnen is. Om zeker te zijn dat je in de overgang bent, kun je enkele tests doen. Zo kun je bij de apotheek een zelftest halen die de hoeveelheid follikelstimulerend hormoon (FSH) meet. Een bloedtest bij de dokter is echter de meest betrouwbare manier om de overgang en menopauze te testen. 

Wanneer de overgang bij jou begonnen is, zul je snel enkele veranderingen opmerken. Naast een onregelmatige menstruatiecyclus zul je ook lichamelijke en geestelijke symptomen kunnen opmerken.

Lichamelijke symptomenmenopauze begin symptomen

Het bekendste en vaakst voorkomende lichamelijke symptoom zijn de opvliegers (soms ook vapeurs genoemd). Hierbij krijg je het plots erg warm en kan roodheid en zweten optreden. Verder kun je ’s nachts ook last hebben van nachtelijk zweten. Andere symptomen zijn onder andere ongewild urineverlies en vaginale droogheid. Hieronder staan de vaakst voorkomende lichamelijke symptomen van de overgang nog kort opgesomd. 

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Vaginale droogheid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Vermoeidheid 
  • Urineverlies 

Geestelijke symptomen

Niet enkel aan je lichaam kun je merken dat de overgang begonnen is. Deze periode brengt ook geestelijke symptomen met zich mee. Zo kun je merken dat je prikkelbaar bent en je humeur anders is dan normaal. Een angstig gevoel en huilbuien zijn vaak gevolgen van de veranderingen van je humeur. Daarnaast kun je ook last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid. Je hoeft echter niet altijd last van deze symptomen te hebben. De ene vrouw heeft al meer last van geestlijke symptomen dan de andere. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels