02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

In de zon bescherm je de ogen van je kinderen!

kind zonnebrilHet komt niet bij je op om je kind in de zon te laten zonder een hoed of zonder een goede zonnecrème aan te brengen. Maar denk je altijd aan een zonnebril? In dit artikel leggen we niet alleen uit waarom dit nodig is, maar ook hoe belangrijk het is om een ​​kindvriendelijke zonnebril te kiezen (en hoe je deze moet kiezen).

Het gevaar van de zon voor de ogen

Ultraviolet stralen kunnen de huid, het haar, maar ook de ogen beschadigen! Zelfs als ze niet zichtbaar zijn, kunnen ze dramatische gevolgen hebben voor de ogen van peuters. De ogen van kinderen zijn inderdaad bijzonder gevoelig en kwetsbaar, en dit om verschillende redenen die hieronder worden beschreven. Doordat uv-stralen bovendien pijnloos zijn, wordt hun schadelijkheid dus niet opgemerkt.

Langdurige blootstelling aan zonlicht kan daarom leiden tot keratitis, een ontsteking van het hoornvlies, wat op de lange termijn kan leiden tot ziekten zoals cataract (vertroebeling van de lens, waardoor het gezichtsvermogen vermindert) of maculaire degeneratie gerelateerd aan leeftijd. Deze ziekten kunnen op hun beurt dan leiden tot blindheid. Herhaalde blootstelling aan de zon kan daarom de ogen ernstig beschadigen, vooral die van kinderen.

Het gevaar van de zon voor de ogen van kinderen

Bij volwassenen filtert de lens de meeste uv-stralen. Bij peuters werkt de ooglens echter nog niet optimaal en laat deze 90% van de zonnestralen door bij kinderen jonger dan een jaar en 60 tot 75% van de stralen bij oudere kinderen. Vanaf 12 jaar is de lens ondoorzichtig en beschermt deze de ogen een beetje beter, hoewel er nog steeds 10% van de stralen overblijft die bij volwassenen niet gefilterd worden.  Daarom is het ook belangrijk dat we onze ogen beschermen op iedere leeftijd.

Bovendien zijn de pupillen van kinderen groter, daardoor laten deze ook meer licht binnen. Tot slot hebben kinderen niet de reflex om te knipperen, waardoor ze fel worden blootgesteld aan UV.

De gevolgen voor kinderen door de zon

De gevolgen voor peuters van blootstelling aan de zon zonder zonnebril zijn degenen die we hebben gezien, met een risico op aandoeningen en verlies van gezichtsvermogen, of zelfs langdurige blindheid.  Om dit te vermijden, is het altijd beter om je kind een geschikte zonnebril te laten dragen.

Wanneer moet je kind een zonnebril dragen?

  • Zodra je kind blootgesteld wordt aan de zon en dit doorheen het hele jaar in geval van hoge helderheid, voor de allerkleinsten (zelfs in de winter) en tussen april en oktober. Verdubbel natuurlijk je waakzaamheid tijdens de zomermaanden (juli en augustus), want de zonnestralen zijn dan intenser en kunnen dan ook meer schade aanrichten.
  • Tijdens de heetste uren van de dag, wanneer de zonnestralen verticaal zijn. Het is beter om je kind in de schaduw te houden tijdens deze periode.
  • Aan de zee, bij het zwembad, in de bergen: wanneer de zonnestralen worden weerspiegeld door water of sneeuw zijn ze eens zo gevaarlijk.

Hoe kies ik een zonnebril voor mijn kind?

Het kan niet genoeg gezegd worden: een goede zonnebrandcrème en een hoed zijn essentieel voor kinderen, maar niet voldoende. Het is zo dat een aangepaste en adequate bril onmisbaar is als we in de zon komen. Kies een bril die 100% van de uv-stralen filtert, met index 3. Er zijn ook brillen met index 4, maar deze zijn bedoeld voor bepaalde specifieke situaties.

De kenmerken van een goede zonnebril voor baby's

zonnebril babyDe zonnebril voor kinderen en baby's moet aan bepaalde criteria voldoen, naast de aangepaste glazen:

  • De bril moet het gelaat goed bedekken en goed op de huid aansluiten zodat de uv-stralen niet langs de zijkanten, onderkant of bovenkant door kunnen.
  • Het montuur moet zacht en comfortabel zijn, anders loop je het risico dat je kindje zich bezeert, want die gaat de bril voortdurend willen afzetten.
  • De elastische band moet verstelbaar zijn om zich zo goed mogelijk aan te passen aan de hoofdomtrek van het kind.

Wat te doen als je baby of kind pijn aan de ogen heeft?

Als je kind zonder zonnebril in de zon is geweest, kan het de volgende symptomen hebben:

  • Rode ogen
  • Waterige ogen (ze tranen)
  • Ogen die jeuken (kind wrijft voortdurend in de ogen)
  • Ogen die zeer gevoelig zijn voor licht (het kind kan niet meer tegen licht)

Raadpleeg in dit geval onmiddellijk je arts of oogarts.