02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
21-08-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Moeten we een blaar openprikken?

Geschreven door Anne-Lise blaren pleister voeten

Tussen het wandelen, de verschillende uitjes en het shoppen door zal je deze zomer zeker nog wel meer kilometers maken. Maar zodra je tijdens de solden nieuwe schoenen gekocht hebt, zal het amper een dag duren voor je een blaar op je voet krijgt. De vraag die iedereen zich stelt: moet je een blaar nu wel of niet doorprikken om de genezing te bevorderen? Ontdek ons ​​verhelderende antwoord in deze blog!

Moeten we een blaar openprikken of niet?

Het wordt over het algemeen afgeraden om dit te doen, om de eenvoudige reden dat het doorboren van de huid een risico tot infectie veroorzaakt. Het is zo dat als we een blaar gaan doorprikken, we een opening gaan maken in de bovenste laag van de opperhuid, die ons in normale tijden beschermt tegen pathogenen. De onderste huidlaag (de dermis) wordt dan blootgesteld aan virussen en bacteriën, maar deze laag is minder resistent tegen microben, wat kan leiden tot een infectie.

Het doorprikken van een blaar kan soms echter de pijn die gepaard gaat met het loskomen van de epidermis verlichten.  Als je toch nog steeds je blaar wilt doorprikken, neem dan zeker de volgende maatregelen:

  • Was je handen en maak het gebied schoon met water en zeep;
  • Als je geen water of zeep bij de hand hebt, kan je een waterig, kleurloos ontsmettingsmiddel gebruiken of Isobetadine.
  • Gebruik bij voorkeur een naald en zorg ervoor dat deze grondig gedesinfecteerd of gesteriliseerd is;
  • Prik meerdere keren aan de onderkant van de blaar (vermijd prikken in het midden) en druk zachtjes bovenaan om de vloeistof eruit te krijgen;
  • Bescherm de blaar met een verband en probeer plooien in dit verband te voorkomen, omdat deze op hun beurt weer nieuwe blaren kunnen veroorzaken.

Hoe blaren voorkomen?

blaar pleister

Er zijn speciale pleisters voor blaren die als een tweede huid dienen en helpen om de pijn gerelateerd aan wrijving te verlichten, maar ook om de beschadigde huid te beschermen en zo de vorming van een blaar te voorkomen. Daarom is het beter om dit type pleister preventief te gaan gebruiken vanaf het moment dat je pijn begint te voelen op de plaats waar er wrijving is.  Weet dat dit type pleister ook de genezing gaat bevorderen en dat deze dus ook gebruikt kan worden voor het verzorgen van een reeds bestaande blaar.

NB: Als je een lange wandeling gepland hebt, draag dan steeds sokken die hoger zijn dan je schoenen en voorzie ook zeker een pleister tegen de blaren!

Om blaren te voorkomen moet je ook altijd zien dat je geschikt schoeisel draagt, dus niet te groot, te klein of te stijf. Trek ze voldoende aan, maar niet té hard en let er op dat je sokken geen te uitgesproken naad hebben of een naad die op een vervelende plaats zit waar het kan gaan schuren.

Hoe verzorg je een open blaar?

Wat moet je doen als een blaar vanzelf is opengegaan? In dit geval kan je de dode huid voorzichtig wegsnijden met een schaar die je zeer grondig ontsmet hebt.  Ontsmet vervolgens de onderliggende huid met een, bij voorkeur, ongekleurd ontsmettingsmiddel. Als je tot slot de mogelijkheid hebt om je voet te laten ademen zonder risico op vervuiling (bijvoorbeeld tijdens een pauze of tijdens de nacht), dan kan je de blaar openlaten.  Als je hiernaast nog andere activiteiten hebt, bedek de open blaar dan met een pleister van het type tweede huid of een gelpleister tegen blaren. Laat dit soort pleister gedurende 2 of 3 dagen op zijn plaats zitten en vervang deze niet, deze zal vanzelf loskomen.

 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels