02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

30-09-2021 | Algemeen welzijn

Zo bereken je je BMI

Het kan moeilijk zijn om in te schatten of je een gezond gewicht hebt of niet. Want wat betekent dat cijfer op de weegschaal nu eigenlijk? De BMI (Body Mass Index) geeft aan of je een gezond gewicht hebt in relatie tot je lengte. Een te hoog BMI verhoogt ook je risico op gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten. Naast de BMI kun je ook de middelomtrek gebruiken om te kijken of je gewicht gezond is.

Wat is BMI?

De BMI is een internationaal meetinstrument dat gebruikt wordt om onder- en overgewicht te bepalen. Hiervoor berekent het de verhouding tussen het lichaamsgewicht en de lengte. De BMI wordt voornamelijk gebruikt voor volwassenen tussen 19 en 69 jaar. Voor kinderen en tieners gebruikt men de BMI Percentiel berekening.

Toch is de BMI niet even bruikbaar voor iedereen. Voor mensen met veel spiermassa kan de BMI namelijk een vertekend beeld geven aangezien spiermassa het gewicht ook doet stijgen. Verder gelden er voor mensen van Aziatische afkomst ook andere richtlijnen. Dat komt doordat zij bij een gelijkaardig BMI over een hoger vetgehalte beschikken. 

Zelf simpel je BMI berekenen 

Je BMI berekenen doe je aan de hand van een simpele formule. De enige data die je nodig hebt, zijn je gewicht en je lengte. Jezelf wegen doe je het beste een keer per week rond hetzelfde moment. Dat komt doordat je gewicht doorheen de dag kan schommelen. Je lichaam houdt gedurende de dag namelijk water vast. Hierdoor kun je ’s avonds meer wegen dan in de ochtend. Ook wanneer je kleding draagt op de weegschaal heeft dat een effect op je gewicht. Kleding kan snel 1,5 kilogram aan je gewicht toevoegen. Om je BMI te berekenen weeg je jezelf best ’s ochtends zonder kleding.

Om je BMI te berekenen, deel je het lichaamsgewicht in kilo’s door het kwadraat van je lengte in meters.

Afronden doe je naar het eerste cijfer na de komma. 

  • Gewicht in kilo/(lengte X lengte) = BMI

Bijvoorbeeld: Je bent 1,75 meter lang en weegt 70 kilogram. De berekening van je ziet er dan als volgt uit.

  • 70/(1,75 X 1,75) = 22,9

Wat is een gezond BMI?

Om het cijfer dat je net hebt verkregen te kunnen interpreteren, wordt er een onderverdeling gemaakt tussen ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht en obesitas. De onderverdeling is voornamelijk gericht op volwassenen tot 69 jaar. Voor mensen boven de 70 bestaat er geen andere onderverdeling, maar bij deze leeftijdsgroep moet er rekening gehouden worden met het risico op ondergewicht dat oudere mensen lopen. 

Volwassenen tussen 19 en 69 jaar

Voor volwassenen geldt de volgende onderverdeling:

BMI grens Betekenis
Lager dan 18,5 Ondergewicht
Tussen 18,5 en 25   Gezond gewicht
Tussen 25 en 30 Overgewicht
Hoger dan 30 Obesitas

    

Vanaf 70 jaar

Er bestaat geen aparte onderverdeling voor mensen van boven de 70 jaar. Toch is het aangeraden om de BMI-grens voor ondergewicht hoger te leggen. Dat komt doordat ouderen sneller risico lopen op ondervoeding. Het BMI bij deze leeftijdsgroep mag dus gerust iets hoger liggen dan bij jongere mensen.

Middelomtrek metenBMI berekenen middelomtrek

Je BMI kan soms ook een vertekend beeld geven over je algemene gezondheid. Dat is bijvoorbeeld het​​​​​​​ geval bij personen met veel spiermassa. Door het gewicht van de spieren laat het BMI het snel lijken alsof je last hebt van overgewicht terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. Hierdoor kan de middelomtrek ook een nuttig meetinstrument zijn om de gezondheid te bepalen. Hoe meer vet er namelijk in de buistreek verzameld is, hoe hoger het risico op gezondheidsproblemen. Het kan dus nuttig zijn om de BMI te berekenen in combinatie met het meten van de middelomtrek.

Je meet de middelomtrek tussen het onderste punt van de ribben en de bovenkant van het bekken op de blote huid. Doe het meetlint niet te strak rond je middel, adem uit en lees de het resultaat af. 

Wat is een gezonde middelomtrek? 

Resultaat     Middelomtrek mannen Middelomtrek vrouwen
Gezond     Minder dan 94 cm Minder dan 80 cm
Verhoogd Tussen 94 cm en 102 cm Tussen 80 cm en 88 cm
Te hoog Boven 102 cm Boven 88 cm

    

Kan mijn BMI gezond zijn en mijn middelomtrek te hoog?

In de meeste gevallen zullen BMI en middelomtrek hetzelfde resultaat weergeven. Toch kan het zijn dat de middelomtrek te hoog ligt en het BMI nog gezond is. Dat is een teken dat er te veel vet in de buikstreek aanwezig is. Je kijkt dan het beste naar het resultaat van de middelomtrekmeting. Dat komt doordat een teveel aan buikvet ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. 

Het omgekeerde kan ook waar zijn. De middelomtrek is gezond, maar het BMI is te hoog. Dit komt vaak voor bij personen die veel aan krachtsport, fitness of bodybuilding doen. Door de grote hoeveelheid spiermassa doet het BMI het lijken alsof je overgewicht hebt. In dit geval gebruik je het beste de middelomtrek om de algemene gezondheid te bepalen. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels