02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
06-03-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Bruinen zonder zon, maak je huid klaar voor de lente!

Je bleke winterhuid inruilen voor een mooi bruin kleurtje? Maar je zoekt een gezonder en veiliger alternatief voor langdurig zonnebaden of de zonnebank? Dan haal je dat mooie zomerbruin toch gewoon uit een potje. UV licht kan namelijk heel wat schade aan je huid toebrengen. Denk maar aan zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering of zelfs huidkanker. Veilig zonnen is dan ook erg belangrijk!

Hoe werkt een zelfbruiner?

Zelfbruiners geven een tijdelijke bruine kleur dankzij het actieve bestanddeel DHA of dihydroxyaceton. Dit is een synthetische suiker die zich aan de eiwitten van je buitenste huidlaag hecht, waardoor deze gaat verkleuren. Bruinen zonder zon is zeer veilig aangezien DHA je huid niet beschadigt in tegenstelling tot UV- stralen. Zelfbruiners stimuleren dus niet de pigmentaanmaak, dit in tegenstelling bij blootstelling aan de zon. Het is trouwens de DHA die de zelfbruiner dat typische geurtje geeft.

Beschermt een zelfbruiner je tegen de zon?

Een zelfbruiner zorgt wel voor een bruin kleurtje, maar deze verkleuring biedt geen bescherming tegen de zon. Je huid wordt namelijk niet dikker. De meeste zelfbruiners bevatten ook geen UV- bescherming. Gebruik dus steeds een zonnecrème bij langdurige blootstelling aan zonlicht.

Hoe dat bruine tintje aanbrengen?

Als je je zelfbruiner correct aanbrengt bekom je het beste resultaat. Dit vergt wel enige oefening en voorbereiding. Neem dan ook je tijd.

Na het scrubben hydrateer je deze zones ook best. Op deze manier voorkom je vlekken en ben je zeker van een egaal resultaat.

Zelfbruiners werken in op het bovenste laagje van je huid. Het product zal zich extra hechten op droge huidzones of zones met veel dode huidcellen. Dit wil je natuurlijk vermijden want dan krijg je een vlekkerig resultaat. Het is dan ook belangrijk dat je vooraf je huid scrubt zodat dode huidcellen worden verwijderd.

Scrub vooral je ellebogen, knieën, enkels en voeten aangezien hier zich de meeste dode huidcellen bevinden. Na het scrubben hydrateer je deze zones ook best. Op deze manier voorkom je vlekken en ben je zeker van een egaal resultaat.

Je brengt de zelfbruiner best in meerdere dunne laagjes aan. Zo bouw je je kleurtje geleidelijk op. Ook is het makkelijker om met dunne laagjes een egaal resultaat te bekomen.

Na het aanbrengen van de zelfbruiner douch je je best pas als het product is uitgewerkt. Dit duurt ongeveer 6 uur.

Ben je niet tevreden over het resultaat van je zelfbruiner, dan haal je dat kleurtje er natuurlijk niet zo snel af. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste product kiest.

Wat met oranje handen?

Omdat je zelfbruiner meestal met je handen aanbrengt blijft hier heel wat product op achter. Wil je achteraf geen oranje handen, vergeet dan na het aanbrengen je handen niet grondig te wassen, ook tussen je vingers.

Maar je wil natuurlijk dat de bovenzijde van je handen ook egaal meekleurt met de rest van je lichaam.

Hier 2 nuttige tips:

  • Breng een kleine hoeveelheid zelfbruiner aan op de bovenzijde van je hand en wrijf beide handruggen tegen elkaar.
  • Breng een kleine hoeveelheid zelfbruiner aan op een wattenschijfje en wrijf hiermee de rug van je handen in.

Zelfbruiner producten

Welke zelfbruiner is geschikt voor mij?

Ben je niet tevreden over het resultaat van je zelfbruiner, dan haal je dat kleurtje er natuurlijk niet zo snel af. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste product kiest.

Zelfbruiners zijn in heel wat vormen te verkrijgen.

  • Zelfbruinende crème: deze zal je huid extra hydrateren en zijn het meest geschikt voor droge huidtypes.
  • Zelfbruinende gel: deze zijn fris van textuur en smeren makkelijk uit. Ze zijn het meest geschikt voor vette huidtypes.
  • Zelfbruinende doekjes: deze zijn makkelijk in gebruik en zijn meestal geschikt voor gelaat, hals en decolleté.
  • Zelfbruinende spray: zeer handig in gebruik, het is gemakkelijker om aan te brengen, voor een mooie en egale huid.

De kleurintensiteit van je zelfbruiner hangt af van de hoeveelheid DHA die aanwezig is in het product. Is de concentratie hoog dan zal je bruin kleurtje intens zijn na één keer smeren. Deze zijn vooral geschikt voor lichtgetinte tot donkere huidtypes. Is de concentratie laag dan is het effect eerder subtiel en zijn meerdere applicaties nodig. Deze zijn vooral geschikt voor zeer lichte huidtypes.

Om het aanbrengen te vergemakkelijken zijn er ook zelfbruiners die reeds gekleurd zijn zodat je bij het aanbrengen zeker geen plekjes overslaat.

Sommige producten zijn enkel geschikt voor gelaat of lichaam. Let er dan ook op dat je een product voor het lichaam niet op je gelaat gebruikt, want hier kan de verkleuring wel eens te intens zijn.

Let er dan ook op dat je een product voor het lichaam niet op je gelaat gebruikt, want hier kan de verkleuring wel eens te intens zijn.

Photoderm bruinen zonder zon, alle voordelen in een spray

Bioderma Photoderm bracht een zelfbruiner uit in een handige sprayvorm voor lichaam en gelaat. Deze zelfbruiner heeft een langdurig hydraterend effect en geeft een geleidelijk en gelijkmatig bruin tintje. Gebruik hem enkele keren per week en bouw zo je tintje gelijkmatig op. De verpakking is zeer gebruiksvriendelijk. De handige spray verstuift een gelijkmatige nevel die onmiddellijk opdroogt en die niet moet uitgesmeerd worden. Je hebt nadien dus geen last van oranje handen. Het product is bijna geurloos.

Deze zelfbruiner is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels