02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
25-09-2018 | Algemeen welzijn

Calendula, een plant met therapeutische en ontstekingsremmende eigenschappen

Als je, zoals ik, natuurlijke remedies gebruikt, dan ken je zeker calendula. Calendula officinalis, of meer algemeen goudsbloem genoemd, is een bloem afkomstig uit Zuid-Europa die wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde voor zijn vele verschillende eigenschappen. De gele kleur wordt ook gebruikt als gele kleurstof en dit vooral in voeding.

 

Deze plant, vaak goudsbloem genoemd, ontleent zijn naam aan het Latijnse "solsequier", wat betekent "wie de zon volgt". In feite opent de bloem bij zonsopgang en bloeit deze bijna het hele jaar door.

Waar vind je de calendula?

De calendula wordt meestal in tuinen geplant, vaak in de buurt van andere planten zoals groenten of rozenstruiken, omdat deze beschermt tegen ziekten en schadelijke insecten. Wees voorzichtig, want deze lijkt op andere bloemen zoals de boterbloem (Ranunculus paludosus), het Afrikaantje (Tagetes erecta) of de gewone dotterbloem (Caltha palustris). Best kan je deze dus niet verwarren als je calendula gaat plukken. Deze planten hebben niet dezelfde eigenschappen als calendula en kunnen zelfs giftig zijn. De akkergoudsbloem (Calendula arvensis), aan de andere kant, is de wilde versie van de calendula en heeft daarom ook dezelfde kenmerken.

Wat zijn de eigenschappen van de calendula?

Calendula wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn therapeutische en ontstekingsremmende werking. Sommige hedendaagse producten om ontstekingspijn te verlichten, vooral op niveau van de gewrichten, bevatten calendula. Wist je dat de Grieken, Arabieren en Indiërs het in de oudheid gebruikten tegen huidproblemen en om ontstekingen en schimmels bestrijden? Ze kenden ook de kracht van de calendula voor de genezing, reiniging en als anti-stollingsmiddel. Ten slotte was de calendula al nuttig in het geval van slangen- of insectenbeten.

Hoe calendula gebruiken?

Calendula kan worden ingenomen als kruidenthee of tinctuur om ontstekingen in het spijsverteringsstelsel tegen te gaan, de lever te zuiveren, de menstruatiecyclus te reguleren of buikkrampen te verlichten. Calendula wordt echter vaker extern gebruikt om bepaalde huidproblemen, zoals acne, te behandelen of om zonnebrand of een zonnesteek te verzachten. Het is ook effectief tegen milde brandwonden, kleine zweertjes, problemen met de bloedsomloop in de handen en voeten in de winter, maar ook alle soorten kleine verwondingen, insectenbeten, schimmelinfecties, enz.

calendula hoe gebruiken

Tegenwoordig is calendula vooral bekend als crème, om plaatselijk op verschillende soorten wonden aan te brengen om pijn te verlichten. Het is een natuurlijke remedie om snijwonden, blaren, schrammen en roodheid te verzorgen. Dit type crème op basis van calendula, zoals die van Lehning bijvoorbeeld, is in het algemeen hoog geconcentreerd (10 g Calendula Officinalis per 100 g product voor de Lehning crème), wat het mogelijk maakt om de oppervlakkige laag van de huid te herstellen, om zo de pijn te verlichten en de genezing te bevorderen.

Wat zijn de voordelen van calendula voor het haar?

Dankzij zijn antiseptische kracht maakt de calendula het mogelijk om tegen de schimmels en dus tegen de jeuk en irritaties van de hoofdhuid te vechten. Bovendien bevordert het de genezing van kleine wonden en helpt het tegen haaruitval. Ten slotte geeft het terug tonus aan het haar en stimuleert het doffe en beschadigde haarvezels. In de vorm van een olie helpt het je om je haar stralend gezond te houden. Breng het gewoon aan op de hoofdhuid na de haren gewassen te hebben met shampoo en spoel het daarna uit. De calendula helpt ook om het haar lichter te maken.

Wat is calendulaolie?

Calendulaolie wordt simpelweg gewonnen uit gedroogde calendulabloemen die enkele dagen in plantaardige olie (olijfolie, zoete amandelolie of raapzaadolie) hebben gelegen. Je kunt het dus heel gemakkelijk zelf doen! Het kan worden gebruikt in lokale toepassingen, bijvoorbeeld voor massage, en het kan worden gemengd met essentiële oliën. Het heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het is geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels