02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
30-04-2021 | Aandoeningen

Cervicogene Hoofdpijn: Symptomen, Oorzaken, en Behandelingen

Geschreven door Niels hoofdpijn cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn kan op migraine lijken, dus het kan moeilijk zijn om een cervicogene hoofdpijn van een migrainehoofdpijn te onderscheiden. Het belangrijkste verschil is dat migraine zijn oorsprong heeft in de hersenen, terwijl cervicogene hoofdpijn zijn oorsprong heeft in de halswervelkolom (nek) of de schedelbasis.

 

Sommige hoofdpijnen worden veroorzaakt door vermoeide ogen, stress, vermoeidheid of trauma. Als je hoofdpijn voelt opkomen, kun je de oorzaak misschien isoleren. Cervicogene hoofdpijn is anders omdat deze wordt veroorzaakt door problemen met de zenuwen, botten of spieren in de nek. Hoewel je pijn in het hoofd kunt voelen, begint de pijn daar niet. De pijn die je voelt, komt van een andere plaats in het lichaam.

Wat zijn symptomen van cervicogene hoofdpijn?

Naast een kloppende hoofdpijn kunnen de symptomen van een cervicogene hoofdpijn bestaan uit:

 • pijn aan één kant van het hoofd of gezicht
 • een stijve nek
 • pijn rond de ogen
 • pijn bij hoesten of niezen
 • hoofdpijn bij bepaalde houdingen of bewegingen van de nek

Cervicogene hoofdpijn kan ook symptomen veroorzaken die lijken op migraine, zoals lichtgevoeligheid, geluidsovergevoeligheid, wazig zien en een maag die van streek is.

Wat veroorzaakt cervicogene hoofdpijn?

Omdat cervicogene hoofdpijn ontstaat door problemen in de nek, kunnen verschillende aandoeningen dit type pijn veroorzaken. Dit kunnen degeneratieve aandoeningen zijn, zoals artrose, een verzakte tussenwervelschijf in de nek of een whiplashletsel. Vallen of sporten kan ook letsel aan de nek veroorzaken en deze hoofdpijn uitlokken.

Cervicogene hoofdpijn kan ook ontstaan door je houding tijdens het zitten of staan op het werk. Als je de hele dag achter een bureau zit, chauffeur, timmerman of kapper bent, kun je onbewust je kin naar voren duwen waardoor het hoofd voor het lichaam uit komt te staan. Dit wordt cervicale protractie genoemd. Als je lange tijd in deze houding zit of staat, kan er druk of stress op de nek en de schedelbasis komen te staan, waardoor je cervicogene hoofdpijn krijgt.

Ook het in slaap vallen in een ongemakkelijke houding (bijvoorbeeld met het hoofd te ver naar voren of naar achteren, of naar één kant) kan dit soort hoofdpijn veroorzaken. Dit kan gebeuren als je in een stoel of zittend in bed slaapt. Een beknelde zenuw in of bij de nek is een andere oorzaak van cervicogene hoofdpijn.

Hoe kan ik cervicogene hoofdpijn behandelen en verzachten?cervicogene hoofdpijn behandeling

Cervicogene hoofdpijn kan slopend en terugkerend zijn, maar verschillende technieken kunnen je helpen de pijn onder controle te houden en nieuwe voorvallen te voorkomen.

Een arts zal eerst bevestigen dat je cervicogene hoofdpijn hebt. Een arts kan druk uitoefenen op verschillende delen van de nek of de basis van het hoofd om te bepalen waar de pijn vandaan komt en om te zien of een bepaalde plek hoofdpijn veroorzaakt. Een arts kan ook kijken of een andere houding van de nek hoofdpijn veroorzaakt. Als een van deze dingen hoofdpijn veroorzaakt, betekent dit dat de hoofdpijn cervicogeen is.

Medicatie

Omdat ontstekingen en andere problemen met de zenuwen, spieren, pezen of gewrichten deze hoofdpijn kunnen veroorzaken, kan een arts vrij verkrijgbare medicijnen aanraden of een geneesmiddel voorschrijven om de pijn te verlichten. Deze omvatten:

 • aspirine of ibuprofen
 • paracetamol (Dafalgan)
 • een spierverslapper om gespannen spieren te ontspannen en spasmen te verminderen
 • een corticosteroïde

Fysiotherapie

Een arts kan je ook fysiotherapie aanraden om zwakke nekspieren te versterken en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren. Een arts kan je ook alternatieve therapieën aanraden om zenuw-, gewrichts- of spierpijn in de nek te verminderen. Deze omvatten massagetherapie, manipulatie van de wervelkolom door middel van chiropractie, cognitieve gedragstherapie, acupunctuur en ontspanningstechnieken. Andere mogelijkheden om de pijn te beheersen zijn

 • het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren
 • meerdere malen per dag gedurende 10 tot 15 minuten ijs of een warm kersenpittenkussen te leggen
 • gebruik van een nekbrace als je rechtop slaapt om te voorkomen dat de nek naar voren buigt
 • een goede houding aannemen bij het zitten, staan of autorijden (rechtop staan of zitten met de schouders naar achteren, en het hoofd niet te ver naar voren buigen)

Chirurgie of injecervicogene hoofdpijn symptomenctie

In zeldzame gevallen is een operatie van de wervelkolom nodig om cervicogene hoofdpijn als gevolg van zenuwbeknelling te verlichten.

Een arts kan ook de diagnose cervicogene hoofdpijn stellen (en deze behandelen) met een zenuwblokkade. Hierbij wordt een verdovend middel en/of een corticosteroïde in of bij de zenuwen in het achterhoofd geïnjecteerd. Als de hoofdpijn na deze procedure stopt, bevestigt dit dat er een probleem is met de zenuwen in of bij de nek. Soms gebruiken artsen beeldvormende tests om foto's te maken van de binnenkant van de nek om te controleren op problemen met de gewrichten of de weke delen. Deze tests kunnen een röntgenfoto, een CT-scan of een MRI omvatten.

Preventie

Sommige gevallen van cervicogene hoofdpijn zijn niet te voorkomen. Dit is het geval bij hoofdpijn die het gevolg is van een aandoening als artrose, die de neiging heeft op te treden naarmate men ouder wordt. Sommige van de strategieën voor pijnbestrijding kunnen ook hoofdpijn voorkomen. Neem bijvoorbeeld een goede houding aan als je zit of autorijdt. Slaap niet met je hoofd te hoog op een kussen. Houd in plaats daarvan de nek en ruggengraat in lijn, en gebruik een nekbrace als je in een stoel slaapt of rechtop zit. Vermijd ook botsingen van hoofd en nek bij het sporten om letsel aan de nekwervelkolom te voorkomen.

Vooruitzichten

Als cervicogene hoofdpijn niet wordt behandeld, kan deze ernstig en invaliderend worden. Als je steeds terugkerende hoofdpijn heeft die niet op medicijnen reageert, ga dan naar de dokter. De vooruitzichten voor cervicogene hoofdpijn variëren en zijn afhankelijk van de onderliggende nekaandoening. Het is echter mogelijk om de pijn te verlichten en een actieve levensstijl te hervatten met medicijnen, huismiddeltjes, alternatieve therapieën en mogelijk een operatie.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels