02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
17-07-2020 | Algemeen welzijn

Chloride

Geschreven door Niels

Chloride, ook bekend als chloor, is vooral te vinden in keukenzout. Het zorgt er met mineralen als natrium en kalium voor dat de vochthuishouding in het menselijk lichaam in balans blijft. Chlorige komt ook voor in maagzuur, maar dan als zoutzuur.

Bronnen voor Chloride

Chloride is net als natrium te vinden in zout. Daarnaast zit het daardoor dus in nagenoeg alle producten en dranken. Dat komt omdat zout vrijwel altijd wordt toegevoegd aan het productieproces, tijdens het bereiden van maaltijden of in de vorm van tafelzout tijdens het dineren.

In welke mate is Chloride nodig?

Er bestaat geen aanbevolen hoeveelheid als het om Chloride gaat. Wel wordt gesteld dat niet meer dan 1,5 gram per dag voldoende moet zijn. De Gezondheidsraad adviseert bovendien om niet meer dan 6 gram op een dag te gebruiken. Waar het gaat om het gebruik van keukenzout.

Welke hoeveelheid is veilig?

Chloride heeft voor zover bekend is geen negatieve effecten op het lichaam. Daarom bestaat er dus ook geen bovengrens.

Hoeveel chloride per dag?

Leeftijd

Chloride per dag (gram)

1 tot 3 jaar

1,5

4 tot 8 jaar

1,9

9 tot 50 jaar

2,3

51 tot 70 jaar

2,0

ouder dan 70

1,8

Maximale hoeveelheden chloride

Leeftijd

Maximale hoeveelheid chloride per dag
in grammen

1 tot 3 jaar

1,8

4 tot 8 jaar

2,7

vanaf 9 jaar

3,6

Gevolgen van te veel Chloride

Zout is de voornaamste bron van Chloride voor het menselijk lichaam. Daarom is het dus belangrijk om de zoutconsumptie niet te hoog op te laten lopen. Bij voorkeur onder 9 gram per dag. Zo is er altijd de zekerheid dat er voldoende wordt ingenomen, maar niet meer dan nodig. Te veel keukenzout kan voor oedeem zorgen, dit is het vasthouden van vocht. Dit werkt een hoge bloeddruk in de hand. Problemen door te veel Chloride zijn op zichzelf niet bekend.

Gevolgen van Chloride tekort

Te weinig Chloride innemen zal in Nederland niet snel iemand overkomen. Dit komt omdat het in nagenoeg alle producten te vinden is. Zelfs mensen die een zoutarm dieet volgen krijgen daardoor nog voldoende van het mineraal binnen dankzij hun genuttigde voeding.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels