02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Wat is cholesterol: verlagen, symptomen, voeding en hoeveel

Wat is cholesterol

wat is cholesterolCholesterol is een vette substantie die in het bloed van mensen voorkomt. De substantie wordt in de lever aangemaakt maar kan ook uit het voedsel dat je eet opgenomen worden.

Hoewel cholesterol altijd een negatieve naklank heeft, vervult het eigenlijk ook een aantal functies in het menselijke lichaam. Cholesterol werkt bijvoorbeeld mee aan het vormen van weefsels en de aanmaak van hormonen in je lichaam. Uiteraard zijn alle negatieve dingen die over cholesterol hoort niet zomaar sprookjes. Er bestaat goede en slechte cholesterol. Meer informatie kan je verkrijgen bij Viata.

 

Chemische verbinding

Formule C27H46O
Molaire massa 386,65 g/mol
IUPAC-naam (3β)-​cholest-​5-​en-​3-​ol
Smeltpunt 148 °C
Dichtheid 1,05 g/cm³

Hoeveel cholesterol mag je hebben?

hoeveel cholesterol mag je hebben?Dit hangt eigenlijk van de verhouding tussen die twee. Wanneer je teveel slechte cholesterol hebt kan ervoor zorgen dat je hartaandoeningen krijgt. Om de ratio tussen je goede en slechte cholesterol te weten te komen, zal je even een bezoekje moeten brengen aan je huisarts. Hij kan dan een bloedafname doen en op die manier je cholesterol achterhalen.

 

Producten om cholesterol te verlagen

Wanneer je cholesterol toch uit balans is, kan je een aantal dingen doen. Eerst en vooral moet je je levensstijl aanpassen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je een gezonder voedingspatroon aanneemt. Probeer ook regelmatig te bewegen. Dit hoeft niet intensief te zijn, een stevige wandeling volstaat. Daarnaast kan je ook cholesterol medicatie innemen. Deze vind je terug op de Viata website.

 

HDL cholesterol – goede cholesterol

Wat is HDL?

hdl cholesterolHDL ofwel High Density Lipoprotein is de goede cholesterol die je in je bloed zit. HDL cholesterol zorgt ervoor dat een teveel aan cholesterol afgevoerd wordt naar de lever. In de lever wordt de cholesterol dan omgezet in gal en verlaat het via de darmen je lichaam. Dit proces zorgt ervoor dat de cholesterol waarden in het bloed dalen er dus ook minder cholesterol tegen de wanden van de bloedvaten blijven plakken. De aderen zijn op die manier zuiverder en zullen het bloed beter laten doorstromen. Omdat de HDL cholesterol eigenlijk net positief zijn voor het lichaam, mogen de HDL-waarden in je lichaam hoog zijn.

Goede cholesterol verhogen

Om je goede cholesterol te verhogen moet je je levensstijl aanpassen. Voornamelijk je voedingspatroon is hierbij belangrijk. Eet veel groenten, fruit, vezels en weinig verzadigde vetten. Vette vis is rijk aan omega 3 vetzuren, deze zijn wél bevorderlijk voor de goede cholesterol. Ook beweging kan helpen om je HDL cholesterol te verhogen, dit kan gaan van een dagelijkse ontspannende wandeling tot intensieve sportsessies. Hierbij is het vooral belangrijk om regelmatig te bewegen. Ook cholesterol medicatie kan de HDL waarden omhoog brengen.

Meer informatie over HDL cholesterol.

LDL cholesterol – slechte cholesterol

Wat is LDL?

ldl cholesterolDe LDL ofwel Low Density Lipoprotein, is de cholesterol die door de lever wordt uitgehaald. Deze slechte cholesterol gaat langs je bloedvaten naar de lichaamscellen en kan zo onbelemmerd tegen de bloedwanden blijken plakken. Hierdoor ontstaan vernauwingen in de bloedvaten die er op hun beurt voor zorgen dat er minder bloeddoorstroming is naar het hart. Op die manier kan LDL cholesterol hartproblemen en hartaanvallen veroorzaken.

Slechte cholesterol verlagen

Wanneer je een te hoog LDL niveau is het sowieso al belangrijk om een gezondere cholesterollevensstijl aan te nemen en meer te bewegen. Je voedingspatroon moet bestaan uit gezonde voedingsstoffen. Knoflook, rode gistrijst, vezels en sojabonen zijn allemaal goede opties om je slechte cholesterol te verlagen. Wanneer je aan overgewicht lijdt, is het ook essentieel om hier iets aan te doen. Bovendien kan je er in samenspraak met je dokter ook voor kiezen om medicatie te gebruiken die de slechte cholesterol verlaagt.

Meer informatie over LDL Cholesterol.

Cholesterol waarden

Cholesterol waardenWanneer je een bloedafname hebt gekregen en zelf ook eens een kijkje wilt nemen in de resultaten, moet je natuurlijk weten wat de goede waarden zijn. In de resultaten vind je normaal gezien altijd je totale cholesterolwaarde terug. Deze mag niet hoger dan 200 tot 238mg/dl zijn. Vanaf 240mg/dl is je cholesterol zelfs gevaarlijk hoog. Uiteraard hangt je cholesterol waarde ook af van de ratio tussen de LDL en de HDL waarden.

LDL waarden

Een optimale LDL waarde is rond de 100 mg/dl. Voor de slechte cholesterol gelden de volgende waarden:

 • Lager dan 70 mg/dl: Te laag
 • Lager dan 100 mg/dl: Te laag
 • 100-129 mg/dl: Goed
 • 130-159 mg/dl: Hoog
 • 160-189 mg/dl: Te hoog
 • 190 mg/dl en daarboven: Gevaarlijk hoog

HDL waarden

HDL waarden zijn vanaf 50mg/dl aanvaardbaar maar waarden vanaf 60mg/dl zijn optimaal. Voor de goede cholesterol gelden de volgende waarden:

 • Lager dan 40 mg/dl (mannen): Slecht
 • Lager dan 50 mg/dl (vrouwen): Slecht
 • 50-59 mg/dl: Beter
 • 60 mg/dl en daarboven: Goed

Meer informatie over de cholesterol waarden.

Hoge cholesterol

Zoals je nu weet, zijn er twee verschillende soorten hoge cholesterol. Je HDL cholesterol mag te hoog zijn maar wanneer je LDL cholesterol te hoog is, kan je last krijgen van hart- en vaataandoeningen. Het is daarom zeer belangrijk om de LDL cholesterol te verlagen wanneer je ondervind dat deze te hoog is. Om de cholesterol te verlagen zijn er een aantal dingen die je kan doen. Het belangrijkste is ervoor zorgen dat je een gezond voedingspatroon hebt met zo weinig mogelijk verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn de slechte vetten die voornamelijk in dierlijke producten voorkomen. Deze verhogen de cholesterol. Bovendien is het ook essentieel om genoeg te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld elke dag een stevige wandeling te maken en hoeft dus niet te bestaan uit zware, intensieve sportsessies.

Lage cholesterol

De HDL cholesterol, dus de goede cholesterol kan niet te hoog zijn maar kan zeker we te laag zijn. Wanneer deze te laag is wordt er minder cholesterol uit het lichaam afgevoerd wat voor hogere slechte cholesterolwaarden kan zorgen. Om de goede cholesterolwaarden in je lichaam te verhogen moet je eigenlijk dezelfde maatregelen nemen als wanneer je je slechte cholesterol wilt verlagen. Gezond eten en genoeg bewegen is de boodschap! Eet vooral genoeg groenten, fruit, vezels en weinig verzadigde vetzuren. Als je een roker bent is dit het moment om te stoppen. Dit heeft zowel een positieve invloed op de HDL cholesterol als op je bloeddruk.

Hoge cholesterol verlagen

Cholesterolverlagers

producten om cholesterol te verlagenHet is zeer belangrijk om een hoge cholesterol te verlagen wanneer je een goede gezondheid wilt behouden. Er zijn een aantal opties om je cholesterol te verlagen. Je kan bijvoorbeeld cholesterolverlagers nemen. De meest gebruikte cholesterolverlager zijn statines. Statines verlagen de cholesterol door de aanmaak van mevalonaat te verminderen. Dit is een stofje dat nodig is om cholesterol te produceren dus wanneer de aanmaak hiervan geremd wordt, zal de cholesterol ook verlagen. Statines moeten altijd door je huisarts voorgeschreven worden. Andere cholesterolverlagende medicijnen zijn fibraten, nicotinezuurderivaten, cholesterolabsorbtieremmers en galzuurbindede harsen. Fibraten verlagen de hoeveelheid vet in je bloed. Nicotinezuurderivaten verhogen voornamelijk de HDL waarden wat op zijn beurt de LDL waarden zal verlagen. Cholesterolabsorptieremmers worden als laatste optie gebruikt. Ze zorgen ervoor dat de darmen minder cholesterol opnemen. De galzuurbindende harsen binden zich aan de galzuren in je darm. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer in het bloed opgenomen worden en cholesterol gaan gebruiken om nieuwe galzuren te produceren. Eigenlijk zorgt het medicijn ervoor dat je cholesterol gewoon opgebruikt wordt.

Medicijnen om je cholesterol te verlagen

Wanneer enkele veranderingen in je voedingspatroon niet het gewenste effect hebben, start je best met de nodige medicatie. 
Lees meer over cholesterol medicatie.

Cholesterol verlagen wat eten

Om je cholesterol te verlagen is het belangrijk om veel vezels te eten. Fruit, groenten en niet geraffineerde granen zijn goede bronnen van gezonde vezels. Sojabonen zijn zeker een nuttige aanvulling in je voeding wanneer je hartziekten wilt voorkomen. Ze hebben ook al vaak hunnut bewezen in het verlagen van de cholesterolspiegels. Omega 3 uit vette vis bevat zeer gezonde vetzuren die de lever helpen om HDL cholesterol en triglyceriden aan te maken.

Cholesterol verlagen op natuurlijke wijze

Cholesterol verminderen op een natuurlijke manier is ook mogelijk. Er zijn een aantal voedingssupplementen die natuurlijke ingrediënten bevatten die de cholesterol kunnen verlagen. Supplementen die blauwe bessen bevatten, helpen de aderen schoon te houden Essentiële oliën van kruidnagel, limoengras en kaneel kunnen ook een positief effect hebben op de slechte cholesterol. Levertraan van kabeljauw heeft door zijn hoge gehalte aan omega 3 ook zeer gunstige effecten op de cholesterol. Supplementen rijk aan vitamine C bevatten een antioxiderende werking die het schoonmaken van de aderen kunnen bevorderen.

Cholesterol tips om te verlagen

cholesterol verlagenCholesterolverlagende recepten zijn voor nuttig doordat ze bepaalde kruiden en ingrediënten gebruiken die dit effect hebben. Hoe kan je de cholesterol verlagen met kruiden? Dit kan eigenlijk door vooral ingrediënten te gebruiken zoals knoflook, rode gisrijst en policosanol wat in rietsuiker voorkomt. Ook kruiden zoals guggulipid, basilicum, artisjok, rozemarijn, gember en kurkuma zouden de cholesterol kunnen verlagen maar hier moet nog wat meer onderzoek naar gedaan worden. Dit betekent niet dat deze ingrediënten snel cholesterol verlagen. Het blijft een proces van gezond eten en bewegen maar laat wel zien dat cholesterol verlagen op natuurlijke wijze perfect mogelijk is. Cholesterol verlagen zonder medicijnen hoeft dus niet te betekenen dat je minder snel je cholesterol verlaagt maar gewoon dat je cholesterol voeding moet proberen te vermijden.

Meer tips om cholesterol te verlagen.

Rode gist rijst om cholesterol te verlagen

Het is wetenschappelijk bewezen dat rode gist rijst kan dienen als alternatief voor statine om je cholesterol te verlagen.

Lees meer over rode gist rijst.

Symptomen cholesterol

Symptomen hoge cholesterol en symptomen lage cholesterol

Cholesterol wordt weleens "de stille moordenaar" genoemd omdat het hartaanvallen kan veroorzaken zonder echte symptomen. Het is dus niet zo dat een extreem hoge slechte cholesterol of een lage goede cholesterol zich fysiek uit. Slechte cholesterol zorgt ervoor dat je aders langzaamaan dichtslibben maar je zal er eigenlijk zo goed als niets van merken. Er zijn een aantal minieme klachten die zouden kunnen wijzen op een te hoge cholesterol. Deze klachten zijn de volgende:

 • Moeilijk ademhalen
 • Snel buiten adem zijn
 • Te hoge bloeddruk en/of hartslag
 • Verminderde eetlust
 • Te weinig energie
 • Verminderde darmwerking
 • Minder goed met stress omgaan

Bovendien is de kans ook hoger dat je een hoge cholesterol hebt wanneer hoge cholesterol veel in je familie voorkomt, wanneer je diabetes type 2 hebt, veel verzadigde vetten eet en weinig beweging hebt. Het is daarom zeer belangrijk om jaarlijks een bloedafname te laten doen bij je huisarts. Op de manier ben je altijd op de hoogte van je cholesterolwaarden.

Cholesterol dieet

Verlagen met kruiden

Een echte cholesterol dieetlijst is er niet maar er zijn wel bepaalde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je slechte cholesterol verlaagt en je goede cholesterol verhoogt. Eerst en vooral moet je veel groenten en fruit eten. Kies hierbij voor verse groenten en vers fruit. Dus geen blikgroenten of gebakken fruit. De gezondste optie om groentencholesterol verlagen klaar te maken is stomen. Stomen zorgt ervoor dat er veel vitaminen behouden worden en je gebruikt op die manier ook geen vetstoffen. Vis is een zeer belangrijk voedingsmiddel om de cholesterol te verlagen. Vis, en dan voornamelijk vette vis, bevat omega 3. Omega 3 is zeer goed voor het hart. Probeer daarom 2x per week vis te eten en ook hier geldt dat stomen de beste optie is. Noten en zaden bevatten gezonde vetten die je lichaam enkel ten goede komen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je een zak noten per dag eet, maar anderhalve soeplepel is zeker een goede snackoptie! Bonen en linzen zijn supergezond en bovendien ook zeer lekker. Gebruik ze als vleesvervanger of gewoon als groente. Je maakt ze klaar door ze een nachtje te weken en dan te koken met kruiden. Wanneer je graag vlees eet, is het belangrijk om te kiezen voor mager vlees zoals kip of kalkoen. Deze bevatten minder cholesterol dat vettere vleessoorten zoals runds-, varkens-, lams- en eendenvlees. Kies voor magere melk of sojamelk. Sojabonen hebben namelijk een zeer gunstig effect op de cholesterol waarden. Voor brood en granen geldt dat de volkoren varianten gezonder zijn. Kies voor volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood!

Cholesterol zelftest

Je kan je cholesterol ook zelf testen via een zelftest. De cholesterol zelftesten helpen je om snel en gemakkelijk je cholesterolwaarden te achterhalen. De zelftesten zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Volg de gebruiksaanwijzingen om je cholesterolwaarden nauwkeurig te meten. Wanneer de resultaten verhoogde cholesterolwaarden aantonen, is het zeer belangrijk om je huisarts te raadplegen. Op die manier kan je samen met de arts verdere maatregelen bespreken.

Triglyceriden

Wat zijn Triglyceriden

triglyceridenWat is triglyceriden? Triglyceriden zijn eigenlijk vetten in het bloed die energie leveren aan je lichaam. Een teveel aan triglyceriden wordt opgeslagen in het lichaam voor later gebruik. Wanneer je triglyceridenwaarden te hoog liggen, kan je hartaandoeningen krijgen. De triglyceriden betekenis is dus niet zo moeilijk als het woord klinkt. Triglyceriden zijn het eindproduct van de vertering. Ze zijn het product van de afbraak van vetten die in je maaltijd zitten.

Bloedonderzoek triglyceriden

Je kan de waarden meten door je cholesterol te laten meten via een bloedafname. De waarden worden dan gemeten via een lipid panel wat onder andere het vet in het bloed, dus je cholesterol, meet. Wat zijn lipiden, vraag je je nu misschien wel af. Lipiden zijn gewoon vetten die in het lichaam en het bloed zitten.

Triglyceriden normaalwaarden

Normale triglyceriden gehaltes zijn minder dan 150mm/dl. De grenswaarden liggen tussen de 150 en 199mg/dl. Wanneer je triglyceriden verhoogd zijn, heb je waarden van 200 tot 499mg/dl. Een triglyceridengehalte van meer dan 500mg/dl is erg hoog en dus ook het gevaarlijkste. Verhoogde triglyceriden gehaltes zijn slecht voor het hart. Het kan leiden tot hartkwalen en dan vooral wanneer de triglyceriden te hoog zijn in combinatie met te hoge cholesterol waarden. Triglyceriden, cholesterol, het lijkt allemaal op elkaar maar het is vooral belangrijk om al deze waarden onder controle te houden. Kunnen triglyceriden te laag zijn? Nee, het is de bedoeling om ze zo laag mogelijk te houden dus te lage waarden bestaan niet.

Triglyceriden verlagen

Je kan de triglyceriden verlagen door gezond te eten en veel te bewegen. Gewicht verliezen zorgt er ook voor dat je triglyceriden verminderen. Je kan ook triglyceriden medicatie nemen. Deze triglyceriden verlagende medicaties zijn bijvoorbeeld fibraten, nicotinezuur en hoge dosissen omega 3.

Meer informatie over triglyceriden.

cholesterol - alle producten

252 resultaten
Sorteren

Maak stoppen met roken gemakkelijker met behulp van de combi-therapie van Nicorette gebruik de Invisi Patch en de Nicorette Mint spray samen.

67,25
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Maak stoppen met roken gemakkelijker met behulp van de combi-therapie van Nicorette gebruik de Invisi Patch en de Nicorette Freshmint zuigtabletten samen.

84,42
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Maak stoppen met roken gemakkelijker met behulp van de combi-therapie van Nicorette gebruik de Invisi Patch en de Nicorette Freshmint kauwgom samen.

59,98
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Maak stoppen met roken gemakkelijker met behulp van de combi-therapie van Nicorette gebruik de Invisi Patch en de Nicorette Inhaler samen.

99,22
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Doorschijnende patches als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Werkt nicotine vervangend.

38,21
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Doorschijnende patches als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Werkt nicotine vervangend.

49,91
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Xantipex Mondspray
 

Mondspray om te helpen stoppen met roken. Xantipex heeft een effectieve natuurlijke samenstelling, bevat weinig alcohol voor de oplosbaarheid en houdbaarheid. Met een frisse smaak van pepermunt.Handig meeneemformaat van 30 ml.

prijs apotheek: 9,95 *
8,96
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 9,95 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Set van Niquitin Clear patch 14mg 21 stuks en de Niquitin Minilozenge 2mg 60 zuigtabletten. Als je het moeilijk vindt om de drang naar een sigaret onder controle te houden met alleen een pleister, kan je dit combineren met de NiQuitin® Minilozenges zuigtabletten 2 mg om een plotse drang naar een sigaret op te vangen. Samen met NiQuitin® versterk je je kansen om te stoppen met roken!

70,22
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

Stoppen met roken met nicotine vervangende spray met frisse muntsmaak. Vermindert de ontwenningsverschijnselen die gepaard gaan met een rookstop.

28,49
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Stoppen met roken met transparante nicotine patches. Werkt nicotine vervangend, vermindert de ontwenningsverschijnselen die gepaard gaan met een rookstop.

69,90
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd