02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Cholesterol waarden tabel 2

Wanneer je een bloedafname hebt laten doen, ben je natuurlijk zelf altijd benieuwd naar de resultaten van je cholesterol waarden. Je wil de waarden graag zelf eens zien maar hiervoor moet je uiteraard ook weten wat goede cholesterolwaarden zijn

Totaal cholesterol: lager dan 190 mg/dl bloed
LDL-cholesterol: lager dan 115 mg/dl bloed
HDL-cholesterol: hoger dan 40 mg/dl bloed
Verhouding
totaal cholesterol / HDL:
max. 4,75

Normaalwaarden cholesterol

Cholesterol waardenJe cholesterolwaarden zijn opgesplitst in je HDL en je LDL waarde. De opgetelde som van deze twee is je totale cholesterol. Ook deze moet binnen bepaalde grenzen blijven. Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde. Deze hebben beiden andere grenzen. Ook de ratio tussen de HDL en de LDL cholesterol is belangrijk. Deze zou lager dan 5:1 moeten zijn. De ideale ratio is rond de 3,5:1. 

LDL Tabel

Je LDL waarde zou rond de 100 mg/dl moeten zijn. Voor de slechte cholesterol gelden de volgende waarden:

  • Lager dan 70 mg/dl: Te laag
  • Lager dan 100 mg/dl: Te laag
  • 100-129 mg/dl: Goed
  • 130-159 mg/dl: Hoog
  • 160-189 mg/dl: Te hoog
  • 190 mg/dl en daarboven: Gevaarlijk hoog

Meer informatie over slechte cholesterol.

HDL Tabel

HDL waarden zijn vanaf 50mg/dl aanvaardbaar maar waarden vanaf 60mg/dl zijn optimaal. Voor de goede cholesterol gelden de volgende waarden:

HDL cholesterolwaarden

  • Lager dan 40 mg/dl (mannen): Slecht
  • Lager dan 50 mg/dl (vrouwen): Slecht
  • 50-59 mg/dl: Beter
  • 60 mg/dl en daarboven: Goed

Meer informatie over goede cholesterol.

Invloed geslacht en leeftijd

Voor man en vrouw

Hoge cholesterol bij vrouwen is voor de slechte cholesterol hetzelfde als bij mannen. Voor de goede cholesterol geldt dat vrouwen al vanaf een waarde van 50 mg/dl een te lage HDL waarde hebben. Voor vrouwen is het daarom extra belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden. Hoge cholesterol bij mannen is voor de goede cholesterol net iets minder streng. Mannen hebben namelijk vanaf een waarde van 40mg/dl pas te weinig goede cholesterol. Dit neemt niet weg dat mannen evenzeer een gezonde levensstijl moeten hebben. 

Leeftijd

Een te hoge cholesterol kan op alle leeftijden voorkomen. De grenswaarden die hierboven beschreven staan gelden voor alle leeftijden. Het is daarom belangrijk om ook je kinderen een gezond voedingspatroon aan te leren. Ook een jaarlijkse bloedafname is nuttig om de waarden op te volgen. Zorg er ook voor dat je kinderen genoeg beweging krijgen door ze bij een sportclub aan te sluiten of dagelijks een wandeling naar het dorpsspeeltuintje te maken. Op die manier kan je vermijden dat je kind op jonge leeftijd al aan een te hoge cholesterol lijdt. Wanneer een te hoge cholesterol veel voorkomt in je familie, is het extra belangrijk om de cholesterolwaarden in de gaten te houden aangezien het deels erfelijk is.

Uitgebreide tabel

Cholesterol tabel

HDL cholesterol – goede cholesterol

LDL cholesterol – slechte cholesterol

Lager dan 40 mg/dl (mannen)

Slecht

Lager dan 70 mg/dl

Te laag

Lager dan 50 mg/dl (vrouwen)

Slecht

Lager dan 100 mg/dl

Te laag

50 tot 59 mg/dl

Beter

100 tot 129 mg/dl

Goed

60 mg/dl en hoger

Goed

130-159 mg/dl

Hoog

 

 

160-189 mg/dl

Te hoog

 

 

190 mg/dl en hoger

Gevaarlijk hoog