02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

17-07-2020 | Algemeen welzijn

Chroom (chromium)

Geschreven door Niels

De mineraal chroom wordt ook wel chromium genoemd. Het draagt bij aan de goede werking van insuline. Zo zorgt het ook voor een goed bloedsuikergehalte. Ook helpt het bij de vetstofwisseling in het lichaam.

Bronnen voor Chroom

De bronnen voor Chroom zijn graanproducten. Mits deze een hoog gehalte aan zemelen bevatten. Het is echter nog wel onderwerp van onderzoek in welke mate het lichaam dit opneemt. Daarnaast is het te vinden in groente, vlees, lever, biergist, volkorenbrood en rietsuikermelasse. Gaat het om vlees, vis of gevogelte? Dan zit daar per portie 1 tot 2 microgram in. In fruit en groente kan het gehalte sterk variëren. Dit is dus wel belangrijk om goed in de gaten te houden om voldoende binnen te krijgen.

In welke mate is Chroom nodig?

Er geldt geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor Chroom in Nederland. In de Verenigde Staten is dit wel van kracht. Daar wordt voor volwassen vrouwen 25 microgram per dag aangeraden en voor manen 35 microgram per dag. Dit kan wel verschillen per levensfase, dus dit is belangrijk om te bekijken. Het kan zijn dat chroom een gunstig effect heeft op het bloedsuikergehalte en de insuline aanname bij diabetes type 2. Dit wordt wel nog verder onderzocht.

Factoren die de opname beïnvloeden

Als het gaat om de opname van Chroom, dan is daar een specifieke vitamine in van belang. Vitamine C verbetert namelijk de opname van Chroom in het lichaam.

Welke hoeveelheid is veilig?

Omdat er geen nadelige effecten zijn van de inname van Chroom, is er geen direct veilige hoeveelheid. Wel is er een bovengrens ingesteld die ligt op 250 microgram per dag.

Gevolgen van te veel Chroom

Chroom is een mineraal waar niet direct negatieve consequenties aan zitten. Er zijn dus geen nadelige effecten bekend bij hoge inname bekend.

Gevolgen van tekort aan Chroom

Het is niet bekend of er te lage doses Chroom inname voorkomen in Nederland. Dit kan het gevolg zijn van langdurige en ernstige ondervoeding. In dat geval zal de glucoseconcentratie in het bloed oplopen. Ook zal het cholesterol verhoogd raken. Daarnaast kan een te lage dosis over langere periode leiden tot een verlies van gewicht.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels