02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
09-04-2015 | Allergieën

Coeliakie, glutenallergie? Weet wat je eet!

Geschreven door Natasha Glutenintolerantie Glutenvrij

De vraag naar glutenvrije voeding is de laatste jaren gestegen en gelukkig zijn er ondertussen kwalitatieve en lekkere glutenvrije producten te verkrijgen. Steeds meer volwassenen maar ook kinderen krijgen te horen dat ze één of andere vorm hebben van glutenallergie of glutenintolerantie en krijgen een glutenvrij dieet voorgeschreven. 

 

Veel voorkomende klachten die deze diagnoses voorafgaan zijn futloosheid, chronische vermoeidheid, slaapproblemen en gevoelige darmen. Overschakelen op een glutenvrij dieet betekent dat deze klachten drastisch afnemen.

 

Wat zijn gluten precies?

Gluten is de verzamelnaam van een groep eiwitten die gevonden worden in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk maar aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koeken, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Glutenvrije granen zijn rijst, boekweit, quinoa (zaad), amaranth (zaad), teff, maïs en gierst.

 

Glutenallergie, glutenintolerantie of coeliakie?

We spreken wel eens van een glutenallergie, maar deze benaming is eigenlijk verkeerd. Een tarwe- allergie bestaat wel, maar komt zelden voor. Een allergie geeft meestal direct een zeer heftige reactie die op korte tijd levensbedreigend kan zijn.

De benaming glutenallergie is eigenlijk verkeerd

Glutenintolerantie of coeliakie is een auto-immuunziekte. Gluten zijn in principe onschuldige, niet giftige, voedzame stoffen. Maar als je glutenintolerant bent zal je afweersysteem deze gluten herkennen als gevaarlijk en zal er een reactie ontstaan. Je lichaam zal antilichamen maken om deze indringer te bestrijden. Het gevolg is dan een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

 

Coeliakie en maag- en darmklachten

De dunne darm is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringskanaal. Hier vindt het grootste deel van de vertering van voedsel plaats. Voedingsstoffen worden via de wand van de dunne darm, die bestaat uit kleine uitsteeksels of darmvlokken, opgenomen in ons lichaam. Deze darmvlokken zorgen voor een oppervlaktevergroting zodat het contact met de voedselmassa en dus ook de opname van voedingsstoffen zo groot mogelijk is.

Door herhaaldelijke blootstelling aan gluten bij mensen met een glutenintolerantie geraakt de darmwand na verloop van tijd zo ernstig beschadigd dat er geen darmvlokken meer overblijven en dat de darmwand glad en het oppervlak kleiner is geworden. Dit met verteringsproblemen, diarree, winderigheid, een tekort aan vitaminen, mineralen en afname van gewicht als gevolg. Dit zorgt natuurlijk voor heel wat andere klachten zoals vermoeidheid en futloosheid.

Deze reactie is vaak wat trager en minder heftig maar daarom niet minder schadelijk. Het kan zo namelijk jarenlang onopgemerkt schade veroorzaken.

 

De behandeling: een glutenvrij dieet

De enige behandeling voor glutenintolerantie is het volgen van een glutenvrij dieet. De klachten zullen na enkele weken verdwijnen. Het herstel van de dunne darm kan wel enkele maanden duren.

Aangezien het assortiment aan glutenvrije voedingsmiddelen de laatste jaren enorm is uitgebreid kan een glutenvrij dieet nu dus ook makkelijk en lekker zijn!

Natasha

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels