Constipatie is een probleem waarbij de stoelgang voor een abnormaal lange tijd in de darm aanwezig blijft, waardoor de stoelgang hard wordt door uitdroging. Het is een probleem dat vooral in de Westerse wereld voorkomt en over het algemeen drie keer meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Het is voor iedere persoon verschillend hoeveel keer hij stoelgang maakt per week, dus verschilt het ook van persoon tot persoon wat de definitie is van minder stoelgang aanmaken en naar de wc gaan. Over het algemeen wordt toch aangenomen dat minder dan 3 keer per week een ‘grote boodschap’ doen, constipatie wordt genoemd.
Constipatie komt over het algemeen 3 keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Oorzaken constipatie
- Obstructie van de darm
- Medicatie die de darm trager doet werken
- Aantasting van het zenuwstelsel
- De hormonen die tijdens de zwangerschap geproduceerd worden vertragen de darm
- Stress en depressies
- Gebrek aan beweging en niet genoeg vezels in de voeding, naast veel suikers en meel.
- Ook door de reflex dat je naar de wc moet gaan te negeren, kan men constipatie in de hand werken
- Bepaalde ziektes zoals diabetes en problemen met de schildklier kunnen voor een dikkere stoelgang zorgen.
Er kan ook een probleem zijn met het naar buiten duwen van de stoelgang. Dit doordat er zich een probleem voordoet met de anus dat ontstaat doordat de persoon zijn bekkenbodem verkeerd gebruikt of door een probleem met de zenuwen.
Behandeling constipatie
Leefgewoontes
Het is belangrijk om regelmatig te bewegen zoals gaan wandelen, fietsen, zwemmen of een andere sport en het is zeer belangrijk om de stoelgangsdrang niet te negeren.
De juiste voeding en regelmatig bewegen zijn de belangrijkste factoren in de behandeling van constipatie.
Voedingsgewoontes
Eet voldoende fruit en groenten, volkoren of donker brood, drink minstens 2l water en eventueel wat vruchtensap ’s morgens. Eet eventueel een vetrijke maaltijd als ontbijt om gal te verwijderen en te verminderen. Daarnaast kan je extra zemelen toevoegen aan soep, yoghurt of puree wat de stoelgang zal bevorderen. Er zijn voldoende eetwaren op de markt waar extra vezels voorzien zijn, denk maar aan cornflakes met vezels, koekjes met vezels, enz. Er bestaan ook verschillende natuurlijke voedingssupplementen die mee kunnen helpen strijden tegen spijsverteringsproblemen, darmklachten of die de darmflora kunnen herstellen.
Medicijnen
Medicijnen worden enkel gebruikt als de gewone maatregelen niet voldoende effectief zijn, men maakt hier gebruik van prokinetica en laxeermiddelen. Vraag steeds advies aan je arts of apotheker! Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen. Bepaalde laxeermiddelen prikkelen de binnenkant van de darm om de darm zo meer te laten samentrekken. Terwijl andere meer vocht toevoegen waardoor de ontlasting minder hard wordt en zo sneller verwijderd wordt. Het is zeker niet aangeraden laxeermiddelen dagelijks te gebruiken want bepaalde laxeermiddelen (bv. Dulcolax) kunnen ‘luie darmen’ veroorzaken waardoor men na bepaalde tijd niet meer uit zichzelf naar het toilet kan gaan. Gebruik dus enkel laxeermiddelen op aanraden van je arts of apotheker en probeer eerst je voeding- en leefgewoonten een beetje bij te sturen!
Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.