02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

COPD

Chronisch obstructief longlijden (COPD) is een chronische ontsteking  van de luchtwegen die gepaard gaat met een vernauwing van de luchtwegen.

Chronisch obstructief longlijden

Chronisch obstructief longlijden (COPD) is een chronische ontsteking  van de luchtwegen die gepaard gaat met een vernauwing van de luchtwegen. De aandoening ontstaat door schade aan de beschermlaag van de luchtwegen en aan de haartjes die het slijm uit de luchtwegen verwijderen. Hierdoor zal er meer slijm aanwezig zijn in de luchtwegen. Verder zullen de spiertjes aanwezig in de luchtwegen samen trekken waardoor een vernauwing ontstaat. Bij het ademen zal hierdoor niet alle lucht uit de longen verwijderd kunnen worden. Bij sommige patiënten zal er ook een beschadiging zijn van de longblaasjes. Door het roken raken de wanden van de longblaasjes beschadigd waardoor de long zijn soepelheid verliest. Dit leidt tot een toename van klachten.

Roken, actief en passief, is de voornaamste oorzaak van COPD.

 

Oorzaak Chronisch obstructief longlijden (COPD)

COPD wordt voornamelijk veroorzaakt door roken. Ongeveer 9 van de 10 COPD-patiënten zijn rokers of ex-rokers. Niet alleen het roken op zich maar ook het passief meeroken heeft een positief effect op het ontwikkelen van COPD. Naast deze hoofdoorzaak zijn er ook andere factoren die kunnen leiden tot COPD. Zo speelt erfelijke aanleg een rol bij de ziekte. Ook infecties, ondervoeding, een laag geboortegewicht, luchtvervuiling en de leeftijd hebben een invloed op het krijgen van COPD.
 

Symptomen Chronisch obstructief longlijden (COPD)

Patiënten met COPD merken vaak niet dat ze deze ziekte hebben. Hierdoor is het moeilijk om COPD vroegtijdig op te sporen. Pas wanneer er ernstige longbeschadiging aanwezig is, zullen de eerste symptomen of klachten tevoorschijn komen. De meest voorkomende klacht is kortademigheid. Ook een aanhoudende hoest en een verhoogde slijmproductie kunnen een gevolg zijn van COPD. Deze klachten worden erger naarmate de ziekte evolueert. Sommige patiënten hebben periodes van plotse verslechtering van de toestand, ook wel exacerbaties genoemd. Deze exacerbaties ontstaan na het krijgen van een zeer geringe prikkel zoals luchtvervuiling of contact met tabaksrook. De lichamelijke uithouding zal verminderen waardoor de patiënten fysieke activiteiten zullen vermijden. Ze krijgen bijgevolg een verminderde conditie en dit leidt tot een nog snellere fysieke vermoeidheid. COPD patiënten komen dan ook terecht in een vicieuze cirkel.

 

Diagnose Chronisch obstructief longlijden (COPD)

Lees verder