02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Corona

Wat als je als zwangere vrouw het coronavirus oploopt? Is er gevaar voor de foetus? En als ik mijn grootouders wil helpen door voor hen te gaan winkelen, waar moet ik dan op letten?

Alle vragen en antwoorden over het coronavirus tot nu toe hebben we voor u gebundeld in een nieuwe tool, een groot coronavragenboek.
 

1. Kunnen mensen besmet zijn zonder symptomen te hebben, en zo het virus doorgeven?
2. Mijn buurman heeft corona en zit in thuisquarantaine: moet ik mij zorgen maken?
3. Kan het helpen om extra vitamines te nemen?
4. Lopen rokers meer risico?
5. Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen het virus?
6. Wat als je medicatie neemt om het immuunsysteem te onderdrukken?
7. Kan je besmet worden met het coronavirus via seks?
8. Is het nu een gevaarlijk virus of niet?
9. Wat is de incubatietijd van het virus? Na hoeveel tijd kan ik zeker zijn dat ik de ziekte niet meer zal krijgen?
10. Hoe krijg je het nieuwe coronavirus?
11. Wat is het verschil met de gewone griep?
12. Wat zijn de symptomen?
13. Wat als ik symptomen heb?
14. Is er al een vaccin of een geneesmiddel?
15. Hoelang blijft het virus overleven op bijvoorbeeld op etenswaar, klinken, of andere oppervlakken?
16. Voor wie is het gevaarlijk?
17. Kan het virus worden overgedragen op en door (huis)dieren?
18. Kan het nieuwe coronavirus door een mutatie nog dodelijker worden?
19. Ik heb een hartaandoening, ben ik dan ook een risicopatiënt?
20. Wat met zwangere vrouwen? Lopen zij ook meer risico?
21. Wat als je als zwangere vrouw corona krijgt? Is er dan bijvoorbeeld gevaar voor de foetus
22. Wat heb ik als gezonde twintiger, dertiger of veertiger te vrezen?
23. Als je net een gewone verkoudheid hebt gehad met koorts, ben je nu dan zwakker of net sterker voor het coronavirus?
24. Hoeveel testen kunnen we per dag in ons land uitvoeren?
25. Mogen we nog kussen en handen geven?
26. Ik ben verpleegkundige, ik ben treinbegeleider, ik werk op de balie van de luchthavens: is het dan gevaarlijk om voortdurend dingen aan te nemen van mensen?
27. Kan ik nog met een vliegtuig reizen, want ik weet toch niet wie daar allemaal op zit?
28. Waarom duurt het zo lang om een vaccin te ontwikkelen?
29. Kan iemand die het coronavirus gehad heeft, later nog eens besmet worden?
30. “Ik wil boodschappen doen voor de grootouders: moet ik handschoenen aandoen?”
31. Mag ik mijn ouders nog bezoeken als ze niet in nood zijn?
32. Mag ik nog afspreken met vrienden?
33. Mag de poetsvrouw nog komen?
34. Mag ik nog een babysit laten komen?
35. Mag ik naar mijn kind dat alleen woont (op 20 kilometer) om de was op te halen?
36. Wat met co-ouderschap? Mogen kinderen beide ouders blijven bezoeken?
37. Blijven de scholen en crèches open?
38. Zullen mijn kinderen nog op kamp kunnen in de paasvakantie?
39. Mogen kinderen uit de wijk nog samenspelen?
40. Blijven parken, provinciale recreatiedomeinen of natuurgebieden open?
41. Mogen we met de wagen naar de Ardennen of de kust? We zouden graag daar van de natuur genieten.
42. Mag ik nog gaan wandelen?
43. Ik ben 74. Mag ik alleen gaan wandelen?
44. Kunnen we met dit mooie weer naar de carwash?
45. Is het nog aangeraden om op een bus of trein te gaan zitten?
46. Ik verhuis op 1 april. Mag dat nog?
47. Wordt het huisvuil nog opgehaald?
48. Wat met begrafenissen?
49. Mag ik nog naar de kapper?
50. Mag ik nog naar de psycholoog of naar de kinesist?
51. Blijven online winkels open?
52. Mogen elektriciens en loodgieters nog werken?
53. Mogen garages en doe-het-zelfzaken openblijven?
54. Blijven de wasserettes open?
55. Wordt er nog gewerkt op bouwwerven?
 

1. Kunnen mensen besmet zijn zonder symptomen te hebben, en zo het virus doorgeven?

“Het antwoord op de eerste vraag is ja. Mensen kunnen het virus in zich dragen zonder dat ze ziek zijn. Of ze dan ook het virus kunnen overdragen, weten we niet zo heel goed. Meestal is de regel bij virale ziektes: hoe zieker je bent, hoe meer je niest en hoest, hoe waarschijnlijker dat je het zal overdragen. Maar of de overdracht bij geen symptomen nul is, weten we, in alle eerlijkheid, niet goed. Het is ook niet makkelijk om dit te testen,” zegt infectiologe Erika Vlieghe.

Marc Van Ranst vult aan: “Zijn mensen die het virus in zich dragen, besmettelijk? Dat zal wel een heel klein beetje waar zijn. Maar zij zijn 100 of 1.000 keer minder besmettelijk dan iemand die de symptomen heeft en de hele dag zit te hoesten en te niezen.”

2. Mijn buurman heeft corona en zit in thuisquarantaine: moet ik mij zorgen maken?

Neen. We weten dat je besmet kan raken door nauw contact met mensen, maar als je geen nauw contact hebt met die buurman, als je niet bij hem binnengaat, is er geen probleem. Het is niet zo dat het virus zich via de lucht en door je tuin zich een weg zou banen naar jou. Geen reden tot bezorgdheid dus, maar die buurman moet natuurlijk niet bij jou komen aanbellen om een pakje boter of een ei te vragen. Dan zou hij sowieso de regels van de thuisquarantaine schenden. Mensen in die situatie mogen geen contact hebben met de buitenwereld en bijvoorbeeld niet naar de winkel gaan. Wat wel mag, is dat ze buiten op hun terras zitten of in hun tuin. Zolang ze maar geen contact hebben met mensen die niet besmet zijn.

3. Kan het helpen om extra vitamines te nemen?

Als je gezonde voeding eet, dan zitten daar eigenlijk al voldoende vitamines in. Dit geldt eigenlijk voor al onze andere winterkwalen: het helpt om voldoende te bewegen, en genoeg uit te rusten. De hoekstenen van een goede gezondheid (gezonde voeding, gezond leven in het algemeen door bv wat aan sport te doen en voldoende uit te rusten, red.) blijven ook hier belangrijk,” schetst Erika Vlieghe van het UZA.

Viroloog Steven Van Gucht vult aan: “Als je gezond en gevarieerd eet, gaan je longen, je hart en je afweersysteem vanzelf beter werken. Daar heb je geen extra vitamines voor nodig. Een goede gezondheid is het beste wapen tegen het coronavirus, want een vaccin of andere medicatie hebben we nog niet.”

4. Lopen rokers meer risico?

Roken is een groot gezondheidsprobleem dat ook echt de gezondheid ondermijnt. Een aantal virale aandoeningen komen vaker voor bij rokers. Het is misschien een goede gelegenheid om te denken: zou ik niet eens stoppen met roken? Zeker zware rokers of mensen die al langer roken, hebben al meer risico op chronische bronchitis of chronische vervorming in de longen. Dat soort longen is heel kwetsbaar, kan sneller gaan ontsteken en dat kan langer duren, omdat de lokale weerstand lager is. Net zoals bij andere virale ziektes vermoeden we dat roken een verzwarende omstandigheid kan zijn.

5. Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen het virus?

Ten eerste kan je regelmatig je handen wassen met zeep. “Handen wassen werkt goed tegen virussen”, benadrukt viroloog Marc Van Ranst. “Het helpt dus echt wanneer je een paar keer meer per dag je handen wast. En dat hoeft niet met dure producten.” Het is ook best om grote groepen en menigten te vermijden, als het virus een epidemie wordt. Wat ook werkt, is om afstand te houden van mensen. Een afstand van twee meter bijvoorbeeld. Schud de mensen daarbij niet de hand. Over het dragen van een mondmasker is Van Ranst genuanceerd: enkel in bepaalde situaties is het zinvol, bijvoorbeeld voor mensen die zelf ziek zijn, of voor personeel dat coronapatiënten behandelt.

6. Wat als je medicatie neemt om het immuunsysteem te onderdrukken?

Dit is een kwetsbare groep die aangroeit. We zien steeds meer specifieke medicatie tegen een groot gamma van aandoeningen, gaande van diabetes over kankers tot reuma of multiple sclerose. Die mensen moeten doen wat ze altijd doen, met name het advies van hun behandelende arts opvolgen, alles zelf heel goed monitoren en de hoekstenen van een basisgezondheid verzekeren. Zij moeten uiteraard extra opletten om contact te vermijden met mogelijke coronapatiënten, en kunnen heel laagdrempelig hun arts waarschuwen als ze denken dat er iets is. Ik zou hen ook zeggen: stel uw reis misschien uit op dit moment, en wacht tot alles wat rustiger is geworden in Europa en in de wereld.

7. Kan je besmet worden met het coronavirus via seks?

“Ja. Seks heeft nu eenmaal te maken met heel nauw lichamelijk contact. Het is het soort lichamelijk contact waarmee je een heleboel virussen kan overdragen, dus ook dit nieuw coronavirus”, zegt infectiologe Erika Vlieghe.

Viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus, vult aan: “Als je seks hebt met iemand die besmet is, dan is de kans groot dat je zelf ook besmet geraakt. Seks draait rond intimiteit en als je kust, kan het virus overgedragen worden via de mond. Niet de seks zelf is gevaarlijk, wel het kussen. Er zijn bijvoorbeeld geen enkele aanwijzingen dat het coronavirus wordt overgedragen via sperma."

8. Is het nu een gevaarlijk virus of niet?

Voor heel veel mensen is het niet zo gevaarlijk. Maar voor een kleine groep kan het heel gevaarlijk zijn, eigenlijk gevaarlijker dan de griep. Over het algemeen gesproken is het dubbel zo gevaarlijk als de griep, en de griep is natuurlijk ook niks om mee te lachen, dat is eigenlijk ook wel een killer op jaarbasis en op wereldschaal. We willen er niet nog zo’n killer bij, daarom willen we dat dit zo weinig mogelijk voet aan de grond krijgt.

9. Wat is de incubatietijd van het virus? Na hoeveel tijd kan ik zeker zijn dat ik de ziekte niet meer zal krijgen?

We hanteren de maximumtermijn van 14 dagen. Dat is ruim genomen, want het virus gaat snel. Soms vertoont een patiënt symptomen na twee dagen, maar gemiddeld is dat vijf tot zeven dagen. De officiële termijn is evenwel 14 dagen.

10. Hoe krijg je het nieuwe coronavirus?

Je kunt het coronavirus alleen krijgen van iemand anders die het heeft. Als die persoon bijvoorbeeld hoest of niest, kun je ook besmet worden.

11. Wat is het verschil met de gewone griep?

"De risicogroepen en de symptomen zijn bij de gewone griep en het nieuwe coronavirus hetzelfde. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen: het nieuwe coronavirus is iets besmettelijker dan de gewone griep. Is het ook dodelijker? Het eerlijke antwoord is dat we dat nog niet weten, want een heel aantal mensen zijn nog niet genezen en we weten niet hoeveel mensen besmet zijn en geen symptomen hebben gekregen. Als we kijken naar de cijfers die we momenteel hebben, hebben we wel de indruk dat het nieuwe coronavirus iets dodelijker is dan griep. Voor griep hebben we ook een vaccin en antivirale middelen en dat hebben we nog niet voor het nieuwe coronavirus. Verschillend is ook dat niemand antistoffen heeft voor het nieuwe coronavirus."

12. Wat zijn de symptomen?

“De symptomen zijn dezelfde als bij een gewone seizoensgriep: je kan koorts hebben, je kan hoesten, je kan keelpijn hebben. Je hoeft die symptomen heus niet allemaal samen te hebben,” legt Marc Van Ranst uit. Het komt er dus op aan alert te blijven, en als deze symptomen zich voordoen, contact op te nemen met de huisarts, via de telefoon. Er kan dan, indien nodig, klinisch getest worden of het gaat om een griep of effectief om het coronavirus. In dat laatste geval, moet je voorkomen dat het evolueert naar een longontsteking, want dat kan uiteindelijk leiden tot longfalen met dus de dood tot gevolg.

13. Wat als ik symptomen heb?

Blijf weg uit wachtzalen van dokters of van de spoeddienst als je bij jezelf de symptomen herkent uit de vorige video. Bel naar je huisarts en vraag advies of een huisbezoek.

14. Is er al een vaccin of een geneesmiddel?

Er is nog geen vaccin voor het nieuwe coronavirus. Het virus is te nieuw waardoor er nog geen vaccin voor is ontwikkeld. Het zal snel anderhalf jaar duren vooraleer een vaccin getest is én op grote schaal kan worden geproduceerd en verdeeld.

Waar het virus heerst worden momenteel anti-virale middelen getest. Er zijn verschillende kandidaat-medicijnen die waarschijnlijk een werking gaan hebben, maar het gaat even duren om dat uit te zoeken. Bestaande medicatie kan werken in sommige gevallen, ook dat wordt nu getest.

15. Hoelang blijft het virus overleven op bijvoorbeeld op etenswaar, klinken, of andere oppervlakken?

Hoelang het virus kan overleven buiten de mens, hangt af van de omstandigheden. “Dat hangt af van de temperatuur en de vochtigheidsgraad, maar het gaat van een aantal uren tot maximaal drie dagen, volgens bepaalde studies. Maar die drie dagen, dat is echt wel het maximum, in ideale omstandigheden in lab-omgeving”, zegt Leen Delang. “In het echte leven spreken we beter van een aantal uren tot een dag.”

Daarom is het zeer belangrijk om je handen te wassen, zeker ook voor en nadat je bijvoorbeeld op openbare plaatsen bent geweest of pakweg de metro hebt genomen. Het is ook geen probleem om een “besmette knop” in de lift aan te raken als je daarna niet meteen je gezicht aanraakt. En eens je daarna je handen opnieuw hebt gewassen, dan is er geen probleem. “Doe dat wel altijd met zeep, want de zeep maakt eigenlijk het vetlaagje rond het virus kapot. En was je handen ook voor je de metro neemt, om verspreiding tegen te gaan.”

Thuis de kamers goed verluchten is ook altijd een goed idee, zegt dokter Dirk Devroey. “Er zijn een paar basisregels: als je deurknoppen of andere aanraakt, pulk dan niet in je oog of je neus, en zet ook regelmatig het raam open thuis. Dat is een van de redenen waarom we in de winter meer virale infecties hebben: omdat we thuis de ramen dichthouden. Dus als thuis een van de gezinsleden in quarantaine zit: zet het raam open. Want het virus zit evengoed in de lucht, net als op knopjes.”

Via een warme maaltijd kan het virus in principe moeilijk overgaan, omdat de omstandigheden niet ideaal zijn. “Als de maaltijd warm is, dan is de kans op overleven heel kort voor zo’n virus”, zegt Devroey. Het is ook zo dat mensen die ziek zijn, sowieso niet zouden mogen komen werken, en dus plaatsen moeten mijden, ook bijvoorbeeld in keukens. “Ga dan niet werken”, is de boodschap.

De hoofdmanier om het virus door te geven is ook via hoesten en niezen, wanneer er druppeltjes uit de mond of de neus komen van iemand anders en je die gaat inademen, benadrukt Van Ranst. “Ons zorgen maken over toetsenborden of deurklinken heeft weinig zin, want je kan die niet altijd ontsmetten. Wat daartegen wel kan helpen, is handen wassen."

16. Voor wie is het gevaarlijk?

Voor COVID-19 zien we dat mannen iets kwetsbaarder zijn dan vrouwen, en dat de 70- en 80-plussers de grootste risicogroep vormen, samen met mensen die dus al andere onderliggende aandoeningen hebben zoals hart- en vaatziekten, astma, hoge bloeddruk of kanker. Groepen die beide factoren combineren, lopen een extra verhoogd risico. Maar we moeten ook benadrukken dat het niet is omdat je bijvoorbeeld ouder bent dan 80, je ook aan het virus zou overlijden als je besmet raakt. Het relatieve sterftecijfer ligt daar hoger, maar ook binnen die groep genezen er nog altijd meer mensen dan dat er aan het virus sterven.

17. Kan het virus worden overgedragen op en door (huis)dieren?

"Coronavirussen komen voor bij dieren”, duidt Marc Van Ranst. “Wellicht is het nieuwe coronavirus via vleermuizen op een onbekende tussengastheer overgedragen en dan op de mens. Moeten we denken aan onze dieren hier? Dat is bijzonder onwaarschijnlijk. Wanneer iemand hier ziek is in een gezin, dan kan je wellicht een spoortje van dat virus op het huisdier terugvinden, maar op dit moment is er geen enkele indicatie om ons daar zorgen over te maken."

18. Kan het nieuwe coronavirus door een mutatie nog dodelijker worden?

"Virussen muteren (veranderen, red.) de hele tijd, zo passen zij zich aan. Maar dat aanpassen is nooit -of dat zou bijzonder dom zijn- om gevaarlijker te worden. Virussen leren om met ons overeen te komen. Het zijn de "pubertjes" onder de virussen die ons ziek maken, die hebben nog niet geleerd om met de mens samen te leven. Voor een virus is het namelijk een ramp dat een gastheer doodgaat. De kans dat een virus dus dodelijker wordt, is klein", legt Marc Van Ranst uit.

19. Ik heb een hartaandoening, ben ik dan ook een risicopatiënt?

"De risicopatiënten voor het nieuwe coronavirus zijn dezelfde als bij griep: oudere mensen en mensen die in mindere conditie zijn door een ouder wordend immuunsysteem. Daarnaast zijn ook mensen met onderliggende aandoeningen risicopatiënten: dat zijn mensen die al ziek zijn door andere redenen. Hartpatiënten, nierziekten, leverziekten... Eigenlijk gelijk welke aandoening waarvoor men pillen neemt, zal jou tot een hogere risicocategorie laten behoren. Dat is zowel zo voor de gewone griep als voor het nieuwe coronavirus", zegt Marc Van Ranst.

20. Wat met zwangere vrouwen? Lopen zij ook meer risico?

"Dat is een moeilijke vraag en we moeten eerlijk kunnen toegeven dat we er weinig wetenschappelijke gegevens over hebben”, zegt Marc Van Ranst. Maar er zijn een aantal zaken die daar geruststellend kunnen zijn: zo zitten er weinig zwangere vrouwen bij de mensen die heel erg ziek zijn. “Wat we ook zien, is dat in de leeftijdscategorieën waarin mensen zwanger worden, we heel weinig ernstige besmettingen zien. Wat kinderen en baby's betreft: zij lopen weinig risico om in het ziekenhuis terecht te komen. Al zijn daar nog maar beperkte studies over."

21. Wat als je als zwangere vrouw corona krijgt? Is er dan bijvoorbeeld gevaar voor de foetus

“We hebben niet zo veel data over zwangere vrouwen”, zegt Leen Delang van KU Leuven. Toch heeft ze geruststellend nieuws, tenminste op basis van al beter bekende coronavirussen: “We weten wel dat coronavirussen normaal niet worden overgedragen op foetussen. We hebben dat bij andere coronavirussen nog niet gezien. De kans is heel erg groot dat dit voor dit coronavirus ook zo is.” Als je als zwangere vrouw COVID-19 krijgt, is dat in principe dus geen probleem voor de foetus, maar toch kan je het uiteraard beter vermijden, zegt Delang. “Het allerbeste is om het te vermijden.”

Professor Dirk Devroey vult aan: “De Mexicaanse griep was eerder wel een probleem voor zwangere vrouwen. De afdeling intensieve zorgen lag toen vol met zwangere vrouwen, want die bleken zeer gevoelig voor het virus. Sindsdien vaccineren we zwangere vrouwen tegen de griep. Maar nu zijn er geen gevallen bekend van zwangere vrouwen die plots problemen krijgen met hun zwangerschap.”

Zwangere vrouwen krijgen de raad om weg te blijven van kleine kindjes, omdat die vaak matige tot geen symptomen vertonen maar het virus wel (kunnen) verspreiden. Voor zwangere vrouwen is, zoals voor iedereen, voorzichtigheid geboden, en zoals in het algemeen voor zwangere vrouwen, nog net iets meer voorzichtigheid dan anders.

22. Wat heb ik als gezonde twintiger, dertiger of veertiger te vrezen?

"De kans dat je het nieuwe coronavirus krijgt, is even groot als de kans dat iemand anders het krijgt. Maar de kans dat je dan in het ziekenhuis belandt en nare dingen gaat meemaken, is bijzonder klein. Het klopt dat er in China enkele jonge verpleegkundigen en dokters zijn gestorven, maar dat waren echt frontlijnsoldaten, die wekenlang en vaak onder bijzonder moeilijke omstandigheden in een omgeving werkten met een hoge aanwezigheid van het virus. Dat is een andere situatie", benadrukt Marc Van Ranst.

23. Als je net een gewone verkoudheid hebt gehad met koorts, ben je nu dan zwakker of net sterker voor het coronavirus?

"Het gaat weinig uitmaken”, zegt Marc Van Ranst. Wat we wel zien, is dat mensen die heel erg ziek zijn door coronavirussen, vaak ook nog een of twee andere virussen in hun lichaam hebben zitten. Het is alsof ons lichaam een van de virussen prima aankan maar wanneer er een tweede of derde bij komt -maar dan echt wel tegelijkertijd- wordt het moeilijker en ziet men ernstigere gevolgen. Om je weerstand te verhogen kan je heel gewone dingen doen: voldoende bewegen, rusten en normale voeding. Dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem tiptop in orde is en dan zal je ook minder gewone verkoudheden krijgen."

24. Hoeveel testen kunnen we per dag in ons land uitvoeren?

"We hebben graag de huisarts als poortwachter: als je vermoedens hebt dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus, bel dan de huisarts. Uit het gesprek kan de dokter je geruststellen of je doorverwijzen. Bij een test gaat men heel diep in de neus gaan, dat is een beetje onaangenaam maar wanneer het moet, moet het. En ja, we hebben voldoende capaciteit om testen af te nemen, er staan vele laboratoria klaar", benadrukt Marc Van Ranst.

25. Mogen we nog kussen en handen geven?

"Wanneer een virus hier circuleert, is het misschien niet slecht om die eeuwenoude gebruiken eventjes aan de kant te zetten. We kunnen elkaar evengoed begroeten door de hand op te steken."

26. Ik ben verpleegkundige, ik ben treinbegeleider, ik werk op de balie van de luchthavens: is het dan gevaarlijk om voortdurend dingen aan te nemen van mensen?

"We interageren in de wereld met onze handen, we hebben continu dingen vast en geven dingen door. Je handen wassen is de enige oplossing voor dat probleem. Al die dingen gaan vermijden lijkt me bijzonder moeilijk en onpraktisch."

27. Kan ik nog met een vliegtuig reizen, want ik weet toch niet wie daar allemaal op zit?

Veel landen snoeien grondig in het luchtverkeer om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mocht u toch nog het vliegtuig (kunnen) nemen, dan kan deze vraag wel nuttig zijn. Het antwoord is genuanceerd.

Enerzijds is er de kans dat u urenlang vlak naast iemand zal zitten, een persoon die eventueel het virus zou kunnen hebben. Dat moet uiteraard vermeden worden. Anderzijds zou iemand die ziektesymptomen vertoont, sowieso niet meer het vliegtuig mogen nemen om verspreiding tegen te gaan. De kans dat iemand die geen symptomen vertoont het coronavirus toch nog verspreidt, is vele keren kleiner.

Over de luchtcirculatie op een vliegtuig zei Van Ranst dit: "Mensen denken dat wanneer je op een vliegtuig zit, je de lucht inademt van iedereen die op dat vliegtuig zit. De luchtcirculatie is niet van de kop naar de staart, maar is over de breedte van het vliegtuig, over de vleugels. Je ademt dus dezelfde lucht in als de mensen naast je en de mensen op een paar rijen voor en achter je. Daar beperkt zich dat toe. Plus: de mensen aan boord van het vliegtuig zijn momenteel zeer getraind om wanneer u maar enigszins hoest, u een mondmaskertje te geven en dat ook te laten weten aan de luchthavenautoriteiten op de plek van aankomst."

28. Waarom duurt het zo lang om een vaccin te ontwikkelen?

"Een vaccin wordt door de mensen gezien als de oplossing en daarom zijn ze ongeduldig. Het ontwikkelen gaat nog wel vlot, maar dan komen de moeilijke stappen: we moeten het vaccin testen om te weten of het antilichamen opwekt en dan moeten we ook nog kijken of het veilig is. En dan komt nog de meest vertragende stap: het vaccin moet nog geproduceerd worden, niet in honderden of duizend dosissen, want dat kan iedereen doen, maar in miljoenen, wie weet zelfs een miljard dosissen. Daar zijn op dit moment geen fabrieken voor, je moet die gaan bouwen of je moet andere lijnen afsluiten. Zelfs wanneer iedereen zijn best doet, spreek je voor de ontwikkeling van een vaccin toch nog over 18 maanden,” schetst Marc Van Ranst.

29. Kan iemand die het coronavirus gehad heeft, later nog eens besmet worden?

"Er zijn nu een aantal rapporten verschenen, waarin men een aantal mensen heeft gevonden die eerst genezen waren verklaard, maar later toch nog het virus in de keel bleken te hebben. Dat kan betekenen dat de persoon te vlug gezond werd verklaard, maar er zijn ook andere scenario's waarbij mensen geen antilichamen hebben aangemaakt. We gaan vanaf volgende week wel een antilichamentest hebben in België en dan wordt dat wat makkelijker om te weten."

30. “Ik wil boodschappen doen voor de grootouders: moet ik handschoenen aandoen?”

Als de persoon die boodschappen doet voor ouderen of kwetsbaren zelf niet ziek is, dan kan die geen koopwaar besmetten en dan zijn handschoenen zeker niet nodig, zegt Leen Delang. “Zolang dat de handen regelmatig gewassen worden, meer dan anders en voldoende lang, dan lijkt dit me dit niet nodig. Handschoenen dragen op openbare plaatsen veroorzaakt misschien nog meer paniek.” Probeer in een winkel wel de nodige afstand te bewaren van andere mensen, klinkt het nog. “En probeer niet tijdens de piekmomenten te gaan als je bezorgd bent.

31. Mag ik mijn ouders nog bezoeken als ze niet in nood zijn?

Nee, burgers zijn verplicht thuis te blijven en zo veel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden. Er zijn wel enkele uitzonderingen: essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken) zijn mogelijk. Als je mensen in nood moet helpen, kan dat ook. Hulpbehoevende ouders helpen is dus toegestaan, maar als ze geen hulp nodig hebben niet.

Ook lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.

32. Mag ik nog afspreken met vrienden?

Nee. Je verplaatst je niet als het niet essentieel is. Samenscholingen zijn verboden.

33. Mag de poetsvrouw nog komen?

Dat is voorlopig nog mogelijk, hoewel de federatie die de dienstenchequesector vertegenwoordigt, aan de overheid vraagt om de dienstenchequesector (zowel poetshulp als strijkateliers) te sluiten. Een aantal bedrijven, zoals Tempo-Team, heeft al besloten voorlopig geen poetshulpen meer in zetten. De poetshulpen vallen terug op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

34. Mag ik nog een babysit laten komen?

Het algemene principe is dat iedereen binnen zijn of haar ‘gezinsbubbel’ blijft, aangevuld met hoogstens één vriend of vriendin van buiten het gezin. Die ene persoon mag dus ook een babysit zijn. Ook de kinderoppasdienst van de Gezinsbond blijft actief. ‘Alle oppassen die gepland zijn, zullen worden uitgevoerd’, zegt woordvoerder Kurt Jacobs. ‘Maar we vragen gezinnen om geen nieuwe afspraken te maken, en we vragen onze oppassers om niet in te gaan op nieuwe vragen tot oppas.'

35. Mag ik naar mijn kind dat alleen woont (op 20 kilometer) om de was op te halen?

Zo min mogelijk. Maar hygiëne is belangrijk, dus volgens virologe Leen Delang kan het eventueel wel. ‘Wat het kind zelf kan, doet hij of zij best ook zelf. Ga dus niet boodschappen halen en afzetten. Maar de was ophalen? Dat kan. Let wel op handhygiëne - desinfecteer de handen achteraf - en hou afstand.’

36. Wat met co-ouderschap? Mogen kinderen beide ouders blijven bezoeken?

Zeker. Op alles binnen gezinsverband bestaat geen verbod, dat benadrukt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Ook bij een ‘uiteengerukt gezin’, om het zo te zeggen. Kinderen van gescheiden ouders blijven het best verhuizen. ‘Maar ook bij de overdracht van het kind: geen handen geven, geen kussen, maak dat zo kort mogelijk, en dan terug naar huis.’ Ook als een ouder ziek is, blijft het kind beter bij de zieke ouder. Omgekeerd ook: breng een kind niet bij een zieke ouder.

37. Blijven de scholen en crèches open?

Ja. De lessen zijn opgeschort, maar scholen blijven opvang voorzien voor kinderen van ouders die niet thuiswerken, bijvoorbeeld zij die in de medische en de gezondheidssector actief zijn. Ook de crèches blijven open.

38. Zullen mijn kinderen nog op kamp kunnen in de paasvakantie?

Nee. Alle vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie mogen niet doorgaan.

39. Mogen kinderen uit de wijk nog samenspelen?

Nee, er geldt een samenscholingsverbod. Alle samenkomsten buiten het gezinsverband zijn verboden. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD): ‘De politie gaat hier streng op toezien. Jongeren die samen buitenspelen, kunnen een GAS-boete krijgen. Het hangt af van gemeente tot gemeente hoe hoog die boete is.’

40. Blijven parken, provinciale recreatiedomeinen of natuurgebieden open?

Ja. Het Agentschap Natuur en Bos liet wel weten dat boswachters signaleren dat de parkings bij natuurgebieden overvol staan. Er zou ook veel meer zwerfvuil zijn. ‘Trek bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis de natuur in en maak géén verre verplaatsingen. Neem ook al je afval mee naar huis’, laat het Agentschap weten.

41. Mogen we met de wagen naar de Ardennen of de kust? We zouden graag daar van de natuur genieten.

Dat is niet de bedoeling. Enkel voor essentiële verplaatsingen mag de wagen of het openbaar vervoer nog gebruikt worden. ‘Ga wandelen en fietsen, maar doe dat in de eigen buurt en niet in groep’, zegt professor Delang van de KU Leuven.

42. Mag ik nog gaan wandelen?

Ja. De buitenlucht is gezond. Maar er gelden wel enkele voorwaarden. Je mag in je eentje wandelen en met het gezin waar je mee samenwoont. Ook mag er één andere persoon van buiten het gezin meewandelen. Natuurlijk met gepaste afstand tot elkaar: 1,5 meter.

43. Ik ben 74. Mag ik alleen gaan wandelen?

Een vraag zonder een duidelijke ja of nee. Wie tot de risicogroep behoort, 65+ en mensen met een verzwakt immuunsysteem, blijft beter thuis. Maar de buitenlucht is gezond, zegt virologe Leen Delang. ‘Als je in goede gezondheid bent, alleen wandelt, weinig mensen tegenkomt en voldoende afstand houdt, dan kan het wel.’ Met andere woorden: Laat gezond verstand primeren.

44. Kunnen we met dit mooie weer naar de carwash?

Neen. Alle niet-essentiële handelszaken moeten - nu ook in de week - sluiten. De wagen zelf wassen op de oprit kan wel. Opnieuw: buiten het eigen gezin mag maximaal 1 persoon daarbij helpen. Je moet ook anderhalve meter afstand houden tot die persoon.

45. Is het nog aangeraden om op een bus of trein te gaan zitten?

De regering heeft besloten dat het openbaar vervoer gegarandeerd moet blijven. De Lijn neemt maatregelen om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo is voorlopig op elke bus of tram nog slechts een derde van het anders maximale aantal passagiers toegelaten en moeten die zich ‘maximaal over het voertuig verspreiden’, om de opgelegde afstand van 1,5 meter te respecteren. Alle belbussen, die kleiner zijn, zijn afgeschaft. De NMBS legt voorlopig geen maximaal aantal passagiers per trein(wagon) op, maar dat is volgens het bedrijf niet noodzakelijk ‘omdat het sowieso al zeer rustig is’.

46. Ik verhuis op 1 april. Mag dat nog?

Ja. ‘Verhuizen wordt beschouwd als een essentiële verplaatsing, dus moet mogelijk blijven’, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum. ‘Als je buiten de gezinsleden hulp krijgt van iemand anders, maximaal 1 persoon, bewaar dan zeker de gepaste afstand.’ Een verhuisfirma mag ook mits die de volledige verhuizing voor zijn rekening neemt en voldoende afstand (1,5 meter) houdt. De verhuisfirma helpen mag niet.

47. Wordt het huisvuil nog opgehaald?

De containerparken zijn dicht, maar het huisvuil wordt nog opgehaald en mag worden buitengezet. ‘Ophalers blijven aan het werk. De gezondheidstoestand zou dramatisch zijn als we dat niet lieten doorgaan’, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

48. Wat met begrafenissen?

Begrafenissen blijven doorgaan, maar alleen in intieme kring, met de naaste familie. De begraafplaatsen blijven ook open voor bezoek, al moet ook daarbij de afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden.

49. Mag ik nog naar de kapper?

Kapperszaken blijven doordeweeks open, maar mogen maximaal één klant per keer toelaten. Bel dus eerst voor een afspraak met een specifiek tijdslot.

50. Mag ik nog naar de psycholoog of naar de kinesist?

‘Als het dringende zorg betreft, kan het’, zegt Mertens. ‘En behoud in de mate van het mogelijke de sociale afstand. Opgelet: veel professionelen kiezen er zelf voor om hun activiteiten op te schorten.’

51. Blijven online winkels open?

Ja. Zij mogen ook producten aan huis laten leveren. Ook daarbij moeten de basisvoorwaarden vervuld worden: 1,5 meter afstand houden en de hygiëne garanderen.

52. Mogen elektriciens en loodgieters nog werken?

In het algemeen geldt dat dringende herstellingswerken nog kunnen, zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken. ‘Dus als je geen warm water meer hebt, mag je je boiler laten herstellen. Een kapotte filter voor je zwembad moet wachten. En respecteer de sociale afstand van minstens anderhalve meter. Tussen jou en de elektricien, maar ook tussen werklui onderling. Dat geldt ook in het vervoer. Dus met drie in de camionette, dat gaat niet.’

53. Mogen garages en doe-het-zelfzaken openblijven?

Autogarages kunnen blijven werken in zoverre dat het gaat om dringende herstellingen. Een showroom voor verkoop kan niet openblijven. Doe-het-zelfzaken vallen onder het regime van de niet-essentiële winkels en moeten sluiten.

54. Blijven de wasserettes open?

Ja. Al zullen hier dezelfde regels gelden als bij de supermarkten: genoeg afstand houden en een beperkt aantal klanten.

55. Wordt er nog gewerkt op bouwwerven?

Ja, zij het lang niet overal. 'Bedrijven zijn nog volop aan het uittesten of het mogelijk is om op werven de veiligheid van hun werknemers te blijven garanderen', zegt Sven Nouten van de Confederatie Bouw. Sommigen oordelen van niet en sluiten, anderen blijven voorlopig doorwerken. Waar het alleszins onmogelijk lijkt om de afstand van 1,5 meter te garanderen, is in werfbusjes. 'Meer werknemers zullen met de eigen auto naar de werf rijden', vermoedt Nouten.
 

Bronnen:

VRT NWS (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/01/vragen-aan-marc-van-ranst/)

De Standaard (https://www.standaard.be/cnt/dmf20200318_04893674) 

corona - alle producten

163 resultaten
Sorteren
Covarmed Oxy saturatiemeter Vinger
 

Een compacte en makkelijk meeneembare oxymeter, geschikt voor volwassenen en kinderen.

prijs apotheek: 86,89 *
78,20
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

prijs apotheek: 86,89 *

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

Herbruikbaar mondmasker + filter
 

Herbruikbaar katoenenmondmasker, van 2 lagen stof met een behandelde filter. Zeer comfortabel en licht met elastiekjes. Gleuf om filter te plaatsen. Met quote: #Takecare.

prijs apotheek: 7,42 *
6,86
-8% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

prijs apotheek: 7,42 *

Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

Beschermend mondmasker FFP2
 

Beschermend mondmasker voor eenmalig gebruik, met een neusstrip voor het masker goed te laten aansluiten en oorloops. Dit mondmasker voldoet aan de FFP2-normen. Het masker is CE-gecertificeerd. Het masker heeft een filtervermogen van ≥ 95%. Het masker sluit nauw aan op de contouren van je gelaat rond neus en mond. Hierdoor dient zowel de ingeademde als de uitgeademde lucht door de filter te passeren. Daarom biedt dit mondmasker bescherming voor de mensen rond je maar ook voor jezelf tegen virussen van anderen.

19,58
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Braun Voorhoofdthermometer zwart
 

Voorhoofdthermometer waar je zowel contactloze als contactmetingen kan bij uitvoeren. Meet de temperatuur in enkele seconden en heeft de age-precision technologie.

prijs apotheek: 64,99 *
46,04
-29% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 64,99 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Magis Digitale infrarood thermometer
 

Contactloze infrarood thermometer. Snelle meting, geeft een waarschuwing bij koorts en schakelt automatisch uit.

prijs apotheek: 64,95 *
58,46
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

prijs apotheek: 64,95 *

Gratis levering bij bestelling 1 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

AVO+ Chirurgisch mondmasker voor kinderen type IIR zwart
 

Zwart, 3-lagig niet-steriel type II chirurgisch mondmasker met aanpasbare neusbeugel en earloops. Geschikt voor kinderen en éénmalig gebruik.

prijs apotheek: 29,03 *
23,22
-20% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

prijs apotheek: 29,03 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

Biopax Oximeter
 

Draagbare oximeter, geeft nauwkeurig het zuurstofgehalte en polsslag weer.

prijs apotheek: 32,99 *
29,69
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

prijs apotheek: 32,99 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

Covacheck Saturatiemeter vinger
 

Compacte saturatie meter voor de vinger, met opbergzak.

prijs apotheek: 52,55 *
47,30
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

prijs apotheek: 52,55 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, woensdag geleverd

Sempermed Handschoenen nitrile S
 (4)

Handschoenen voor medisch onderzoek, latex en poedervrij. Kleur blauw.

prijs apotheek: 57,03 *
45,62
-20% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 57,03 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Sempermed Chirurgische handschoenen
 (1)

Steriele gepoederde latex handschoenen. Maat 7 1/2.

2,62
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Bestel voor 12:00, morgen geleverd