Couperose
Couperose is een vervelende, maar niet gevaarlijke huidaandoening waarbij het aantal kleine bloedvaatjes toeneemt en uitzet. Dit geeft rode plekken in het gelaat, voornamelijk op de wangen en de neus. De huid is dun en teer op deze plaatsen.
Blootstelling aan UV-straling verergert de klachten.
Je kan een aantal dingen doen om couperose te voorkomen en behandelen.
Hoe ontstaat couperose?
De rode plekken in het gelaat worden veroorzaakt door het verslappen van adertjes in de huid. Nadat de aders verslapt zijn, verwijden ze waardoor de huid er roder uitziet. Couperose is op zich niet gevaarlijk voor de gezondheid en komt vaker voor bij blanke vrouwen van boven de dertig. Enkele andere factoren kunnen couperose ook uitlokken zoals:
- Erfelijkheid
- Huidtype (lichtere huidtypes hebben meer last van couperose)
- Overmatige blootstelling aan de zon
- Alcoholgebruik
- Temperatuurschommelingen
Hoe ziet het eruit?
Couperose kun je herkennen aan uitgezette rode en blauwe adertjes onder de huid. Dit komt meestal voor in het gezicht op de wangen, kin en neus. De adertjes kunnen ook jeukerig of branderig aanvoelen. Daarnaast komen tintelingen en prikkelingen ook vaak voor als klachten.
Couperose voorkomen
- Vermijd temperatuurverschillen zoals een sauna, diepvries, …
- Alcohol heeft een negatieve invloed, evenals echt warme dranken of eten (vb hete koffie of thee).
- Deze tere huid vraagt tevens extra zachte en aangepaste verzorgingsmiddelen en cosmetica.
Couperose behandelen
Couperose kan op enkele verschillende manieren behandeld worden. De meest effectieve manier is om de huid te behandelen met een vaatlaser. Een laserbehandeling moet drie- tot viermaal herhaald worden om effectief te zijn. Tussen de behandelingen wordt telkens twee maanden tussen gelaten.
Verder kunnen verscheidene crèmes ook helpen om de roodheid lichtjes weg te nemen. Daarnaast kunnen crèmes ook helpen om de jeuk en branderigheid te doen afnemen. Deze behandeling kan echter de bloedvaatjes niet doen verdwijnen zoals een behandeling met een vaatlaser. Hierdoor is deze behandeling dan ook minder efficiënt.