02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Een crème op basis van zwarte peper als behandeling voor vitiligo

VitiligoVitiligo is een aandoening die relatief frequent voorkomt en wordt gekarakteriseerd door witte vlekken (depigmentatie) op de huid. Het komt voor bij ongeveer 0,5 tot 2 % van de bevolking. Ook al wordt het vaak behandeld als een esthetisch probleem, het kan ook psychologische gevolgen hebben en een invloed hebben op de levenskwaliteit van de patiënten. Gelukkig komen er uit therapeutische hoek nieuwe mogelijkheden, waaronder dus een crème op basis van zwarte peper.

Vitiligo komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Over het algemeen verschijnt het vóór de leeftijd van 30 jaar en in 50 % van de gevallen zelfs vóór 20 jaar. Het wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte die de melanocyten aanvalt. Dit zijn de cellen die melanine produceren, het bruine pigment van de huid. Soms raakt het ook de haarfollikels.

De vlekken kunnen erger worden met de tijd. Deze pathologie wordt vaak als onschadelijk beschouwd terwijl het toch een handicap kan zijn en zeker het zelfvertrouwen kan doen verminderen.

 

De belangrijkste vormen van vitiligo zijn:

  • Segmentale vitiligo: deze komt minder vaak voor en is gelocaliseerd op een zone in het gelaat (accrofaciale vitiligo), de romp (focale vitiligo) of ledematen (segmentale vitiligo), vaak aan één zijde. Eens deze verschenen is, evolueert deze nog amper maar is gemakkelijker te behandelen. Men moet dus vaak gebruikmaken van een melanocytentransplantatie.
  • Algemene vorm van vitiligo (vitiligo vulgaris): deze vorm komt het meest voor, de vlekken zijn min of meer symmetrisch en komen voor of 2 kanten van het lichaam. Dit type vitiligo blijft groeien met de tijd en kan leiden tot een volledige depigmentatie (vitiligo universalis).

Vitiligo vormen

De behandeling van vitiligo
 

De behandeling hangt af van de fase van de vitiligo:

  • Actieve fase: toediening van corticosteroïden of topische immunotherapie
  • Stabiele fase: de repigmentatie (lichttherapie of transplantatie van pigmentcellen)

Sommige zones reageren beter op de behandeling (gelaat, borst) dan andere (handen, voeten). Jammer genoeg is een thuisbehandeling met lichttherapie nog niet beschikbaar in België en de andere behandelingen zijn amper of niet terugbetaald.

 

Een crème op basis van zwarte peper (piper nigrum)

Dit type crème ter behandeling van vitiligo kan alleen of in combinatie met lichttherapie gebruikt worden.

Meer crème aanbrengen verhoogt de efficiëntie niet.


Hoe werkt het?

Vitiligo behandelingDe crème bevat een fytocomplex met een antioxiderende werking op basis van zwarte peper, die helpt te strijden tegen de oxidatieve stress ter hoogte van de epidermis. Daarnaast helpt het ook de melanocyten herstellen, om hun verspreiding te bevorderen en om de dendrieten te verlengen. Al deze factoren helpen om de repigmentatie te stimuleren. Er is echter een behandeling op basis van uv-stralen nodig om de huid terug bruin te maken.

 

De voordelen van een crème op basis van zwarte peper

  • De formule is innovatief: het gaat hier over een liposomale crème met een hoge dosis aan zwarte peper
  • Het is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen, en dit vanaf 2 jaar, en het mag aangebracht worden op de zones waar de huid wat gevoeliger is
  • Je moet het maar één keer per dag aanbrengen ('s avonds)
  • Je kan het ongeopend 2 jaar bewaren

 

Hoe moet je de crème gebruiken om vitiligo te behandelen?

Breng 's avonds een dunne laag aan op de zuivere huid en begin bij de zones waar de huid het dikst is. Ga daarna over op de gevoeligste zones zoals de lippen, de ogen en het gelaat. Het is aangeraden om de behandelde zone de ochtend nadien te reinigen.

NB: Meer crème aanbrengen verhoogt de efficiëntie niet.