02/793 09 34

Ma - Vr9u - 19u

Chat met ons

Daktarin 2% poederspray Spray 8g

Spray 8g
7,33
Op voorraad
7,33
Poederspray, aangeraden in geval van een schimmelinfectie of een irritatie door gisten op het lichaam. Kan ook preventief op het lichaam gebruikt worden of in kousen en schoenen.
Beschrijving Toon meer>> <<Toon minder

ToepassingIn combinatie met crème of lotion aangewezen bij luierdermatitis door Candida en de behandeling van huidplooien (liesplooi, interdigitale plooien...) die geïnfecteerd werden door dermatofyten of gisten en al of niet gesuperinfecteerd zijn door grampositieve bacteriën. Daktarin spray poeder kan ook profylactisch worden aangewend in kousen en schoenen (bijvoorbeeld door sportlui). Een overdreven lokaal gebruik van Daktarin spray poeder kan huidirritatie veroorzaken. Een korte onderbreking van de behandeling of verlaging van het aantal toepassingen volstaat om dat te verhelpen. Bij het accidenteel innemen van Daktarin spray poeder zal de geabsorbeerde fractie zo gering zijn, dat er geen effect uit voortkomt. Er hoeven dan ook geen specifieke maatregelen genomen te worden. EigenschappenFarmacodynamie: Miconazole is een synthetisch 1-fenethyl-imidazoolderivaat, dat actief is tegen de meeste pathogene schimmels en gisten en ook tegen sommige grampositieve bacillen en kokken. De werking berust op een inhibitie van de ergosterolbiosynthese in de celwand van het pathogene micro-organisme, met accumulatie van de precursoren, op een interactie met de triglyceriden- en vetzuursynthese en op een inhibitorisch effect op de oxidatieve en peroxidatieve enzymen. De opstapeling van ergosterolprecursoren en toxische peroxiden heeft de celdood tot gevolg. Spectrum: De klinische doeltreffendheid van miconazole werd aangetoond tegen: dermatofyten, Candida spp., Aspergillus spp., dimorfe schimmels, Cryptococcus neoformans, Pityrosporum spp. en Torulopsis glabrata. Miconazole bezit ook een antibacteriële werking tegen sommige grampositieve bacillen en kokken. Farmacokinetiek: Er treedt geen systemische resorptie op na lokale toepassing van miconazolenitraat.

Wanneer gebruiken Toon meer>> <<Toon minder

De crème en lotion zijn aangewezen bij de behandeling van huidinfecties die veroorzaakt worden door twee belangrijke soorten van schimmels, namelijk de dermatofyten en de gisten. Omdat de actieve stof ook werkzaam is tegen de meest voorkomende huidbacteriën, kunt u de crème en lotion ook gebruiken bij schimmelontstekingen die door dergelijke bacteriën worden verergerd. De lotion is vooral aangewezen als de letsels uitgebreid zijn of zich op moeilijk te bereiken plaatsen bevinden (b.v. in de huidplooien of in de gehoorgang). De tinctuur is aangewezen voor de behandeling van schimmelinfecties van de nagels en het nagelbed. Ook die ontstekingen worden soms bijkomend besmet door bacteriën. Samen met de crème kan het poeder worden gebruikt in geval van een huidontsteking opde billetjes bij baby's (luierdermatitis) en bij de behandeling van ontstekingen in de huidplooien (in de liesstreek, tussen de vingers of tenen, onder de borsten,...). Het poeder wordt ook regelmatig in de kousen en schoenen gestrooid om herbesmetting te voorkomen (b.v. door sportbeoefenaars).

Hoe gebruiken Toon meer>> <<Toon minder

Het poeder 2 maal per dag op de te behandelen letsels aanbrengen. Bij profylactisch gebruik in schoenen en kousen volstaat 1 maal per dag. De behandelingsduur van huidmycosen met lokale antimycotische preparaten verschilt van patiënt tot patiënt. Als basisprincipe geldt dat men behandelt tot minstens één week na de klinische genezing, omdat de mycologische genezing dikwijls met enige vertraging volgt. Gemiddeld zullen 2 tot 6 weken nodig zijn om een huidmycose te behandelen, naargelang van de lokalisatie van het letsel. Hoe bewarenDaktarin spray poeder kan worden bewaard bij kamertemperatuur (15 - 25° C). De houdbaarheid ervan is beperkt. De vervaldatum is de eerste dag van de maand die vermeld staat op de verpakking na de afkorting "exp." De inhoud van de flacon van Daktarin spray poeder staat onder druk. Beschermen tegen zon en niet blootstellen aan een temperatuur hoger dan 50° C. Na gebruik niet doorboren of verbranden. Niet spuiten in de richting van een vlam of een gloeiend voorwerp. Verwijderd houden van ontstekingsbronnen. Niet roken. Zorgen voor voldoende ventilatie van de ruimte. VoorzorgsmaatregelenDaktarin spray poeder mag niet aangewend worden in de ogen of op open wonden. Wanneer een overgevoeligheidsreactie of irritatie optreedt, dient de behandeling gestopt te worden.Wat te doen indien te veel gebruikt?Een overdreven plaatselijk gebruik van Daktarin kan huidirritatie veroorzaken. Als zo'nbranderig gevoel optreedt, volstaat een korte onderbreking van de behandeling of eenvermindering van het aantal toepassingen om dat te verhelpen.Als u per ongeluk één van deze middelen in de mond krijgt, is dat niet gevaarlijk. U hoeft indat geval geen speciale maatregelen te nemen.Alleen als u de tinctuur zou innemen, kunnen maagproblemen ontstaan. Raadpleeg in datgeval uw arts.Het is absoluut verboden om de tinctuur als snuifmiddel te gebruiken.Wat te doen indien vergeten te gebruiken?/Wat te doen indien u stopt met gebruiken?/

Bijwerkingen Toon meer>> <<Toon minder

Uitzonderlijk kan een lichte branderigheid of irritatie van de huid optreden op de plaats waar het middel is aangebracht. Sommige personen kunnen overgevoelig reageren op één van de bestanddelen van deze middelen. Raadpleeg uw arts of apotheker als één van die effecten zich bij u voordoet. Daktarin maakt geen vlekken op huid of kledingstukken. Indien u een ernstig ongewenst effect ondervindt of een ongewenst effect dat niet in de bijsluiter is vermeld, gelieve dit aan uw arts of apotheker te melden.

Samenstelling Toon meer>> <<Toon minder

20 mg miconazolenitraat (R 14 889) per gram poeder. Andere bestanddelen: siliciumoxide, zinkoxide en talk.

Waarschuwingen Toon meer>> <<Toon minder

Omstandigheden waarbij gebruik van het geneesmiddel moet worden vermedenIndien u overgevoelig bent voor één van de bestanddelen van deze drie middelen of voorandere middelen tegen schimmelinfecties die imidazolen bevatten, mag u ze niet gebruiken.Bijzondere voorzorgenGeen enkele van de vier uitwendige vormen van Daktarin mag in contact komen met deogen of open wonden. De tinctuur mag ook niet in aanraking komen met de slijmvliezen.De volgende verschijnselen kunnen wijzen op overgevoeligheid na het aanbrengen vanDaktarin: huiduitslag, jeuk, kortademigheid, en/of een gezwollen aangezicht. In dat gevalstopt u de behandeling en raadpleegt u het best uw arts of apotheker.OnverenigbaarhedenUw apotheker kan indien nodig salicylzuur in de crème verwerken, bijvoorbeeld om letselste behandelen die met een verdikking of verharding van de huid gepaard gaan (b.v. op dehanden of voetzolen).Wisselwerkingen met andere geneesmiddelen en voedingEr zijn geen wisselwerkingen met andere geneesmiddelen of voeding bekend.Zwangerschap en borstvoedingDe vier uitwendige vormen van Daktarin kunt u zonder problemen gebruiken tijdens dezwangerschap en het geven van borstvoeding.

Specificaties Toon meer>> <<Toon minder
Merk Daktarin
Aflevervorm Spray
Type product Geneesmiddel
Verzorging of reiniging Verzorging
Verzorging van Lichaam, Voeten
Verzorging voeten Anti-geur, Anti-schimmel
Effect Anti-schimmel
Aangewezen bij Schimmelinfectie
Keyword Behandelend, Preventie, Voetschimmel
Ontsmettend? not available
Specifiek voor diabetici? not available
Zonder parabenen? available
Zonder parfum? available

Daktarin 2% poederspray is een geneesmiddel. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Bewaar dit geneesmiddel buiten het bereik van kinderen. Bewaar de bijsluiter, deze bevat belangrijke informatie voor jou. Vraag raad aan je arts of apotheker. Bij het optreden van bijwerkingen, raadpleeg je huisarts. Geneesmiddelen mogen niet teruggenomen worden.
Nota: bij homeopathische geneesmiddelen is niet altijd een bijsluiter beschikbaar.

Meest gestelde vragen

over Daktarin 2% poederspray

Een schimmelinfectie van de nagel of het nagelbed lijkt onschuldig maar in de volgende gevallen ga je toch best eens naar je huisarts:

 • als meer dan 50% van je nagel aangetast is (bv. vervormd/verdikt/gele verkleuring)
 • als meer dan 2 nagels aangetast zijn
 • als je nagel verkeerd groeit
 • als je nagel los zit en/of verzwakt is
 • als je jonger bent dan 18 jaar
 • als je zwanger bent of borstvoeding geeft
 • als je huidige behandeling niet werkt
 • als je niet zeker weet of het een schimmelnagel is
 • als je lijdt aan psoriasis, diabetes, HIV, een verzwakt immuunsysteem, een slechte doorbloeding aan armen/benen/handen/voeten

De volgende symptomen kunnen wijzen op een schimmelnagel:

 • verkleurde of verdikte nagel
 • de nagel komt los
 • onder de nagel zit wit brokkelig materiaal

Volgende maatregelen kunnen helpen om een schimmelnagel te voorkomen:

 • hou je nagels kort.
 • was je voeten elke dag.
 • knip je nagels recht af met een ontsmette nagelknipper.
 • vermijd een warme, vochtige omgeving voor je voeten.
 • deel geen sokken/schoenen of handdoeken met andere personen.
 • draag elke dag zuivere (bij voorkeur katoenen) sokken.
 • draag luchtdoorlatende schoenen.
 • gebruik strooipoeder in je sokken en schoenen.

Indien de schimmelnagel je stoort, kan je een lokale behandeling overwegen indien de nagel niet meer dan 50% aangetast is en niet meer dan 1 nagel aangetast is. De behandeling neemt snel enkele maanden in beslag aangezien een aangetaste nagel traag groeit en het doden van de schimmel lang duurt. De lokale behandeling gebeurt met een soort nagellak die schimmeldodend werkt. Het is belangrijk om eerst loszittende nagel te verwijderen en de nagel te vijlen. Vervolgens breng je de nagellak op de volledige nagel en onder de nagelrand aan. Bij onvoldoende effect, contacteer je best de huisarts.


Open het chat venster

Heb je nog een andere vraag?

Ons team van experten staat voor je klaar.

* Vaste prijs die van toepassing is in onze apotheek
** Online korting / Promotionele korting op de vaste prijs die van toepassing is in onze apotheek