02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-08-2018 | Algemeen welzijn

Darmflora herstellen of verbeteren: symptomen en voeding

Geschreven door Deborah Darmflora Darmen diarree enterol spijsvertering

Heb je last van een moeilijke spijsvertering, een slechte stoelgang of staat je natuurlijke weerstand even op een laag pitje? Dan kan het zijn dat je darmflora uit balans is. In onze dikke darm zijn miljoen bacteriën aanwezig, zowel goede als slechte. Samen vormen ze de darmflora. Goede bacteriën breken voedsel af en zetten het om naar belangrijke voedingsstoffen.

Lees meer over prikkelbare darm syndroom en medicatie

Als de slechte bacteriën daarentegen de overhand krijgen, dan kan je last krijgen van spijsverteringsproblemen. Zo’n verstoorde darmflora kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, een slechte stoelgang, constipatie of obstipatie, winderigheid, vitaminetekort en een verminderde stofwisseling. Als je darmflora uit balans is, is het belangrijk om deze te herstellen en terug in een goed evenwicht te brengen! 

1. Bye, bye suikers

Schimmels en slechte bacteriën houden van suikers. Hierdoor worden ze immers gevoed en kunnen ze groeien. Daarom is het belangrijk om enkel natuurlijke suikers uit groenten en fruit te eten. Suikerrijke drankjes, snoep en koeken kan je dus maar beter vermijden. 

2. Stuur stress de deur uit

Heb je veel last van stress? Probeer dan op zoek te gaan naar manieren om daar mee om te gaan. Je darmflora lijdt namelijk sterk onder stress. Vermijd stress door genoeg te slapen, veel te bewegen en voldoende fruit en groenten te eten. Plan ook zeker tijd in voor leuke activiteiten die je terug de nodige energie geven!

3. Haal gefermenteerde producten in huis

Gefermenteerde producten zijn perfect geschikt om je darmflora opnieuw te herstellen en te verbeteren. Dankzij zijn actieve bacteriën kan het je darmflora een pak vooruithelpen. Voorbeelden van producten die je spijsvertering ondersteunen zijn onder andere karnemelk, yoghurt, zuurkool en kombucha. Dit soort voeding bevat een rijkdom aan lactobacillen die positief kunnen zijn voor je gezondheid. Zo blijkt dat mensen die veel yoghurt eten, meer lactobacillen in hun darmen hebben. Veel yoghurts bevatten echter een bom van suiker, dus daarom kan je best kiezen voor naturel yoghurt. 

4. Probeer antibioticagebruik te beperken

Je kan antibiotica best enkel gebruiken wanneer je het écht nodig hebt. Omdat ze alle bacteriën in het lichaam doden, kunnen antibiotica zeer efficiënt zijn in geval van een bacteriële infectie. Het nadeel is echter dat ze geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. Daarom zal je darmflora na een antibioticakuur serieus aangetast zijn en zal je weerstand laag zijn. Antibiotica wordt de laatste jaren dan ook veel minder voorgeschreven omdat men steeds meer bewust geworden is dan de negatieve kantjes van antibiotica. 

Darmflora gezond5. Eet meer fruit en groenten

Fruit en groenten zijn rijk aan oplosbare vezels die belangrijk zijn voor de goede bacteriën in je darmen. Vooral asperges, banaan, ajuin, prei, artisjok, aardperen en schorseneren bevatten veel inuline. Dit is een soort prebioticum en onderzoeken hebben aangetoond dat prebiotica de groei van verschillende gezonde bacteriën kan bevorderen.

Bekijk ook: the akkermansia company gewichtscontrole

6. Eet gevarieerd

Er bestaan honderden soorten darmbacteriën. Elke soort heeft zijn eigen functie in je gezondheid en heeft nood aan andere voedingsstoffen om te groeien. De regel is dat een diverse darmflora een gezonde is. Hoe meer verschillende soorten bacteriën, hoe meer voordelen voor je gezondheid. Een dieet met diverse voeding kan dan ook zorgen voor een diverse darmflora. 

7. Neem een probioticum zoals Enterol

Probiotica zijn levende micrDarmflora enterolo-organismen, meestal bacteriën, die bepaalde voordelen voor je gezondheid kunnen bieden. Ze kunnen positief werken op je gezondheid doordat ze de algemene samenstelling van de darmflora veranderen en de spijsvertering ondersteunen. Hoewel sommige onderzoeken aantonen dat probiotica weinig invloed heeft op de samenstelling van de darmflora bij gezonde mensen, tonen andere studies aan probioticum het sterkste effect heeft op het herstellen van de darmflora in een gezonde staat nadat het is aangetast. Enterol, bijvoorbeeld, is een geneesmiddel op basis van probiotica en is geschikt voor het herstellen van de darmflora, maar ook voor het behandelen van diarree. Enterol bevat als actief bestanddeel de gist Saccharomyces boulardii, een probioticum dat bij voldoende inname een gunstig effect heeft op je gezondheid. 

Een verstoorde darmflora en de kwaaltjes die daarmee gepaard gaan, kan enorm vervelend zijn. Bovenstaande tips kunnen je helpen om deze terug te herstellen. Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels