02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

De huisapotheek

Kwaaltjes, ziektes en ongevallen komen meestal onverwachts en ongelegen. Een beperkte EHBO doos is dus zeker geen overbodige luxe. De meeste incidenten kan je met een goede huisapotheek zelf verzorgen zodat er niet naar de dokter of spoed gelopen moet worden. Dit geldt zeker wanneer er kleine kinderen in huis rondlopen.

Wat je in je eigen apotheek bewaart, hangt af van de samenstelling van je gezin. En ook van persoonlijke kwaaltjes of familiekwalen.

Inhoud van de EHBO koffer

In een goede huisapotheek wordt een onderscheid gemaakt tussen middelen voor zowel inwendig en uitwendig gebruik alsook verbandmaterialen.

Middelen uitwendig gebruik

Ontsmettingsmiddel

Een ontsmettingsmiddel kan niet ontbreken in de EHBO koffer, en dit zowel voor wonden als voor voorwerpen. Voorkeursproducten zijn waterige oplossingen op basis van chloorhexidine of povidone-jood. Bij kleine kinderen wordt er best gewerkt met een ontsmettend product dat niet prikt en kleurloos is.

Insectenbeten

Hier bestaan twee grote groepen producten. Een eerste groep kan aangewend worden om insectenbeten te voorkomen de zogenaamde 'repellents'. Deze zijn meestal op basis van DEET. Een tweede groep, de zalven, kan gebruikt worden om jeuk en irritatie te behandelen wanneer er reeds sprake is van een insectenbeet. Als er een allergische reactie optreedt, kan in milde gevallen een lichte cortisone zalf of een allergiepilletje gebruikt worden. Bij ernstige reacties op de insectenbeet dient de dokter gecontacteerd te worden.

 

Lees verder