02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
24-09-2018 | Aandoeningen

Een depressie bestrijden met homeopathie en voedingssupplementen? Het kan!

Een depressie wordt gekenmerkt door een langere periode van gevoelens van somberheid en hopeloosheid, vermoeidheid, veranderde eetlust, lage eigenwaarde en een slechte concentratie. De psychologische aandoening komt zeer veel voor en kan lang aanslepen. Over het algemeen is de levenskwaliteit van patiënten ondermaats en heeft de ziekte een beduidende invloed op het dagelijks functioneren en leven.

Een depressie

Vaak wordt gedacht dat een depressie altijd puur psychologisch is en er geen fysieke defecten aan te pas komen. Dit is een misvatting. Hoewel een depressie ontstaat door een combinatie van psychische, sociale en biologische factoren, ligt er bij bepaalde gevallen een verandering in de hersenactiviteit aan de basis van een depressie. In die gevallen wordt een depressie behandeld met antidepressiva. Deze geneesmiddelen werken in op de hersenactiviteit om zo op langere termijn de depressieve symptomen te verminderen. Er bestaan ook natuurlijke middelen die ongeveer dezelfde werking hebben als antidepressiva. Op die manier kunnen ook zij depressieve symptomen verlichten. In deze blog vertel ik je meer over alternatieve behandelingen voor een depressie. Uiteraard is het belangrijk om een huisarts of psycholoog te raadplegen wanneer je aan een depressie lijdt. Deze kan je verder begeleiden en de geschikte natuurlijke middelen aanbevelen.

Gezond leven

De eerste tip die ik jullie wil meegeven is: leef gezond! Je zou er niet meteen aan denken maar je leefstijl kan je depressie wel degelijk beïnvloeden. Een gezonde levensstijl waar je alle nodige vitamines binnenkrijgt, kan ervoor zorgen dat je humeur verbetert. Denk hierbij voornamelijk aan vitamines C en D, ijzer, zink, foliumzuur, omega 4-vetzuren en selenium. Je kan deze vitamines ook via voedingssupplementen innemen. Zo ben je zeker dat je reserves aangevuld zijn.

Ook sporten kan ondersteunend werken tijdens een depressie. De beweging doet je lichaam en geest goed. Wanneer je sport verhogen de dopamine- en serotonine levels in onze hersenen. Dit zorgt voor een beter humeur, een gevoel van welzijn en minder nervositeit. Naast sporten is ook rusten natuurlijk zeer belangrijk. Slaap elke nacht minstens 7 uur. Sporten kan een positieve invloed hebben op je nachtrust.

Praten

depressie bestrijden praten

Zelfs al is een depressie vaak een aandoening die deels veroorzaakt wordt door een biologisch onevenwicht, betekent dit niet dat er meteen een medicamenteuze behandeling gegeven moet worden. Praten kan in veel gevallen al een grote stap vooruit zijn in het verslaan van de aandoening. Wanneer je aan een depressie lijdt, is het daarom van groot belang om te praten. Praten kan je met wie je maar wilt maar een psycholoog is vaak toch aangeraden. Psychologen kunnen je helpen in het bestrijden van een depressie door tijdens de therapie alle oorzaken van de depressie te ontdekken. Door hier samen verder op in te gaan, kan je de depressie misschien zelfs zonder medicatie te boven komen.

Voedingssupplementen & fytotherapie

Bepaalde natuurlijke plantenextracten hebben een positieve invloed op het humeur, de stresslevels en de kwaliteit van de nachtrust. Hierdoor kunnen deze extracten je depressie verlichten door bepaalde symptomen ervan te verbeteren. Bovendien zijn ze natuurlijk, waardoor het nooit kwaad kan om ze eens te proberen voor je het zwaardere geschut inzet. Bespreek met je huisarts of de middelen een optie zijn en onderbreek nooit een lopende behandeling met antidepressiva zonder eerst te overleggen met je behandelende arts. Daarnaast mag je ook nooit zomaar middelen gaan combineren, er kunnen namelijk interacties optreden.

Passiflora

Passiflora, ook wel passiebloem genoemd, is een klimmende plant met prachtige bloemen. De delen van de bloemen worden in extracten gebruikt om stress te verlagen en de nachtrust te verbeteren. De passiebloem heeft een gelijkaardige werking als MAO-remmers en werkt kalmerend.  

depressie bestrijden sint janskruid

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is een hoge plant met goudgele bloemen. De plant heeft een antidepressieve werking omdat het de heropname van serotonine, noradrenaline en dopamine remt. Hierdoor kan het de stemming verbeteren. Naast de antidepressieve werking, werkt het middel ook stress verlagend en slaap bevorderend.

Valeriaan

Valeriaan is een plant waarvan extracten worden gemaakt die slapeloosheid behandelen. De plant werkt in op bepaalde receptoren in de hersenen. Valeriaan heeft hierdoor een sederende werking en is daarom effectief als kalmerend- en slaapverwekkend middel.

Homeopathische geneesmiddelen

Bepaalde homeopathische geneesmiddelen kunnen een positieve invloed hebben op depressieve symptomen. Omdat homeopathische behandelingen vaak specifiek op het individu worden afgestemd, gaat het hierbij vaak om combinaties van homeopathische middelen. Raadpleeg voor meer informatie hierover een homeopaat.

Nu je weet welke middelen je als alternatieve behandeling voor een depressie kan gebruiken, is het een kwestie van kijken wat het beste werkt voor jou. Een depressie is een ernstige psychische aandoening. Raadpleeg daarom in elk geval je huisarts of een psycholoog voor deskundige hulp. Wanneer je wilt starten met natuurlijke middelen als behandeling voor je depressie kan je dit met je huisarts bespreken. Deze stelt dan samen met jou een geschikt behandelplan op.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels