02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
30-09-2021 | Aandoeningen

Eerste hulp bij diarree

Geschreven door Niels diarree spijsvertering gezonde voeding

Diarree kan plots opkomen en verdwijnt meestal ook weer vanzelf. De oorzaak van de diarree kan erg verschillend zijn van bacteriën en virussen tot voedselallergieën en parasieten. Vaak kan het dan ook moeilijk zijn om in te schatten wat je wel nog kan eten bij diarree en wat je moet doen als je er last van hebt. 

Wat eet je bij diarree?

Wanneer je last krijgt van plotselinge diarree, is het eerst en vooral belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft. Drink dus zeker voldoende en zorg ervoor dat je voldoende suikers en zouten binnenkrijgt. Water, bouillon en thee zijn geschikte dranken om je hydratatie op peil te houden. Verder kun je ook je zouten aanvullen door middel van een ORS (een speciale oplossing met zouten en mineralen).
Daarnaast kies je het beste voor gezonde voeding en kleine maaltijden doorheen de dag. Vezels kunnen helpen om de stoelgang soepel te houden. Kies dus voor volkorenbrood, -pasta of zilvervliesrijst. 

Bij plotselinge diarree is het ook niet meteen nodig om een diarreeremmer in te nemen. Hierdoor kun je namelijk ervoor zorgen dat de bacteriën of het virus niet uit het lichaam kan via de ontlasting. Hierdoor kan de diarree nog langer aanhouden. 

Kort samengevat:

  • Drink voldoende
  • Blijf eten (kies voor gezonde voeding en eet desnoods in kleine maaltijden)
  • Vul zouten aan
  • Eet vezels
  • Gebruik niet meteen diarreeremmers 

Tips voor een goede spijsvertering

Een goede spijsvertering kan je helpen om diarree te vermijden. Vette voeding kan namelijk ook voor een zachte of zelf loperige stoelgang zorgen. Wanneer dat het geval is zal de stoelgang in het toiletwater blijven drijven en makkelijk tegen de randen van de toiletpot blijven plakken. Gezonde eetgewoonten kunnen helpen om diarree te vermijden.

De volgende tips kunnen je helpen een goede spijsvertering te krijgen:

  • Drink voldoende (1,5 tot 2 liter per dag)
  • Eet voldoende vezels (uit volkorenproducten, groenten, fruit …) 
  • Eet rustig en kauw voldoende
  • Vermijd overgewicht
  • Sla geen maaltijden over

Wat te doen bij langdurige klachten

Diarree gaat na 1 tot 2 dagen meestal  vanzelf voorbij. Wanneer dat niet het geval is, neem je het beste contact op met een arts. Ook wanneer je op regelmatige basis last hebt van diarree kan een arts je helpen zoeken naar de oorzaak van de diarree. Zo kun je extra gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of heb je bijvoorbeeld last van PDS (prikkelbare darmsyndroom). Zelf experimenteren is in dit geval niet aangeraden. Een arts kan je namelijk beter en gerichter helpen zoeken naar de oorzaak en oplossing.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels