02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Dierenklachten aanpakken met voedingssupplementen

Net zoals mensen kunnen ook dieren supplementen innemen om hun lichaam gezond te houden. Deze kunnen dienen ter aanvulling van hun voeding bijvoorbeeld wanneer je huisdier al wat ouder is of net van een operatie of ziekte hersteld is. Deze supplementen kan men indelen in enkele groepen: supplementen voor de gewrichten, supplementen voor de vacht en huid, supplementen voor de algemene conditie op peil te houden en supplementen om stress te verminderen. Kom meer te weten bij apotheek online Viata.

Supplementen voor soepele gewrichten

Dit zijn supplementen die de gewrichten, spieren en botten in een optimale conditie houden. Deze zijn vooral aangeraden wanneer je huisdier op leeftijd is en/of wanneer het een kilootje te veel weegt. Maar ook jongere dieren kunnen getroffen worden door gewrichtsproblemen: deze worden meestal veroorzaakt door een onaangepast voedingspatroon of door een slechte manier van bewegen. De gewrichten van puppy’s kunnen bijvoorbeeld enorm belast worden door een te lange wandeling. Ook een gladde vloer kan leiden tot gewrichtsproblemen. Naast een kwaliteitsvolle voeding en een correcte vorm van beweging kunnen ook supplementen deze problemen verhelpen. Opvallend is dat deze supplementen grotendeels uit dezelfde bestanddelen bestaan als die voor mensen namelijk: glucosamine, chondroïtine, MSM (methylsulfonylmethaan), vitamine C, mangaan, kurkuma, ribes nigrum, harpagophytum, equisetum, omega-vetzuren, ...

Bij drachtige of zogende dieren, bij oudere dieren of tijdens de groei of de herstelperiodes kan een voedingssupplement helpen om de algemene conditie van je huisdier te onderhouden.

Supplementen voor de vacht en huid

Wanneer dieren in hun ruiperiode zitten als de vacht dof, droog of breekbaar is of wanneer je de toestand van hun huid wilt verbeteren, kan je hen supplementen toedienen. Huid- en vachtproblemen bij dieren hebben verschillende oorzaken: vlooien, teken, mijten, schimmels, voeding of atopie. Atopie is een allergische reactie op allerlei stoffen in de omgeving van het dier en lokt verschillende huidklachten uit zoals huidschilfers. Naast verzachtende shampoos kunnen supplementen helpen om de huid gezond te houden. Deze bevatten allerlei vitaminen (A, E, D3, B2, B5, B6, ...), mineralen (zink, koper, jodium,…), aminozuren (methionine, cystine, taurine,…) en omega-3-vetzuren. Ook in de aanloop van een wedstrijd of tentoonstelling kan je huisdier deze supplementen innemen om zijn stralende vacht te behouden.

Supplementen om de algemene conditie op peil te houden

Bij drachtige of zogende dieren, bij oudere dieren of tijdens de groei of de herstelperiodes kan een voedingssupplement helpen om de algemene conditie van je huisdier te onderhouden. Deze supplementen baseren zich meestal op een samengestelde formule van vitaminen en mineralen om het dier opnieuw sterker te maken. Vergeet niet dat een gevarieerde voeding het belangrijkst blijft voor een optimale gezondheid.

Supplementen tegen stress

Ook huisdieren kunnen last hebben van stress: bijvoorbeeld tijdens een (auto)reis, bij onweer of vuurwerk, wanneer ze alleen thuis zijn of bij een verandering van omgeving. Als baasje is het belangrijk om het karakter en de basisbehoeftes van je huisdier te kennen om gedragsproblemen en stress te vermijden. Een huisdier heeft zowel nood aan een fysieke als mentale uitdaging. Vandaar dat het belangrijk is om een evenwicht te vinden tussen beweging en rust. Aanvullend kunnen voedingssupplementen een oplossing bieden om je huisdier te kalmeren en te ontspannen. Deze  supplementen kunnen ingrediënten van verschillende oorsprong bevatten: vitaminen, mineralen, rustgevende planten (zoals hop, meidoorn, escholtzia), caseïnehydrolysaat, I-tryptofaan en omega-3-vetzuren.