02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

05-01-2018 | Algemeen welzijn

De Blue Monday dip? Ik laat het aan mij voorbijgaan!

Na Black Friday is er nu de Blue Monday! Niet bekend met dit fenomeen? Ja, verheug je dan al maar: het gaat hier over de meest deprimerende dag van het jaar... En ja, deze dag werd dus aangewezen als meest bevorderlijk voor een triest en depressief humeur. Geen paniek, dankzij onze tips kan je je dit jaar voorbereiden om aan de depressie van Blue Monday te ontsnappen!


Van waar komt Blue Monday?

Deze dag werd herdoopt tot „Blue Monday” in het kader van een publicitaire campagne uit 2005 door het televisiekanaal Sky Travel. Ze wilden de kijkers aanmoedigen om een vliegticket te kopen om op vakantie te vertrekken en zo de depressie in het begin van het jaar te ontlopen.  Het is de psycholoog Cliff Arnall van de Cardiff Universiteit die deze derde maandag van het jaar heeft hernoemd tot „Blue Monday”.

In feite is Blue Monday, zoals de naam weergeeft, een maandag en dus de eerste dag van de week. Het merendeel van de tijd valt dit in combinatie met somber weer, weinig licht en, vooral, met ijzige temperaturen. En meer nog, de euforie die we tijdens de feestdagen voelde is weggevallen, het maandloon er nog niet is, waardoor de schulden na de feestdagen zich kunnen op stapelen. En als kers op de taart, is dit vaak het moment dat we onze goede voornemens hebben opgegeven. Dit leidt tot een algemeen tekort aan motivatie.
 

Cliff Arnall heeft Blue Monday in de volgende formule samengegoten.

  • W staat voor „weer”, aldus de weersomstandigheden;
  • (D-d) staat voor „debt” (schulden in het Engels), wat staat voor de schulden die tijdens de feestdagen opgestapeld werden;
  • T voor „tijd”: de tijd die verstreken is sinds Kerstmis;
  • Q staat voor hoe goed we de goede voornemens eigenlijk volhouden;
  • En dan staat M nog voor het tekort aan motivatie en Na voor het gevoel om actie te willen ondernemen.

 

Hoe kunnen we de Blue Monday dip vermijden?

 

1.      Positief denken

Begin door positief te denken; deze houding kan je overigens iedere keer dat je een moeilijkere periode doormaakt helpen. Denk terug aan de leuke momenten die je tijdens de feestdagen meemaakte, aan dingen die je doorheen het jaar blij maken en aan alle leuke dingen die nog moeten komen. Denk er ook aan dat Blue Monday enkel een theorie is en geen wetenschappelijke studie die bewezen werd.

 

2.      Zorg dat je vol energie zit

Als je je echter toch wat futloos voelt, profiteer dan van de gelegenheid om gewoontes op te pikken die je terug meer energie geven. Waarom begin je niet met een analyse van je voedingsschema? Zo ben je er zeker van dat je voldoende vitaminen en mineralen naar binnenspeelt om de Blue Monday maar ook de winter aan te kunnen.

Daarnaast laat een gezonde en evenwichtige voeding het toe om de natuurlijke weerstand te versterken en zo te vermijden dat we microben oplopen waarmee we overal in contact komen. Wanneer je, ondanks een gezonde en evenwichtige voeding, toch nog last hebt van tekorten (intense vermoeidheid, spierpijn, enz.), dan kunnen bepaalde voedingssupplementen een klein duwtje in de rug geven waar nodig en je op weg helpen naar een gezonde levensstijl.

 

3.      Kom buiten en beweeg

Ja, ik weet het, het is koud, het is slecht weer buiten en je hebt echt geen zin: je steekt je dus weg onder je dekentje voor tv of met een goed boek. Waarom ook niet, maar vergeet niet dat lichamelijke inspanning van essentieel belang is. Daarom niet alleen voor je lijn (en dus om die overtollige kilo's die je opgespaard hebt tijdens de feestdagen weer kwijt te geraken), maar vooral ook om je te ontspannen en, raar maar waar, om terug energie te krijgen! Daarnaast zal wat lichamelijke inspanning op deze Blue Monday, maar ook op de andere dagen van het jaar, je slaapkwaliteit verbeteren. Je zal je de dag nadien dus beter voelen. Op je plaats, klaar, beweeg!

Als je niet zo gefascineerd bent door sport, kan je nog altijd opteren voor een stevige wandeling. Zo ontdek je misschien nog de mooie, al dan niet besneeuwde, landschappen hier in de omgeving, bijvoorbeeld. En of het nu Blue Monday is of niet, denk er aan om dagelijks minstens een uur in natuurlijk licht te komen, om een frisse neus te halen en om zo vitamine D binnen te krijgen. Weet dat er effectief luminotherapie lampen en brillen bestaan om te strijden tegen de winterblues.

 

4.      Elimineer overschotten

Of je je nu aan je goede voornemens houdt of niet, het is nooit te laat om je figuur terug te krijgen en een goede detoxkuur te doen. Ja, we hebben veel plezier gehad tijdens de feestdagen! Nu is het tijd om onze goede voedings- en sportgewoonten terug op de pikken: hiervoor is Blue Monday de perfecte gelegenheid! Lukt het toch niet om de overtollige kilo's kwijt te raken, dan kan je nog altijd producten vinden die je hiermee kunnen helpen. Op voorwaarde natuurlijk dat deze gecombineerd worden met een gezonde levensstijl.

De periode na de feesten is ook het ideale moment om het organisme te ontgiften en om de toxines die zich de voorbije weken opgestapeld hebben te elimineren. Er bestaan voedingssupplementen voor een goede en efficiënte detoxkuuur. Zo'n kuur gaat je helpen om je beter te voelen terwijl het ook de werking van het organisme verbetert (vertering, slaap, huid, enz.).

 

5.      Gun jezelf een ontspanningsmoment

En als je nu eens zorg draagt voor jezelf dit jaar? Na de bruisende feestdagen en het begin van het jaar, dan kan een klein ontspanningsmoment wel gewaardeerd worden! En de komst van Blue Monday kan hiervoor de geschikte gelegenheid zijn. Heb je niet de middelen voor een massage of om naar de sauna te gaan? Geen probleem, je kan bij je thuis ook een zen-moment inlassen door jezelf een gelaatsmasker te geven of door je lichaam wat extra in de watten te leggen, bijvoorbeeld door het nemen van een relaxerend bad! Je moet jezelf niet ruïneren om het jaar goed te beginnen!

 

6.      Rust uit

Zorg dat je een goede nachtrust krijgt. In feite heeft je slaapkwaliteit een grote invloed op alle verschillende lichaamsfuncties, je vertering en je concentratie, maar ook voor de regeneratie van de huid en het aansterken van de natuurlijke weerstand. Slaap is dus van groot belang om in vorm en om gezond te blijven, zelfs op Blue Monday!

Ondervind je problemen om in slaap te vallen of heb je rusteloze nachten waarin je niet voldoende rust vindt? Volgens onze tips en tricks om een goede nachtrust te vinden kan het helpen om een kruideninfusie te drinken, een ontspannend moment in te lassen of om technologie te vermijden net voor het slapengaan.

Daarnaast mag je niet vergeten dat lichamelijke inspanning essentieel is voor een goede, herstellende nachtrust. Als dit niet voldoende is, dan kan je nog altijd grijpen naar natuurlijke producten die je kunnen helpen om een betere nachtrust te vinden. Slaapwel, en vaarwel Blue Monday!

 

7.      Doe jezelf een plezier

En wat als Blue Monday zou rijmen op cozy momenten?  Als je bijvoorbeeld van chocolade houdt, kan je hier een klein stukje van eten. Bij voorkeur kies je dan natuurlijk voor chocolade met 70 - 90% cacao, voor een goede dosis magnesium zonder te veel vetten en suiker naar binnen te spelen. Maar als je eerder van melkchocolade houdt, dan kan dit ook wel een positief effect op je moraal hebben. Op voorwaarde dat je niet heel het tablet opeet natuurlijk!

Ben je op dieet? Uhm ja, in dat geval kan je altijd eens langs je favoriete winkels wandelen en van de kortingen profiteren? Of je kan natuurlijk ook profiteren vanuit je luie zetel, door jezelf wat shopplezier te gunnen op je favoriete webshop, zoals Viata bijvoorbeeld!

Kortom, zoek iets wat je goed doet, hetzij luisteren naar je favoriete muziek, je volgende vakantie plannen, lezen, of een dikke knuffel krijgen! Oh ja, vergeet niet dat Blue Monday vooraf gaat aan de Internationale Knuffeldag! Geniet ervan!

Bereid je dus maar voor op de Blue Monday, tref alle maatregelen en voor je het weet is het alweer Happy Tuesday!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels