02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
22-10-2019 | Algemeen welzijn

Droge ogen

Geschreven door Lize droge ogen ogen

We besteden veel meer van onze tijd achter beeldschermen. Onze laptop, smartphone, tablet… Helaas veroorzaken deze schermen regelmatig oogklachten. Als we naar deze schermen kijken knipperen we te weinig en hierdoor drogen onze ogen uit waardoor ze ons gaan irriteren.

Ook een slechte verzorging van de ogen kan leiden tot droge ogen. Het traanfilm dat op onze ogen aanwezig is, zorgt er namelijk voor dat ons traanvocht niet te snel verdampt en waardoor we dus geen droge ogen hebben.

Wat kan je hiertegen doen?

Om te beginnen kijk je best naar wat je kan veranderen in je omgeving. Als bijvoorbeeld de lucht te droog en te stoffig is, heb je sneller last van je ogen. In de winter, met de verwarming op, is het aangewezen om een luchtbevochtiger te gebruiken. 

Ook je schermtijd verminderen is een belangrijke tip. Als je minder naar schermen kijkt heb je minder periodes waarin je minder met je ogen knippert en blijven je ogen vochtig. Wanneer je je schermtijd niet kan verminderen door bijvoorbeeld je werk, zorg er dan zeker voor dat je erop let dat je genoeg knippert.

Ook contactlenzen zorgen voor irritaties. Als je hier last van hebt, doe je dus beter geen contactlenzen aan.
 

Oogdruppels

Oogdruppels zijn ook goede verzachters voor oog-irritaties. Zij vervangen namelijk het traanvocht of vullen het aan. Niet alleen als je niet voldoende productie hebt, maar dus ook bij te veel schermtijd of een te droge lucht.

Je hebt 2 soorten kunsttranen: druppels of gels. Gels gebruik je best ‘s avonds of als je echt veel last hebt van droge ogen. Oogdruppels kan je op elk moment van de dag gebruiken. Let er wel op dat je niet elk uur druppelt. Als je voelt dat dit nodig is, gebruik je niet de juiste druppels. Vraag hiervoor extra uitleg aan je apotheker.
 

Ooghygiëne

Een slechte ooghygiëne kan ook een aanleiding zijn voor droge ogen. Soms zelfs van veel ergere oogaandoeningen. Je moet namelijk de kwaliteit van het traanfilm dat over de ogen ligt behouden.

Om je ogen proper te houden, bestaan er verschillende producten: reinigingsdoekjes, reinigingsoplossingen, gels en zelfs stoomreinigers voor je ogen. 

Ook het hygiënisch gebruiken van je oogdruppels is belangrijk. Je wil jezelf namelijk geen ontstekingen geven. Let er dus op dat je flesje niet in contact komt met je ooglid.

 

Voedingssupplementen voor de ogen

Je ogen vormen een heel belangrijk orgaan in je lichaam. Het is daarom maar normaal dat ze vitaminen en antioxidanten nodig hebben. Op deze manier zijn ze beter beschermd tegen de buitenwereld. 

Belangrijke bestanddelen die goed zijn voor je ogen zijn bijvoorbeeld: luteïne, zink, bosbessenextract. Maar ook zeaxanthine is belangrijk. Zeaxanthine helpt bijvoorbeeld bij het inactiveren van vrije radicalen. vrije radicalen zijn schadelijke atomen die in ons lichaam worden geproduceerd door sigarettenrook, uva- en uvb-straling, kunstlicht, beeldschermen…
Enkele voorbeelden van voedingssupplementen die je kan nemen zijn Luxan, Visio-Max en Ocudyne...
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels