02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

De eerste tandjes


Bij de meeste baby’s verschijnen de eerste melktandjes op een leeftijd tussen de 6 en 12 maanden. De centrale onderste of bovenste snijtanden komen het eerste door. Vervolgens doorbreken de tandjes aan weerszijden en als laatste de hoektanden. De doorbraak van de eerste tandjes gaat vaak gepaard met een aantal ongemakken. Hoelang deze duren en hoeveel de baby er last van heeft, verschilt per kindje. Wanneer het tandje is doorgekomen en er geen nieuwe op komst is, verdwijnen de ongemakken weer.

 

Hoe stel je vast of er een tandje doorkomt?

Net voor het tandje doorkomt, is er een harde bobbel te zien in het tandvlees. Door de spanning kan het tandvlees een lichte oftewel een rode kleur vertonen.

Baby’s die last hebben van doorkomende tandjes kwijlen vaak en wrijven veel over hun wangen. Daarnaast gaan ze bijten, kauwen en zuigen ze op alles wat binnen handbereik ligt zoals speeltjes, boekjes en vingers. Meestal zorgen doorkomende tanden ervoor dat de baby slecht slaapt, weigert te eten, erg prikkelbaar wordt en begint te huilen.

Door de verhoogde activiteit kan het zijn dat het lichaamstemperatuur van het kindje stijgt. Wanneer er toch sprake is van koorts of langdurige klachten, is het aan te raden om een arts te raadplegen. Ook als het tandvlees rond het doorkomende tandje erg rood en ontstoken uitziet. Doordat baby’s veel dingen in hun mond stoppen om op te bijten, komen ze makkelijk in contact met veel bacteriën en virussen waardoor ze infecties kunnen oplopen.

 

Wat kan je doen om de pijn te verzachten van de doorkomende tandjes?

De pijn kan je verminderen door zachtjes te masseren met je vinger op de plaats van doorbraak. Was hiervoor goed je handen of gebruik de bolle kant van een theelepel! Indien nodig, kan je hierbij een speciale massagegel gebruiken.

De pijnlijke druk van de doorkomende tandjes kan verlicht worden door tegendruk. Hierbij helpt het dat je baby op iets bijt. Een harde en gekoelde bijtring stimuleert het doorbreken van het tandje. Ook met een orthodontische fopspeen, zoals de Nûby Paci-Pals fopspeen, wordt het tandvlees gestimuleerd door de zachte knobbeltjes langs de rand. Om de bijtringen en fopspenen buitenshuis schoon te maken kun je daarvoor de Nûby Citroganix antibacteriële doekjes gebruiken.

Daarnaast kan je jouw baby ook wat kouds te eten of drinken geven op basis van zijn / haar leeftijd. Door de koeling van het tandvlees vermindert de pijn.

Middelen zoals tandgel en -druppels kun je verkrijgen in de apotheek, maar gebruik je best enkel op advies van een gezondheidsdeskundige.

Ontdek andere interessante onderwerpen in ons artikel over de zwangerschap, over borstvoeding en over jonge baby's.