02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-02-2020 | Algemeen welzijn

De effecten van roken op het lichaam

Geschreven door Niels stoppen met roken sigaret

Hoe je het ook rookt, tabak is en blijft gevaarlijk voor je gezondheid. Er zitten geen veilige stoffen in tabaksproducten, van aceton en teer tot nicotine en koolmonoxide. De stoffen die je inademt hebben niet alleen een impact op je longen, maar ze kunnen je hele lichaam aantasten. Daarom kan je best stoppen met roken.

Roken kan leiden tot een verscheidenheid aan langdurige bijwerkingen op het lichaam, evenals langetermijneffecten op je lichaamssystemen. Terwijl roken het risico op een verscheidene problemen gedurende enkele jaren kan verhogen, zijn sommige van de lichamelijke effecten onmiddellijk merkbaar. Hieronder lees je meer over de symptomen en de algemene effecten van roken op het lichaam.

Tabaksrook is ongelooflijk schadelijk voor je gezondheid. Er bestaat dan ook geen veilige manier om te roken. Het vervangen van je sigaret door een sigaar, pijp of waterpijp helpt niet om de gezondheidsrisico's te vermijden.

Sigaretten bevatten ongeveer 600 ingrediënten, waarvan er veel ook in sigaren en waterpijpen te vinden zijn. Wanneer deze ingrediënten branden, genereren ze meer dan 7.000 chemicaliën. Veel van die chemicaliën zijn giftig en ten minste 69 ervan zijn gekoppeld aan kanker.

In de Verenigde Staten is het sterftecijfer voor rokers drie keer zo hoog als dat van mensen die nooit hebben gerookt. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zegt zelfs dat roken de meest voorkomende "vermijdbare doodsoorzaak" is in de Verenigde Staten. Hoewel de gevolgen van roken misschien niet onmiddellijk merkbaar zijn, kunnen de complicaties en de schade ervan jarenlang duren. Het goede nieuws is dat veel van de negatieve effecten van roken omkeerbaar zijn waardoor stoppen met roken des te belangrijker wordt.

Centraal zenuwstelsel

Een van de ingrediënten van tabak is een stemmingsveranderende drug die nicotine wordt genoemd. Nicotine bereikt de hersenen in slechts enkele seconden en zorgt ervoor dat je je een tijdje energieker voelt. Maar als dat effect afneemt, voel je je moe en heb je meer trek. Dit alles maakt nicotine extreem verslavend en daarom vinden mensen het juist zo moeilijk om te stoppen met roken.

Ontwenningsverschijnselen van nicotine kunnen je cognitief functioneren belemmeren en je angstig, geïrriteerd en depressief maken. Onthouding kan ook hoofdpijn en slaapproblemen veroorzaken.
Ademhalingssysteem

Als je rook inademt, neem je stoffen in die je longen kunnen beschadigen. Na verloop van tijd leidt deze schade tot verschillende problemen. Samen met een verhoogd risico op infecties lopen mensen die roken een hoger risico op chronische niet-omkeerbare longaandoeningen zoals:

  • emfyseem, de vernietiging van de luchtzakken in je longen
  • chronische bronchitis, permanente ontsteking die de bekleding van de adembuizen van de longen aantast
  • chronisch obstructieve longziekte, een groep van longziekten
  • longkanker

Ontwenning aan tabaksproducten kan tijdelijke congestie en ademhalingsklachten veroorzaken wanneer de longen en luchtwegen beginnen te genezen. Een verhoogde slijmproductie direct na het stoppen met roken is een positief teken dat het ademhalingsstelsel zich begint te herstellen.

Kinderen van rokende ouders, zijn gevoeliger voor hoesten, piepen en astma-aanvallen dan kinderen van wie de ouders niet roken. Ze hebben ook de neiging om sneller last van longontsteking en bronchitis te hebben.

Cardiovasculair systeem

Roken beschadigt het hele hart- en vaatstelsel. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten strakker worden, waardoor de doorstroming van het bloed wordt beperkt. Na verloop van tijd kan de voortdurende vernauwing, samen met de schade aan de bloedvaten, leiden tot perifeer vaatlijden.

Roken verhoogt ook de bloeddruk, verzwakt de wanden van de bloedvaten en verhoogt de bloedstolsels. Samen verhoogt dit het risico op een beroerte.

Verder loop je ook een verhoogd risico op het verergeren van hartaandoeningen als je ooit al een bypassoperatie, een hartaanval of een stent in een bloedvat hebt gehad.

Roken heeft niet alleen gevolgen voor je cardiovasculaire gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om je heen die niet roken. Blootstelling aan tweedehandsrook brengt dezelfde risico’s met zich mee voor een niet-roker als iemand die wel rookt. Risico's zijn onder andere een beroerte, een hartaanval en een hartaandoening.

Integraal systeem (huid, haar en nagels)

De meer voor de hand liggende tekenen van roken hebben betrekking op huidveranderingen. Stoffen in tabaksrook veranderen de structuur van de huid. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat roken het risico op huidkanker drastisch verhoogt.

Ook de vingernagels en teennagels zijn niet immuun voor de gevolgen van roken. Roken verhoogt zo namelijk de kans op schimmelnagelinfecties.

Het haar wordt ook aangetast door nicotine. Zo heeft een oudere studie aangetoond dat het haarverlies, kaal worden en het vergrijzen ervan toeneemt.

Spijsverteringssysteem

Roken verhoogt het risico op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker. Rokers hebben ook een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Zelfs mensen die roken zonder te inhaleren lopen een verhoogd risico op mondkanker.

Roken heeft ook een effect op insuline, waardoor het waarschijnlijker is dat je insulineresistentie ontwikkelt. Hierdoor loop je een verhoogd risico op type 2 diabetes en de complicaties daarvan, die zich sneller ontwikkelen dan bij mensen die niet roken.

Seksualiteit en voortplantingssysteem

Nicotine beïnvloedt de bloedstroom naar de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen. Voor mannen kan dit de seksuele prestaties verminderen. Voor vrouwen kan dit resulteren in seksuele ontevredenheid door de verminderde smering en het verminderd vermogen om een orgasme te bereiken. Roken kan ook de geslachtshormoonspiegels bij zowel mannen als vrouwen verlagen. Dit kan mogelijk leiden tot een verminderd seksueel verlangen.

Conclusie

Stoppen met roken is moeilijk, maar een arts kan je helpen bij het maken van een plan. Vraag hem zeker om advies. Er zijn verschillende medicijnen, zowel met als zonder voorschrift die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Je kunt ook altijd op zoek gaan naar gespecialiseerde hulp voor stoppen met roken.

Hier krijg je advies op maat, verhalen van anderen en nog veel meer. Er zijn voordelen verbonden, zowel op korte termijn als op lange termijn aan het stoppen met roken. Aangezien roken elk lichaamssysteem beïnvloedt, is het vinden van een manier om te stoppen met roken de belangrijkste stap die je kunt nemen om een langer en gelukkiger leven te leiden.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels