02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2017 | Algemeen welzijn

Eikenprocessierups: 5 tips om last te voorkomen

Geschreven door Anouk irritatie eikenprocessierups

Binnenkort komen de eerste eikenprocessierupsen weer op de proppen. En samen met de rups komt de jaarlijks weerkerende overlast. De eikenprocessierups (zo genoemd omdat ze zich in groep (=processie) voortbewegen op de eik) is de larve van een nachtvlinder (de eikenprocessievlinder) die haar eitjes in de toppen van de eikenbomen legt.

 

De eikenprocessierups processie komt op gang

Eind april komen de rupsen uit de eitjes, en ondergaan ze verschillende stadia van vervelling. Na de 3de vervelling (nl einde mei/begin juni, maar door de lange winter en de vele regen dit voorjaar een paar weken later) krijgt elke rups 100.000-den brandharen. Deze kunnen ze afschieten bij bedreiging. Ook de wind verspreidt de haren. Het is dus niet moeilijk om in aanraking te komen met die brandharen.

 

Irritatie van de huid, ogen, luchtwegen

Het zijn net deze brandharen die voor serieuze irritatie kunnen zorgen bij de mens. De irritatie kan voorkomen ter hoogte van de huid(meest voorkomend) (hevige jeuk en serieuze huiduitslag, ontstekingsreacties), ter hoogte van de ogen (pijnlijk geïrriteerde, rode ogen, met mogelijke ontsteking van het oog), en na inademen ook ter hoogte van de bovenste luchtwegen (ontstekingsreactie die kortademigheid, slikstoornissen, en ontstoken neusslijmvlies geeft).

Buiten deze erg vervelende lichamelijke ongemakken is het voor mensen die wonen in de buurt van haarden van deze rupsen een stuk moeilijker om gewoon hun dagdagelijkse bezigheden buiten te doen. De provincies die er het meest last van hebben zijn Limburg en Antwerpen. Ook Nederland heeft er onder te lijden. De periode van de overlast: einde mei-juni –juli.

 

5 tips om last te voorkomen van de eikenprocessierups

  1. vermijd contact vb blijf uit de buurt van nesten van de processierups. De brandharen kunnen tot 7 jaren actief blijven. Daarom moet je ook voorzichtig blijven met oude nesten van processierupsen.
  2. draag kledij die je armen, benen, en hals bedekt. Zo kunnen met de wind meegewaaide brandharen je niet irriteren.
  3. vlak na een eventuele blootstelling aan de brandharen: neem plakband om de brandharen ‘af te strippen’.
  4. ga onder de douche staan zodat het water je huid en ogen kan afspoelen. Opgelet: niet wrijven of krabben!
  5. steek je kleren in de wasmachine op een hoge temperatuur, en gebruik een langdurend wasprogramma. Zo verwijder je zoveel mogelijk brandharen, die anders achterna weer opnieuw irritatie geven

Bij online apotheek Viata geven we je graag meer advies.

Hoe vervelende irritatie van de brandharen aanpakken

bij lichte jeuk: je moet eigenlijk niets doen, de klachten verdwijnen vanzelf binnen 2 weken

bij hevige jeuk: een verzachtende crème met menthol kan helpen. Bij onvoldoend resultaat hiermee: vraag anti-jeuk tabletten aan je apotheker

bij oogirritatie: verzachtende oogdruppels kunnen helpen. Bij erge of aanhoudende oogklachten: dat is werk voor de arts

bij ernstige ademhalingsproblemen: ga naar je arts

 

Anouk

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels