02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Wat te doen bij een verzwikte enkel, brandwonden en bijtwonden?

Verzwikken van een enkel, lichte brandwonden of bijtwonden.'Water water water en de rest komt later' is een uitdrukking die men ter harte moet nemen als er zich een ongeluk voordoet. En een ongeluk is snel gebeurd: het verzwikken van een enkel, licht verbranden aan een kookpot of pan, bijtwonden ... We hebben het waarschijnlijk allemaal al wel eens meegemaakt. Omdat deze wonden zo vaak voorkomen, is het belangrijk dat je weet hoe je moet reageren, om snel en efficiënt te kunnen handelen.

 

Wat te doen bij een enkelverzwikking?

We gebruiken onze enkel voor bijna alles wat we doen: lopen, wandelen, steun bieden bij het recht staan… Het is een deel van ons lichaam dat we zoveel gebruiken dat we er niet meer bij stilstaan. Maar men beseft pas hoe vaak dit lichaamsdeel gebruikt wordt als er iets mis mee is. Daarom is het belangrijk van te weten hoe je de schade van een val, een ongeluk of van een ander incident kunt beperken.

De enkel wordt stabiel gehouden door een aantal gewrichtsbanden of ligamenten. Als men de voet 'omslaat', dan worden deze gewrichtsbanden geraakt en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Er kunnen drie graden van ernst worden onderscheiden: een uitrekking van de gewrichtsbanden, een gedeeltelijke scheur en het volledig afscheuren van de gewrichtsbanden. Als er bij een enkelverzwikking een van de volgende symptomen optreden, dan kan men er zeker van zijn dat de gewrichtsbanden geraakt zijn: men voelt pijn bij het stappen en dit kan gaan tot een onmogelijkheid om de enkel nog verder te belasten, een zwelling rond de enkel of het blauw verkleuren van je enkel, wat meestal gebeurt na enkele uren of dagen ten gevolge van een inwendige bloeding. Omdat deze symptomen geen echte duidelijkheid kunnen scheppen over wat er met je enkel aan de hand is, is het aangeraden van de dokter een bezoek te brengen voor bijkomend onderzoek.

Het is belangrijk om te weten hoe je de schade kan beperken

Toch is het mogelijk om snel op te treden en het verergeren van de kwetsuur tegen te gaan. Hier zijn enkele adviezen:       
- Beweeg je enkel gedurende de eerste dagen zo weinig mogelijk. Een steunverband kan extra steun geven en je enkel een beetje beschermen.        
- Leg je voet omhoog zodat de zwelling sneller kan afnemen. Het grootste resultaat zal je behalen als je enkel hoger ligt dan je hart.
- Zorg er voor dat je enkel kan afkoelen. Dit kan helpen om de pijn tegen te gaan, maar ook de zwelling.
- Bij een erge pijn kan je steeds een pijnstiller nemen. Maar wees hier voorzichtig mee: als de pijn na enkele dagen blijft aanhouden, ga dan langs bij je arts want alleen een dokter kan vaststellen wat de ernst van je kwetsuur is.

 

Wat te doen bij een brandwonde?        

Een brandwonde kan snel gebeurd zijn. Het is dan ook een van de meest voorkomende ongelukjes in huiselijke kring. De regel 'water water water en de rest komt later' is hier een belangrijke stap bij de eerste hulp. Het is daarbij belangrijk dat een wonde onder koud, stromend leidingwater wordt gehouden, gedurende minstens 15 minuten. Het koele, stromende water zorgt ervoor dat de pijn vermindert, beperkt het verder doorbranden en het vermindert de latere zwelling. Het is belangrijk om je brandwonde zo snel mogelijk onder het water te houden, maar het blijft zinvol tot een half uur na de verbranding.

Bij ernstige brandwonden is het noodzakelijk om dadelijk een arts te hulp te roepen.

De meest voorkomende brandwonden zijn eerstegraadsverbrandingen, maar ook deze hebben dadelijk verzorging nodig. Als er zich een blaar vormt, kan je deze best niet openen omdat dit het infectiegevaar vergroot. Als de blaar toch te veel pijn doen, open ze dan met een steriele naald. Dit doe je pas nadat je de brandwonde onder water hebt gehouden. Als de blaar open is, is het ontsmetten van de wonde met kleurloos ontsmettingsmiddel de volgende stap. Dek daarna de wonde best af met een ontsmettende brandwondencrème. Een alternatief voor deze crèmes zijn vetverbanden, omdat deze zelden in de wonde blijven plakken. Verder is het belangrijk om bij twijfel altijd een apotheker of arts om advies te vragen. Bij ernstige brandwonden is het noodzakelijk van dadelijk een arts te hulp te roepen.

        
Wat te doen bij: katten- en hondenbeten?           

Bijtwonden zijn veelvoorkomende wonden: jaarlijks zijn er duizenden slachtoffers. Kinderen onder de vier jaar zijn het vaakst het slachtoffer. Een bijtwonde van een dier, groot of klein, kan ernstige gevolgen hebben, en daarom is het belangrijk om elke bijtwonde te laten controleren door een huisarts. De plaats van de wonde is meestal afhankelijk van de grootte van het slachtoffer: kleine kinderen worden het vaakst gebeten in het aangezicht, bij volwassenen zijn meestal de armen en benen het snelst geraakt.

Omdat een bijtwonde ernstige gevolgen kan hebben, is het ook noodzakelijk om te weten hoe men best reageert. De eerste stap is het reinigen van de wonde, met een krachtige waterstraal. Daarna ontsmet men de wonde, liefst met een niet-irriterend kleurloos ontsmettingsmiddel. Als laatste is het, zoals gezegd, belangrijk om een dokter te raadplegen.

De eerste stap is het reinigen van de wonde met een krachtige waterstraal.

In ernstige gevallen kan er weefsel worden afgebeten, bv een vinger. Dan is het noodzakelijk om het afgebeten weefsel te reinigen met water, het te wikkelen in een vochtig en steriel doekje en het te bewaren in een plasticzak. Hierna neemt men een tweede plasticzak, gevuld met ijsblokjes. Dit zakje wordt bovenop het zakje met het weefsel in gelegd. Om het weefsel goed te bewaren, zijn deze stappen noodzakelijk. Leg het afgerukte weefsel nooit rechtstreeks op ijs want dit veroorzaakt bevriezing, waardoor het weefsel onbruikbaar wordt!

Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.