02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
14-08-2018 | Algemeen welzijn

Essentiële oliën voor tijdens de zomer

Julie, onze apothekersassistente die gespecialiseerd is in essentiële oliën, deelt met jouw haar geheimen en advies om je op een natuurlijke manier te verzorgen. Zo kom je te weten welke essentiële oliën geschikt kunnen zijn om mee te nemen op vakantie of welke je simpelweg best in je huisapotheek bewaart.

Opgepast: essentiële olie betekent ook essentiële voorzorgsmaatregelen! Alvorens in het hart van de zaak te gaan, moet je snel even de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot het gebruik van dit product even herzien, want het is niet omdat ze natuurlijk zijn, dat ze onschadelijk zijn!

 • Breng ze nooit puur op de huid aan, want deze kunnen een huidreactie of brandwonde veroorzaken. Verdun ze altijd in een plantaardige olie, zoals zoete amandelolie, jojoba of macadamia-olie, en dit vooral als de huid beschadigd is!
 • Verdubbel je waakzaamheid bij kinderen: essentiële oliën worden afgeraden onder de 3 jaar, behalve enkele specifieke mengsels.
 • Wees op je hoede bij blootstelling aan de zon, want sommige oliën kunnen lichtgevoelig zijn (ze kunnen zeer snel en grote brandwonden veroorzaken).
 • Bewaar ze uit de buurt van hitte en licht.
 • De meeste essentiële oliën worden afgeraden tijdens de zwangerschap, bevraag je dus goed naar de contra-indicaties!

Nu dat je weet waar je rekening mee moet houden, gaan we eens een kijkje nemen naar de verschillende klachten die je kan behandelen met behulp van bepaalde essentiële oliën.

Breng ze nooit puur op de huid aan, want deze kunnen een huidreactie of brandwonde veroorzaken.

Essentiële lavendelolie

essentiële lavendelolie

Essentiële lavendelolie

is zonder twijfel de meest multifunctionele olie. Deze onmisbare olie is te verkrijgen in je apotheek. Deze wordt in feite heel vaak gebruikt om vele kwalen te genezen en te voorkomen, en niet alleen in de zomer! Deze essentiële olie kan je dus helpen om:

 • Reisstress te bestrijden en slaap te bevorderen

Een paar druppels in de nek of op de slapen brengen zowel comfort als rust.

 • Brandwonden en zonnebrand te behandelen

Het kalmeert de pijn en helpt om te genezen. Het kan ook erg handig zijn als je je verbrand hebt bij het voorbereiden van de barbecue bijvoorbeeld, of om snel een blaar op de voet, een schram of een schaafwonde te verzorgen (nooit puur op de wonde aanbrengen!!). Vaarwel blaren in de zomer!

 • Essentiële lavendelolie om muggenbeten te verzachten

Deze olie is antibacterieel en analgetisch en daarom is deze ook uitermate geschikt voor zowel insectenbeten als voor kleine wonden. In het geval van een slangenbeet gaat het een verzachtend effect hebben terwijl je wacht op de hulpdiensten.

 • Essentiële lavendelolie om muggen af te stoten

Gebruik een paar druppels lavendelolie door deze op de blootgestelde delen van je huid of op je kleding aan te brengen.

 • Essentiële lavendelolie om luizen af te stoten

Breng enkele druppels aan achter de oren en op de kraag of in de kap van je kind zijn of haar vest of jas om er voor te zorgen dat er geen luizen komen!

Essentiële lavendelolie is zonder twijfel de meest multifunctionele olie. Deze onmisbare olie is te verkrijgen in je apotheek.

Essentiële pepermuntolie

Essentiële pepermuntolie is handig:

essentiële pepermuntolie

 • Tegen reisziekte: giet 1 druppel essentiële pepermuntolie op een neutrale tablet of op een stukje suiker, een half uur voor de reis in te nemen. In geval van misselijkheid kan je dit mengsel ook inademen. Dit doe je door, bijvoorbeeld, wat olie aan te brengen op de binnenkant van je pols of op een zakdoek. Je kunt ook een druppel op de tong gieten.
 • Bij een zonnesteek: je kunt deze extreem verfrissende essentiële olie dan inademen.
 • Als je lijdt aan migraine: breng een druppel essentiële pepermuntolie aan op de slapen.
 • Om je wakker te houden achter het stuur breng je een druppel van deze stimulerende essentiële olie aan op het voorhoofd (vermijd natuurlijk elk contact met de ogen).

De essentiële olie van Italiaanse strobloem of helichryse

De essentiële olie van de Italiaanse strobloem, ook wel essentiële olie van immortelle genoemd, schiet te hulp bij kneuzingen, schrammen en builen: een must have voor diegenen die kiezen voor een sportieve vakantie! Een enkele druppel van deze waardevolle essentiële olie gaat in enkele dagen tijd bloeduitstortingen en blauwe plekken helpen verminderen. Het verzacht ook de pijn.

Essentiële tea tree olie

Dankzij de doeltreffende ontsmettingskracht, gaat de essentiële tea tree olie (theeboom) helpen strijden tegen verschillende virussen en infecties, met name in de mond en de NKO-zone: aften, gingivitis, sinusitis, enz. Gebruik 2 druppels pure essentiële olie om de mond te ontsmetten nadat deze goed gereinigd werd.

Essentiële citronella olie

essentiële olie muggen

Je kunt de essentiële olie van citronella gebruiken om muggen af ​​te weren, jeuk te verminderen in geval van insectenbeten, of gewrichtspijn, reuma of zelfs spierpijn te verzachten na intense sportactiviteiten. Nogmaals, breng het niet puur op de huid aan, maar verdun het in plantaardige olie (zodat je je huid tegelijkertijd hydrateert).

PS: Je kunt het ook in een verstuiver gebruiken!

Essentiële oregano olie

Dit is je joker die je kan inzetten in geval van tourista, diarree, darm- of urineweginfectie.

Giet 2 druppels essentiële oregano olie op een neutraal tablet, een stuk suiker, een stuk brood of een theelepel honing en neem dit tweemaal per dag gedurende maximaal 5 dagen in.

NB: De essentiële olie van exotische basilicum zoals die van Pranarom helpt ook om tourista te verzorgen.

Hierbij heb je dus een lijstje onklopbare essentiële oliën voor tijdens de zomer, we wensen je nu enkel nog een schitterende, natuurlijke zomer vol sereniteit.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels