02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

20-04-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

15 fabels over zonnen

Geschreven door Niels zonnen bruinen zonnebrand

Wanneer de temperaturen stijgen en we wat meer van onze huid laten zien, tonen we graag een kleurtje. Als je geen getinte huid hebt, ben je misschien geneigd om eens onder de zonnebank of in de volle zon te gaan liggen. Rond deze methoden bestaan echter een heleboel misverstanden. Lees hier te (on)waarheden van de effecten van de zon.

1.De zonnebank is veiliger dan zonlicht


Zowel het uv-licht van de zon als dat van zonnebank is schadelijk voor je huid. Zonlicht bevat zowel UVA- als UVB-stralen en de meeste zonnebanken werken met UVA-stralen. UVB-stralen beschadigen de bovenste laag van je huid, waardoor deze verbrand. UVA-stralen dringen verder door en veroorzaken veroudering en huidkanker op lange termijn.


2. Voorbruinen op de zonnebank is beter


Het idee van ‘voorbruinen’ op de zonnebank is dat je huid dan beter beschermd is tegen de zon. Je zal dan de eerste dagen misschien minder snel verbranden, maar je huid loopt wel degelijk schade op van de UVA-stralen van de zonnebank. Bovendien helpt een bruine kleur bij blanke mensen nauwelijks tegen schade aan DNA door de zon.


3. Je huid moet eerst rood worden voor deze kan bruinen


Het idee leeft dat een rode kleur een vereiste is om een bruine tint te bekomen. Je wil eigenlijk koste wat het kost een rode huid door de zon vermijden, want dit geeft aan dat je huid schade heeft opgelopen. Het is aangetoond dat de kans op huidkanker aanzienlijk vergroot met elke keer dat je schade door de zon oploopt. Als je snel verbrand, gebruik je beter een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor om schade te voorkomen.


4. Een gebruinde huid is een vervanging voor zonnecrème


Bij blanke mensen beschermd een gebruinde huid nauwelijks tegen de schadelijke effecten van uv-straling. Je kan dus nog steeds verbranden en lange termijn-schade oplopen als je als gebruind bent door de zon. Bovendien is het moeilijker om huidkanker op te sporen als je bijna altijd een gebruinde huid hebt.


5. Met factor 50 ben je 100% beschermd


Een hogere SPF geeft inderdaad aan dat het product langer en beter beschermt, maar hier komen twee belangrijke kanttekeningen bij. Ten eerste biedt SPF 50 enkel een hogere bescherming als je je om de twee uur opnieuw insmeert.  Ten tweede houdt SPF enkel rekening met bescherming tegen UVB-stralen. De bescherming tegen UVA-stralen staat apart op de verpakking vermeld. Je bent dus niet heel de dag beschermd als je je één keer met factor 50 insmeert.


6. Je moet je insmeren op het moment dat je naar buiten gaat


Uv-stralen hebben niet veel tijd nodig om je huid aan te tasten. Zonnecrèmes werken zo dat het even tijd nodig heeft om in je huid te trekken voor je beschermd bent. Je moet je eigenlijk al minstens 30 minuten op voorhand insmeren. Daarna is het belangrijk dat je je om de twee uur opnieuw insmeert.


7. Een dagcrème met SPF is voldoende bescherming tegen de zon


dagcrème zonbescherming SPFEen dagcrème met zonbescherming is een uitstekende manier om je gezicht te bescherming op dagen waarop je niet lang in de zon moet zijn of wanneer het bewolkt is. Dagcrèmes hebben echter meestal geen hoge SPF en zijn dus niet voldoende wanneer je een lange tijd blootgesteld zal zijn aan zonlicht. Daar bovenop beschermen ze enkel tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen. Als je met felle zon te maken hebt, gebruik je dus best een zonnecrème met een hogere SPF over je dagcrème.


8. Zelfbruiners beschermen tegen de zon


Zelfbruinende producten geven je huid een donkere tint, maar doen niets tegen uv-licht. Mispak je dus niet en bescherm je met een zonnecrème wanneer je in contact met zonlicht komt. 


9. Zonnecrèmes zijn kankerverwekkend


Voorlopig bestaat er geen bewijs dat kankerverwekkende effecten in zonnecrèmes aangeeft. In tegendeel, zonbescherming gaat huidkankers juist tegen. Als je je toch zorgen maakt, vermijd dan zonnecrèmes die oxybenzone gebruiken als filter. Dit is de stof waar momenteel discussie over is omdat het mogelijk kanker veroorzaakt bij muizen en ratten. Dit effect is echter nog niet bewezen bij mensen.


10. In de schaduw kan je niet verbranden


Jawel, de schade van uv-stralen is hardnekkiger dan je denkt! Uv-stralen bereikt ook via weerkaatsing en door glas heen je huid. Dit in voldoende mate dat het nog steeds een nadelig effect op je gezondheid kan hebben. Speel dus op zeker en bescherm je altijd tegen de zon, ook al kom je niet in de volle zon.


11. Je moet je enkel insmeren als de zon schijnt


Uv-stralen passeren zonder problemen een wolkendek. Net zoals beschutting je niet veilig stelt van de schadelijke gevolgen van zonlicht, houden wolken de uv-straling ook niet tegen. Bescherm je dus altijd tegen de zon met een zonnecrème of dagcrème die SPF bevat.


12. De zonkracht is lager tijdens skivakanties


zonbescherming skivakantie huidverzorgingMen gaat er wel eens verkeerdelijk van uit dat een lagere temperatuur gelijk staat aan een lagere uv index. Niets is minder waar. In de bergen is de uv-straling tot wel 30% sterker door de hoogte. Daarbij heb je ook met weerkaatsing door de sneeuw te maken, waardoor je juist sneller verbrand. Je bent ook meer buiten en in de wintermaanden is je huid minder gewend aan zonlicht. Smeer je dus ook voldoende in tijdens je skivakantie.

 


13. Mensen met een donkere huid hebben geen zonnecrème nodig


Een donkere huid is beter beschermd tegen de zon, maar moeten zich nog steeds beschermen tegen uv-stralen. Ook al loop je geen zichtbare schade op, UVA-stralen beschadigen je huid op lange termijn. Mensen met een donkere huid kunnen ook huidkanker krijgen. Dit risico is voor hen ook lager, maar dit leidt net tot latere detectie van huidkankers (vaak op de handpalmen en voetzolen).


14. Je moet bruinen om vitamine D aan te maken


Het is zeker niet zo dat je een bruine tint moet krijgen om vitamine D te produceren. Zonlicht kan hierbij helpen, maar normaal zouden evenwichtige voeding en supplementen in de wintermaanden voldoende moeten zijn. 


15. Enkel UVB-stralen zijn schadelijk voor de huid


Men komt misschien niet meteen tot deze conclusie in termen van UVA en UVB, maar men denkt soms wel dat je huid enkel beschadigd is als je een rode kleur hebt. De effecten van UVA zijn niet meteen zichtbaar, maar wel aanwezig omdat ze op lange termijn je huid aantasten. Ook als ben je niet verbrand, je kan dus wel pigmentvlekken, huidveroudering en huidkanker krijgen als je je niet goed beschermd.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels