02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
09-02-2022 | Sport en vitaliteit

Het FODMAP-dieet voor Prikkelbare Darm Syndroom

Geschreven door Niels Dieet Dieetschema bloeddruk

Het FODMAP-dieet wordt voorgeschreven voor mensen bij wie Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) werd vastgesteld. Hierbij worden bepaalde koolhydraten en vezels geschrapt om triggers te achterhalen en klachten te verminderen. Lees hier wat het dieet inhoudt en hoe het mensen met PDS kan helpen.

Wat is het FODMAP-dieet?


FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galacto-oligoschariden), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) And Polyolen (sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol en isomalt). Dit zijn specifieke koolhydraten en vezels die in onze dagelijkse voeding zitten en waar mensen met Prikkelbare Darm Syndroom gevoelig voor zijn. In onderstaande tabel zie je over welke voeding het gaat:

Fermenteerbare    
Oligosachariden Fructanen en Galactanen Brood, pasta, broccoli, kolen, knoflook, ui, peulvruchten, pistache- en cashewnoten ...
Disachariden Lactose Melk, yoghurt, zachte smeerbare kazen ...
Monosachariden Fructose Appel, peer, mango, gedroogd fruit, fruitsap, honing, agavesiroop ...
And    
Polyolen Sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol, isomalt Perzik, pruimen, kersen, bloemkool, champignons, kunstmatige zoetstoffen, suikervrije kauwgom, muntjes ...

 

Zoals je ziet is het een lange lijst, waardoor het dieet ook vrij zwaar is. Het wordt dan ook steeds begeleid en nauw opgevolgd door een erkend diëtist. Het bestaat uit de volgende 3 fasen:

 1. Eliminatiefase: alle voedingsmiddelen die FODMAPs bevatten, worden geschrapt voor een periode van 4 tot 8 weken.
 2. Herintroductiefase: de FODMAP-rijke voedingsmiddelen worden geleidelijk aan en per groep opnieuw toegevoegd en de persoonlijke triggers en tolerantiegrenzen worden onderzocht. Deze fase duurt 8 tot 12 weken.
 3. Stabilisatiefase: De persoonlijke FODMAP-triggers worden volledig weggelaten, rekening houdend met de eigen tolerantieniveaus.

Wat mag je wel eten bij een FODMAP-dieet?
Het is best een zwaar dieet omdat je niet veel mag eten, maar dat wil niet zeggen dat je geen keuze hebt. Hieronder zie je een lijstje van dingen die je mogelijk tijdens een FODMAP-dieet mag eten:

 • Glutenvrije couscous
 • Havermout
 • Rijst
 • Quinoa
 • Walnoten
 • Pinda’s
 • Aardbeien
 • Druiven
 • Aubergine
 • Amandelmelk


Elk FODMAP-dieet is echter anders, want het wordt voor jouw persoonlijk opgesteld door een diëtist. Houd dus zelf goed bij wat je wel en niet mag eten.


Wat is Prikkelbare Darm Syndroom?


Het FODMAP-dieet is een manier om mensen met Prikkelbare Darm Syndroom (ook ‘irritable bowl syndrome’, ‘spastische darm’ of ‘spastisch colon’ genoemd) te helpen. Het is een aandoening die bij 15 tot 20% van de bevolking voorkomt.


Symptomen


Symptomen waaraan je PDS kunt herkennen zijn:

 • Krampen
 • Opgeblazen gevoel
 • Ongemak in de buik
 • Wisselend ontlastingspatroon
 • Abnormale vorm van ontlasting.


Oorzaak


fodmap pds maagpijnDe klachten doen zich voor wanneer de persoon met PDS voeding eet die bepaalde FODMAPs bevat. Deze worden niet of moeilijk opgenomen door de dunne darm, waardoor de in de dikke darm terechtkomen. Hierdoor wordt er meer vocht opgenomen door de dikke darm waardoor deze opzwelt. Daarnaast zijn ze ook een voedselbron voor bacteriën die gaan vergisten. Dat kan leiden tot klachten. De precieze oorzaak waarom de aandoening zich voordoet is onbekend.


Hoe helpt het FODMAP-dieet?


Het doel van dit dieet is om de klachten te verminderen door te achterhalen welke voeding de boosdoener is. Zo kan de patiënt deze producten vermijden. Het is dus niet nodig om permanent FODMAPs te elimineren, want dit kan lijden tot een tekort aan voedingsstoffen. Daarom is het ook belangrijk dat een erkend diëtist het dieet nauw opvolgt.


Nadelen van het FODMAP-dieet


Het vermijden van FODMAPs is populair geworden bij mensen die willen afvallen omdat ervan wordt uitgegaan dat dit gezonder is. Het tegengestelde is waar. Het compleet vermijden van vezels kan leiden tot darmdysfunctie en -ziektes, waaronder ook darmkanker. Verder kan de darmflora verstoord worden, wat de kans op ontstekingen in de darm verhoogt. Ten slotte kan je ook een tekort aan voedingstoffen, vitaminen en mineralen krijgen. Daarom is het dus heel belangrijk om dit dieet enkel te volgen op voorschrift van een arts en onder begeleiding van een diëtist.


Het FODMAP-dieet is dus een middel voor mensen met Prikkelbare Darm Syndroom om te achterhalen welke voedingsproducten hun symptomen veroorzaken. Het is een streng dieet waarbij je heel weinig mag eten, waarna geleidelijk aan FODMAP-rijke voeding opnieuw wordt toegevoegd. Het heeft ook risico’s zoals een vitaminetekort, dus het moet altijd onder begeleiding van een diëtist uitgevoerd worden.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels